RSS

понеделник, 19 септември 2016 г.

Пиле с цели гъбки и ориз






Необходими продукти : 


  • 1 ч.ч ориз 
  • 1 глава лук 
  • 200-250 г ситни печурки 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 
  • 1-2 бр. нарязани пилешки бутчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване


Начин на приготвяне: 



Пилешкото месо се нарязва на парчета. Измива се и се сварява, като бульонът се прецежда и отделя. От него ни трябват 3-4 чаени чаши. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио. Към него се прибавя оризът. Разбърква се. Гъбите се измиват и подсушават. Прибавят се цели към оризовата смес. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Пилешкото месо, по желание, може да се запържи леко в масло и след това да се добави към ориза. Бульонът, който отделихме по-рано, се налива. Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 



петък, 16 септември 2016 г.

Сиренца пане с картофено пюре


Необходими продукти :


  • 280 г топено сирене ( 2 кутийки )
  • 150-200 г картофено пюре на прах
  • 1-2 яйца
  • щипка сол 
  • олио за пържене


Начин на приготвяне:


Топените сиренца се поставят в камера, за да стегнат за около 10 минути. След това се разбиват яйцата, добавя се солта и се разбърква. Вече стегнали, сиренцата се потапят в разбитите яйца, след това се овалват в пюрето и се изпържват в сгорещено олио. Ако искате по-плътна и хрупкава коричка повторете потапянето в яйце и овалването в пюрето два пъти. Сиренцата се сервират топли! Идеално мезенце за студена биричка или бяло вино! Добър апетит!

понеделник, 12 септември 2016 г.

Доматена салата със сирене и чушки





Необходими продукти :


  • 3-4 домата 
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2-3 листенца пресен босилек
  • сол и зехтин на вкус
  • 100 г сирене 
  • 2-3 броя чушки (може и печени)
  • маслини за украса



Начин на приготвяне:

Доматките се измиват и подсушават. Нарязват се на кубчета и се слагат в купа или салатиера. Към тях се добавя скълцаният лук и листенцата босилек - накъсани на ситно. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на ситно и се добавят към салатата. Подправя се със сол и зехтин на вкус. Разбърква се леко. Накрая се добавя настърганото или натрошено сирене. Салатата се украсява със стръкчета магданоз и маслини. Ако са Ви останали чушки, то може да ги включите към декорацията на салатата. Сервира се студена. Добър апетит! 



неделя, 11 септември 2016 г.

Картофена тортичка

Една идея за бърза и лесна, различна и красиво поднесена салатка от скромните посочени продукти.. Резултатът е впечатляващ и много красив! 



Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет и олио 
  • 1-2 с.л майонеза за декор
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне:


Картофите се сваряват. Още топли се обелват и се намачкват. Към тях се добавя настърганата глава лук, скълцан пресен магданоз, сол на вкус, олио и оцет на вкус. Разбърква се, докато продуктите се смесят добре. Изсипва се в платовидна чиния и се оформя с леко влажни ръце във формата на тортичка. Добре е да се направи докато картофената смес е все още топла. Оформянето е по-лесно. От сместа може да се направят два картофени блата, между които да сложите продукти по избор - крема сирене, колбас или сирене, кашкавал и др. Украсяваме с помощта на фунийка от хартия за печене, в която сме сложили майонеза. Формите и украсата са според личния вкус и предпочитания. Декорираме с магданоза и маслините, както е на снимките. Сервираме студена! Добър апетит! 


петък, 9 септември 2016 г.

Ароматна кашкавалена пита със сусам и подправки



 

Необходими продукти :

за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио


за питката:


  • 1 жълтък за намазване
  • 10 г сусам 
  • 1-2 щипки шарена сол 
  • 1-2 щипки чубрица 
  • 100-150 г настърган кашкавал



Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, които се прегъват на две. Притискат се леко в краищата и се свиват във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме в намазнена тавичка. Оформянето е по ваш вкус. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със сусам, чубрица и шарена сол. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. Пет минути преди да изключим фурната, поръсваме питката с настъргания кашкавал и запичаме до златист цвят. След като извадим питката от фурната я напръскваме леко със студена вода и завиваме първо с хартия за печене, а след това с кърпа, за да не полепне кашкавалът. Сервираме питката топла с напитка по избор! Добър апетит! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...