RSS

сряда, 12 октомври 2016 г.

Кифлички с дулсе де лече





Необходими продукти:  


  • 1 кг брашно 
  • 3 бр. яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч захар
  • щипка сол
  • 1 кубче мая
  • 40 г масло 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1-2 ванилийки
  • 1 жълтък за намазване
  • 150-200 г дулсе де лече
  • 10 г маково семе или сусам

Начин на приготвяне : 



Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая и ванилиите. Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се.  Меси се добре, докато се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло. След това тестото се разделя на топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. В края на всеки се слага малко дулсе де лече и се завива от широката към тясната страна, така че да се оформи кифличка. Аз използвах за едната част дулсе де лече, а за останалата - локум. Подреждаме в тавичка, върху хартия за печене. Кифличките намазваме с жълтък, поръсваме с маково семе и оставяме да втасат отново. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. След изпичането завиваме с влажна кърпа. Да ви е сладко ! 


вторник, 11 октомври 2016 г.

Картофена салата със сирене и зелени подправки




Необходими продукти:


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава червен лук 
  • 150 г натрошено сирене
  • сол, оцет и зехтин на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца джоджен или мента
  • маслини за украса 


Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и след като поизстинат се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят нарязан на ситно лук и натрошено сирене. Подправя се със сол и зехтин на вкус. Разбърква се леко. Магданозът и джодженът (ментата) се наситняват и се добавят към салатката. Прибавя се оцет на вкус и се разбърква. Украсява се с маслини и се поднася. Добър апетит! 


неделя, 9 октомври 2016 г.

Картофена запеканка с пилешко и царевица




Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 500 г обезкостено пилешко месо 
  • 100- 150 мл готварска сметана
  • 100 г царевица от консерва
  • 3-4 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 ч.л риган (сух), може и пресен 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио 


за заливката: 


  • 2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • олио за запръжка
  • 100-150 г настърган кашкавал 


Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в подмазнена тава, така че да покрият плътно дъното й. Подправя се със сол, черен пипер на вкус и малко риган. Останалата част от картофите ще подредим след като разпределим плънката. За нея ще запържим нарязан на ситно лук. Добавяме обелен и настърган на ситно ренде морков. Разбъркваме и прибавяме нарязано на ситно пилешко месо. След като се позапържи, се прибавя царевицата. Разбърква се и се подправя със скълцаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това плънката се разпределя върху картофите. Покрива се с останалата част от тях. Поръсва се с малко олио и риган. Налива се малко вода ( около 150 мл). Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Ястието се запича в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. През това време можем да направим заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до хомогенност. В загрято олио запържваме брашното и наливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме докато сместа се посгъсти. Сваляме от котлона и оставяме встрани. След готовност на запеканката, изваждаме ястието и го поръсваме с настъргания кашкавал, а след това го заливаме равномерно със соса. Запичаме без фолио, на горен реотан, до получаването на златиста коричка. Сервираме топло! Добър апетит!


вторник, 4 октомври 2016 г.

Руска салата с пилешко


Необходими продукти : 



  • 200 г лека майонеза 
  • 500 г сварени картофи
  • 150г пилешко месо
  • 2 бр. сварени моркови
  • 100 г размразен грах
  • 2-3 бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца


Начин на приготвяне: 

Картофите, морковите и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът и накъсаното на конци пилешко месо. Подправя се на вкус със сол, а по желание може да се подправи и с малко смлян черен пипер. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя се майонезата и се разбърква добре. Салатата се сервира студена, а украсата може да взаимствате от снимките. Добър апетит! 



събота, 24 септември 2016 г.

Салата с кьопоолу, домат и сирене


 


Необходими продукти :

  • 1 кг патладжани 
  • 500 г червени чушки 
  • 1-2 домата 
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол на вкус 
  • олио и оцет 
  • отделно още 1-2 домата
  • 100 г натрошено сирене
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне:


Патладжаните, чушките и доматите се изпичат. Обелват се и се нарязват на парченца и още докато са топли се намачкват с помощта на дървено хаванче. Добавят се пресованите скилидки чесън и сол на вкус. Прибавят се около 2 с.л олио или зехтин. Кьопоолуто се разбърква добре, за да се овкуси. По желание се подправя с малко оцет. Получената смес се разпределя върху нарязан на филийки домат. Поръсва се със сиренето. Украсява се със скълцан магданоз и маслини. Сервира се студена! Добър апетит! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...