RSS

събота, 24 септември 2016 г.

Салата с кьопоолу, домат и сирене


 


Необходими продукти :

  • 1 кг патладжани 
  • 500 г червени чушки 
  • 1-2 домата 
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол на вкус 
  • олио и оцет 
  • отделно още 1-2 домата
  • 100 г натрошено сирене
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне:


Патладжаните, чушките и доматите се изпичат. Обелват се и се нарязват на парченца и още докато са топли се намачкват с помощта на дървено хаванче. Добавят се пресованите скилидки чесън и сол на вкус. Прибавят се около 2 с.л олио или зехтин. Кьопоолуто се разбърква добре, за да се овкуси. По желание се подправя с малко оцет. Получената смес се разпределя върху нарязан на филийки домат. Поръсва се със сиренето. Украсява се със скълцан магданоз и маслини. Сервира се студена! Добър апетит! 





четвъртък, 22 септември 2016 г.

Хрупкав домашен чипс


Необходими продукти : 


  • 2-3 картофа 
  • сол на вкус 
  • олио за пържене



Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и измиват. Подсушават се и се нарязват на фино с помощта на белачка. След като се нарежат, картофчетата се подсушават с кухненска хартия. По този начин ще получим хрупкав чипс. Посоляват се леко и се изпържват в маслена баня или фритюрник. Поднасят се след като изстинат! Идеални за студена биричка! 


понеделник, 19 септември 2016 г.

Пиле с цели гъбки и ориз






Необходими продукти : 


  • 1 ч.ч ориз 
  • 1 глава лук 
  • 200-250 г ситни печурки 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 
  • 1-2 бр. нарязани пилешки бутчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване


Начин на приготвяне: 



Пилешкото месо се нарязва на парчета. Измива се и се сварява, като бульонът се прецежда и отделя. От него ни трябват 3-4 чаени чаши. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио. Към него се прибавя оризът. Разбърква се. Гъбите се измиват и подсушават. Прибавят се цели към оризовата смес. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Пилешкото месо, по желание, може да се запържи леко в масло и след това да се добави към ориза. Бульонът, който отделихме по-рано, се налива. Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 



петък, 16 септември 2016 г.

Сиренца пане с картофено пюре


Необходими продукти :


  • 280 г топено сирене ( 2 кутийки )
  • 150-200 г картофено пюре на прах
  • 1-2 яйца
  • щипка сол 
  • олио за пържене


Начин на приготвяне:


Топените сиренца се поставят в камера, за да стегнат за около 10 минути. След това се разбиват яйцата, добавя се солта и се разбърква. Вече стегнали, сиренцата се потапят в разбитите яйца, след това се овалват в пюрето и се изпържват в сгорещено олио. Ако искате по-плътна и хрупкава коричка повторете потапянето в яйце и овалването в пюрето два пъти. Сиренцата се сервират топли! Идеално мезенце за студена биричка или бяло вино! Добър апетит!

понеделник, 12 септември 2016 г.

Доматена салата със сирене и чушки





Необходими продукти :


  • 3-4 домата 
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2-3 листенца пресен босилек
  • сол и зехтин на вкус
  • 100 г сирене 
  • 2-3 броя чушки (може и печени)
  • маслини за украса



Начин на приготвяне:

Доматките се измиват и подсушават. Нарязват се на кубчета и се слагат в купа или салатиера. Към тях се добавя скълцаният лук и листенцата босилек - накъсани на ситно. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на ситно и се добавят към салатата. Подправя се със сол и зехтин на вкус. Разбърква се леко. Накрая се добавя настърганото или натрошено сирене. Салатата се украсява със стръкчета магданоз и маслини. Ако са Ви останали чушки, то може да ги включите към декорацията на салатата. Сервира се студена. Добър апетит! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...