RSS

сряда, 26 април 2017 г.

Белтъчен мус със сметана и ягодов сироп

Необходими продукти:







  • 300 грама пресни ягоди
  • 200 милилитра течна сметана за разбиване
  • 2-3 супени лъжици пудра захар
  • 6 белтъка
  • 2 прахчета ванилия
  • декорация по избор




Начин на приготвяне:

Направете на ягодите на пюре и ги сложете в купа, заедно с пудрата захар. В друг съд разбийте сметаната до получаването на пухкав крем, а в купа разбийте белтъците до побеляване. Комбинирайте смесите, без ягодите, прибавете ванилиите и разбъркайте. Разпределете муса в купички, гарнирайте с ягодовия сироп, добавете продукти по ваш избор - бисквити, смлени ядки и охладете за 30 минути преди да поднесете. Сервирайте и се насладете! Добър апетит! 



събота, 22 април 2017 г.

Хрупкава пица с колбас, сирене и яйца


Необходими продукти:


  • 400 грама брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • една чаена чаша топла вода
  • 1-2 чаени лъжички зехтин
  • щипка сол
  • щипка захар

за гарнитура

  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 2 стръка пресен босилек
  • 2 стръка пресен риган
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 100 грама натрошено сирене
  • 1-2 броя колбаси по избор
  • 2 сварени и нарязани яйца
  • 100 грама кашкавал
  • 2 стръка пресен магданоз
  • пушен червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, заедно със солта, захарта и маята. Водата и зехтина се смесват и добавят към първата смес. Замесва се тесто и се оставя да втаса. От полученото тесто излизат два блата за пици. Разделя се на две, разточва се и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с доматено пюре, поръсва се с нарязан босилек, риган и чубрица. Гарнира се със сирене, нарязани колбаси и сварени яйца, кашкавал и пресен магданоз. Поръсва се с пушен червен пипер и се изпича на 200 градуса за 15-20 минути. Разрязва се и се хапва топла, топла! Добър апетит! 

неделя, 16 април 2017 г.

Цветна салата с пилешко, сметана и картофи


Необходими продукти:


  • 300 грама сварени пилешко месо, накъсано ситно
  • 400 грама сварени картофи
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 глава червен лук за украса
  • шепа царевица за украса
  • 200 грама микс от царевица, моркови и грах от консерва
  • 150 грама заквасена сметана
  • 100 грама млечна майонеза
  • сол, черен пипер
  • пресен магданоз за украса
  • 3-4 сварени и нарязани яйца


Начин на приготвяне:


В купа се слагат пилешкото месо, накъсано ситно, сварените яйца и нарязаните на кубчета варени картофи. Подсолява се и се подправя с черен пипер на вкус. Добавя се нарязан зелен лук, миксът от зеленчуци, заквасената сметана и майонезата. Разбърква се и се украсява с царевицата, червения лук и пресния магданоз така, както е на снимките или според вкуса ви. Добър апетит!




събота, 15 април 2017 г.

Вит козунак с локум, портокалови кори и захар


Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от портокал
  • 1 килограм и половина брашно
  • 100 грама розов локум
  • 1 жълтък за намазване
  • 3 супени лъжици захар за поръсване




Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Оставя се да бухне на топло и се премесва три пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и се прибавят нарязаните локумчета. Оформят се фитили, които се сплитат и навиват във формата на охлюв. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбития жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. След втасване отново се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!




петък, 14 април 2017 г.

Великденски курабийки с лимонови и портокалови корички



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 20 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 20 супени лъжици захар
  • 15 супени лъжици разтопена свинска мас
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 4 яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • едно разбито яйце за намазване
  • захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта, цитрусовите кори и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът и двете смеси. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...