Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 42 г мая
- 1 ч.ч топло прясно мляко
- 100 мл топла вода
- 1/2 ч.ч олио
- 1 и 1/2 с.л сол
- 1-2 щипки захар
- 2 яйца
- 200-250 г кашкавалена извара
- олио за намазване
- 1 жълтък
- 10 г сусам
- 5 г маково семе
Начин на приготвяне :
Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части. Разточват се и в краищата на всяка част се слага извара. Завива се на руло и се подвързва. По същия начин и с останалото тесто. Нареждаме в подмазнена тава. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит!