RSS

неделя, 14 май 2017 г.

Скумрия Ропотамо на фурна



Необходими продукти:




  • 2 скумрии
  • 1 глава лук
  • 200 грама пресни печурки
  • 2 моркова
  • 3 меки домата или от консерва
  • 1 стрък пресен девесил
  • 2 стръка пресен керевиз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 4 кисели краставички
  • 200 грама царевица от консерва
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 2-3 резена лимон
  • 1 стрък зелен лук 
  • сол, черен пипер
  • олио за запръжка



Начин на приготвяне:


Ако рибата не е почистена е добре да бъде леко замразена, за да се отстранят вътрешностите по-лесно. Изчиства се, изплаква се и се нарязва на парчета, които се разпределят в тава. Олиото се загрява и се запържват обелените и нарязани лук, зелен лук, моркови и домати. Прибавят се гъбите, ако са ситни може и цели, нарязаните на колелца кисели краставички и царевицата. Сместа се подправя с червен пипер, черен пипер, сол, девесил и керевиз, скълцани ситно. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути и се разпределя в тавата. Фурната се загрява на 200 градуса и ястието се запича за 30-35 минути. След като изстине се подправя със стръкчетата магданоз и лимонови резенчета. Добър апетит! 


понеделник, 8 май 2017 г.

Хляб със семена и зехтин


Необходими продукти: 

  • 1 килограм брашно
  • 2 пакетчета суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 3-4 супени лъжици зехтин
  • около 300 милилитра топла вода
  • 150 грама микс сурови семена по избор

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, към която се прибавят маята, захарта, солта, зехтина, семената и накрая водата. Замесва се тесто, оформя се топка, набрашнява се и се слага в намазнена изцяло чугунена или метална тенджера. Търпеливо се изчаква тестото да втаса и се изпича в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След готовност се завива с влажна кърпа. Хлябът се разрязва, след като се охлади напълно. Добър апетит! 



неделя, 7 май 2017 г.

Свинско филе в млечен сос с топено сирене, кисели краставички и царевица






Необходими продукти:


  • 5-6 свински филенца
  • 1 чаена лъжичка краве масло
  • 3 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 150 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 250 грама топено сирене за мазане
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 150 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 3-4 кисели краставички, нарязани ситно
  • 100 грама сладка царевица от консерва
  • 2 стръка пресен копър
  • 1-2 супени лъжички марината от киселите краставички + лука

Начин на приготвяне:


Маслото се сгорещява, филето се набрашнява и се сотира за 3-4 минути от всяка страна. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцежда се и се подрежда в тава или йенски съд.


 В същата мазнина се запържва останалото брашно. Киселото и прясното мляко се смесват, прибавя се топеното сирене и се разбърква до хомогенност. Налива се към сместа с брашното. Добавят се нарязан ситно пресен копър, магданоз, кисели краставички, шунка и царевица. 


Разбърква се, налива се малко марината от краставичките и след като се сгъсти, сосът се разпределя върху месото. 


Фурната се загрява на 180-200 градуса и ястието се запича за 30-40 минути. Добър апетит!


събота, 6 май 2017 г.

Сливенска салата


Необходими продукти:

  • 1/2 салата айсберг или прясно зеле
  • 200 грама майонеза (може и млечна)
  • 250 грама царевица от консерва
  • 150-200 грама шунка
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 листенца прясна мента
  • сол и лимонов сок на вкус
  • маслини за украса


Начин на приготвяне:


Айсбергът се нарязва ситно и се слага в купа, към която се прибавят майонезата, царевицата и нарязаната на кубчета шунка. Подправя се със сол, нарязани пресни мента, копър и лимонов сок на вкус. Разбърква се и се украсява с маслини. Поднася се студена с напитка по избор. Добър апетит!


четвъртък, 4 май 2017 г.

Пикантни кюфтета с тъмна бира



Необходими продукти:



  • 500 грама кайма смес
  • 1 глава лук
  • 1 стрък зелен лук
  • 3 стръка пресен магданоз
  • 1 яйце
  • черен пипер, кимион, сол на вкус
  • 2 филийки стар хляб
  • 100 милилитра тъмна бира
  • 1 чаена лъжичка чили
  • 1 скилидка чесън, нарязана ситно
  • 1-2 супени лъжици оцет на ръцете
  • мазнина за пържене




Начин на приготвяне:


Каймата се слага в купа и към нея се прибавят нарязани ситно зелен и стар лук, пресен магданоз и скилидка чесън. Чуква се яйцето, а хлябът се накисва в бирата, да попие добре. Добавя се към мляното месо и се подправя със сол, черен пипер, чили и кимион на вкус. Каймата се омесва добре и се охлажда за поне един час. Мазнината се загрява и ръцете се намазват с оцет. Оформят се кюфтета, които се изпържват и от двете страни до апетитна кафеникава коричка. Поднасят се топли с гарнитура по избор. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...