RSS

сряда, 26 юни 2013 г.

 Средиземноморска салата с Айсберг и зелени маслинки


вторник, 25 юни 2013 г.

Хрупкави крилца на фурна

Необходими продукти : 


  • 1 кг пилешки крилца
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сушен риган
  • подправка за пиле
  • 2 с.л. сладък соев сос
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 с.л. разтопен мед
  • 1-2 с.л. олио или зехтин
  • галета или фино смлян корнфлейкс

Начин на приготвяне : 

Приготвя се марината от всички изброени продукти за нея, като мазнината, лимоновия сок и медът се слагат най-накрая. Пилешките крилца се измиват добре. Накисват се в готовата марината, разбъркват се добре с ръка и се оставят да престоят в нея около 2-3 часа.След това крилцата се овалват в галета и се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна, на средна температура около 30-35 минути. Пет минути преди края на печенето, тавата се сваля най-долу във фурната и се допича така.

Тортия с лук



Необходими продукти : 


1 кг картофи
4 яйца
1 глава лук
щипка чубрица
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка пресен магданоз
олио и масло

Начин на приготвяне : 

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите и магданозът.Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.


 Пирожки с шунка и кашкавал

Необходими продукти


  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 1 бр. яйце
  • 2 бр. жълтъци
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 42 г мая (1 кубче)
  • 500 г брашно
  • 160 г галета
  • 200 г кашкавал
  • 200 г шунков колбас
  • 2 бр. белтъци
  • мазнина за пържене


Начин на приготвяне :

От брашното, млякото, яйцето, жълтъците, олиото, солта и маята се меси средно меко тесто. Маята трябва да е предварително разтворена в млякото. Тестото не се чака да втасва. Разточва се и  с чаша се изрязват кръгчета. С леко разбитите белтъци се мажат краищата на кръгчетата. В средата се поставят лентички от колбаса и кашкавала. Кръгчетата се навиват на рулце и се мажат с белтък, след което се овалват в галета. Оставят се да втасат около 15 минути. Изпържват се в много и силно загрято олио.


 Пълнени чушчици с кайма, ориз и нахут

Необходими продукти :

  • 1 кг чушки
  • 300 г микс зеленчуци с царевица
  • 100 г нахут
  • 250 г свинска кайма (овкусена)
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 7 с.л. брашно
  • олио
  • 3 бр. жълтъци
  • чубрица, мащерка, босилек, черен пипер, магданоз, сол
  • 200 г кисело мляко
  • 1 бр. картоф

Начин на приготвяне 

Лукът се запържва в олиото, след което се добавя и каймата и се запържва заедно с лука. След като се запържат добре се добавят: миксът, нахутът, оризът и подправките: чубрицата, мащерката, босилека, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 1 л вода, за да може оризът и нахутът да набъбнат. След като водата от сместа изври и оризът вече е сварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят всички чушки. За да запушим чушките използваме обелен и нарязан на кръгчета картоф. Слагаме по едно кръгче в края на всяка напълнена чушка. Когато вече сме готови с всички чушки, намазняваме голяма тава, нареждаме всички чушки в нея и добавяме вода, да покрие поне до половината тава. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 бр. жълтъци, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като е достатъчно сгорещено запържваме брашното, след което изсипваме сока от чушките, бъркаме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и можем да добавим сол и куркума, за да му предадем по-жълтеникав цвят. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...