Необходими продукти:
- 400 грама кисело мляко
- 20 грама амонячна сода
- 10 грама бакпулвер
- 20 супени лъжици захар
- 15 супени лъжици разтопена свинска мас
- кората от 1 портокал
- кората от 1 лимон
- 4 яйца
- брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
- едно разбито яйце за намазване
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта, цитрусовите кори и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът и двете смеси. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко!