skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 2 пакетчета суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 супена лъжица сол
- 3-4 супени лъжици зехтин
- около 300 милилитра топла вода
- 150 грама микс сурови семена по избор
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, към която се прибавят маята, захарта, солта, зехтина, семената и накрая водата. Замесва се тесто, оформя се топка, набрашнява се и се слага в намазнена изцяло чугунена или метална тенджера. Търпеливо се изчаква тестото да втаса и се изпича в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След готовност се завива с влажна кърпа. Хлябът се разрязва, след като се охлади напълно. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 5-6 свински филенца
- 1 чаена лъжичка краве масло
- 3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 150 милилитра прясно мляко
- 200 грама кисело мляко
- 250 грама топено сирене за мазане
- 2 стръка пресен магданоз
- 150 грама шунка, нарязана на кубчета
- 3-4 кисели краставички, нарязани ситно
- 100 грама сладка царевица от консерва
- 2 стръка пресен копър
- 1-2 супени лъжички марината от киселите краставички + лука
Начин на приготвяне:
Маслото се сгорещява, филето се набрашнява и се сотира за 3-4 минути от всяка страна. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцежда се и се подрежда в тава или йенски съд.
В същата мазнина се запържва останалото брашно. Киселото и прясното мляко се смесват, прибавя се топеното сирене и се разбърква до хомогенност. Налива се към сместа с брашното. Добавят се нарязан ситно пресен копър, магданоз, кисели краставички, шунка и царевица.
Разбърква се, налива се малко марината от краставичките и след като се сгъсти, сосът се разпределя върху месото.
Фурната се загрява на 180-200 градуса и ястието се запича за 30-40 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 салата айсберг или прясно зеле
- 200 грама майонеза (може и млечна)
- 250 грама царевица от консерва
- 150-200 грама шунка
- 2-3 стръка пресен копър
- 2-3 листенца прясна мента
- сол и лимонов сок на вкус
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
Айсбергът се нарязва ситно и се слага в купа, към която се прибавят майонезата, царевицата и нарязаната на кубчета шунка. Подправя се със сол, нарязани пресни мента, копър и лимонов сок на вкус. Разбърква се и се украсява с маслини. Поднася се студена с напитка по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама кайма смес
- 1 глава лук
- 1 стрък зелен лук
- 3 стръка пресен магданоз
- 1 яйце
- черен пипер, кимион, сол на вкус
- 2 филийки стар хляб
- 100 милилитра тъмна бира
- 1 чаена лъжичка чили
- 1 скилидка чесън, нарязана ситно
- 1-2 супени лъжици оцет на ръцете
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се слага в купа и към нея се прибавят нарязани ситно зелен и стар лук, пресен магданоз и скилидка чесън. Чуква се яйцето, а хлябът се накисва в бирата, да попие добре. Добавя се към мляното месо и се подправя със сол, черен пипер, чили и кимион на вкус. Каймата се омесва добре и се охлажда за поне един час. Мазнината се загрява и ръцете се намазват с оцет. Оформят се кюфтета, които се изпържват и от двете страни до апетитна кафеникава коричка. Поднасят се топли с гарнитура по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 500 грама картофи
- 500 грама свинско месо за готвене
- сол, черен пипер, кимион
- 2-3 шепи прясна коприва
- половин връзка пресен джоджен
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 мек домат, нарязан на ситно
- 200 грама грах или царевица от консерва
- 2-3 стръка пресен копър
- 1-2 скилидки чесън
- олио за запръжка
- 1-2 чаени чаши вода и 50 мл бира
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и попарва в гореща вода. Прецежда се, охлажда се и се нарязва. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязаното свинско месо, предварително овкусено със сол, черен пипер, кимион и доматът. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Добавят се към ястието, заедно с копривата. Подправя се с червен пипер, добавят се граха или царевицата, нарязаните джоджен, копър, скилидки чесън и се налива водата и бирата. Ястието се разбърква, мощността на котлона се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит!