skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 100 грама пресен спанак
- 2 домата
- половин краставица
- 1 връзка пресен лук
- 2 листенца пресен джоджен
- 1 консерва риба тон в зехтин
- 50 грама царевица от консерва
- маслини за украса
- 100 грама настърган пармезан
- 50 грама крутони
- пресен магданоз за украса
- сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива, подсушава и се нарязва на ситно. Слага се в купа и към него се прибавят нарязани на кубчета домати и краставици. Прибавя се нарязан ситно лук, джоджен и се добавя пармезанът, рибата, царевицата, маслините, крутоните. Салатата се подправя със сол и зехтин на вкус, може да се добави и лимонов сок и се украсява с магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 краставици
- 3 домата
- 1 глава червен лук
- половин връзка пресен копър
- сол, зехтин
- 30 грама микс от семена (тиквени, сусамови, слънчогледови)
за дресинга
- сок от един лимон
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 1 чаена лъжичка чили
- 1 счукана скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се слагат в салатиера. Прибавя се нарязан на полумесеци червен лук, нарязват ситно копър и се подправя със зехтин и сол на вкус. Поръсва се със семената. Дресингът се приготвя като към лимоновия сок се прибавят оцета, чилито и чесъна. Разбърква се и салатата се поднася, гарнирана с него. Добър апетит!
Необходими продукти:
за блатовете
- 3 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 2 чаени чаши брашно
- 10 грама бакпулвер
- 5 грама ванилия
- 1/2 чаена чаша олио
- шипка сол
за тортата
- 500 милилитра сметана за разбиване
- 300 грама течен шоколад
- 200 грама шоколадови топчета (криспи)
- 200 грама шоколадови камъчета
- бисквити по избор за украса (може и без тях)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и се налива олиото. Към брашното се добавя бакпулвера, ванилията и солта. Двете смеси се комбинират, разбъркват и изсипват във форма за торта. Фурната се загрява на 180 градуса и се изпичат блатовете за 40 минути. След готовност се охлаждат и разрязват на три части. В купа се разбива сметаната, добавя се течния шоколад и се разбърква до хомогенност. Част от крема се слага в шприц. С получената смес се намазват блатовете, заглаждат се и последния се украсява с крем, шоколадови камъчета и топченца. С помощта на шприца се декорират бордовете на тортата и се украсява с бисквити и още криспи. Тортата се охлажда, преди да се поднесе. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама пресни картофи
- една чаена лъжичка пушен червен пипер
- няколко стръка пресен копър
- 1 глава млечен чесън
- сол, черен пипер на вкус
- 500 грама кайма смес
- 60 грама масло
- 1 чаена чаша бира
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и натриват със сол, за да е почистят. Нарязват се на четвъртини и се запържват в разтопено масло. Отцеждат се и се оставят настрана. В същото масло се запържват и кюфтенцата, за 2-3 минути. Подреждат се в тава, добавят се картофите и се подправя със сол, черен и пушен пипер. Добавят се пресните скилидки чесън и нарязан ситно пресен копър. Бирата се налива и ястието се запича в предварително загрята фурна за 30-35 минути на 180 градуса. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 скумрии
- 1 глава лук
- 200 грама пресни печурки
- 2 моркова
- 3 меки домата или от консерва
- 1 стрък пресен девесил
- 2 стръка пресен керевиз
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 4 кисели краставички
- 200 грама царевица от консерва
- няколко стръка пресен магданоз
- 2-3 резена лимон
- 1 стрък зелен лук
- сол, черен пипер
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Ако рибата не е почистена е добре да бъде леко замразена, за да се отстранят вътрешностите по-лесно. Изчиства се, изплаква се и се нарязва на парчета, които се разпределят в тава. Олиото се загрява и се запържват обелените и нарязани лук, зелен лук, моркови и домати. Прибавят се гъбите, ако са ситни може и цели, нарязаните на колелца кисели краставички и царевицата. Сместа се подправя с червен пипер, черен пипер, сол, девесил и керевиз, скълцани ситно. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути и се разпределя в тавата. Фурната се загрява на 200 градуса и ястието се запича за 30-35 минути. След като изстине се подправя със стръкчетата магданоз и лимонови резенчета. Добър апетит!