RSS

вторник, 2 януари 2018 г.

Бирена баница на розички с късмети


Необходими продукти:



  • 400 грама кори за баница
  • 200 грама натрошено сирене
  • 100 грама масло, разтопено
  • 1-2 супени лъжици олио
  • 4 яйца
  • 200 грама кисело мляко
  • 80 милилитра бира
  • Щипка захар
  • Щипка сол
  • късмети



Начин на приготвяне:

Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!




събота, 30 декември 2017 г.

Пълнени чушки с кайма, ориз и сос на фурна





Необходими продукти:



  • 6-7 бушени чушки
  • 1 глава лук, обелена и нарязана ситно
  • 500 грама кайма, подправена
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • сол, черен пипер на вкус
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 1/2 чаена лъжичка чубрица
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 1 голям картоф, обелен и нарязан на кръгчета
  • около 500 милилитра вода
  • 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • лимонов сок на вкус
  • 30 грама краве масло за запръжка


Начин на приготвяне:


В тенджера запържете лука и прибавете каймата. Раздробете я с помощта на дървена бъркалка. Сложете сол, черен пипер, чубрица, чесън и магданоз. Разбъркайте плънката и добавете ориза. Запържете още 3-4 минути сместа и я охладете. С нея и помощта на лъжица напълнете чушките и ги запушете с резенче картоф. Подредете в подходяща тава или йенски съд. Налейте водата, загрейте фурната на 190-200 градуса и запечете ястието за 40 минути. Прецедете отделения от печенето бульон, а към него прибавете киселото мляко. Разбъркайте до еднородност. В друга тенджера разтопете маслото, запържете брашното и разредете с млечната смес. Овкусете със сол и сок от лимон. Със соса залейте чушките и върнете ястието обратно във фурната, за да се допече още 10-15 минути. Поднесете топло. Добър апетит!



четвъртък, 28 декември 2017 г.

Бърз тутманик без месене





Необходими продукти:



  • 2 чаени чаши и половина брашно
  • 1 яйце
  • 125 милилитра олио
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 100 грама натрошено сирене
  • 200 грама кисело мляко
  • 1-2 супени лъжици галета (за поръсване)
  • 7 грама суха мая


Начин на приготвяне:


В купа разбийте яйцето, прибавете киселото мляко, захарта, солта и олиото. Разбъркайте и пресейте брашното, комбинирано със сухата мая. Добавете сиренето и размесете до хомогенност. Изсипете полученото тесто в намаслена форма, поръсена предварително с галетата и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тутманика за 40 минути. Охладете, разрежете и поднесете топъл. Чудесно се допълва в чаша айрян. Добър апетит!



петък, 22 декември 2017 г.

Салата Коледно дръвче

Необходими продукти:



  • 300 грама цедени кисело мляко
  • 200 грама катък с чесън
  • 1 прясна краставица, обелена
  • 1 пресована скилидка чесън
  • няколко стръка пресен копър
  • сол, зехтин и черен пипер на вкус
  • 1 връзка пресен копър за украса
  • царевица от консерва за украса
  • половин червена чушка за украса
  • нарязан ситно кашкавал за украса
  • 50 грама натрошено сирене за украса
  • 50 грама маслини за украса


Начин на приготвяне:


Смесете в купа цеденото мляко с катъка, добавете нарязаната ситно краставица, чесъна и нарязан ситно пресен копър. Добавете сол, зехтин и черен пипер. Разбъркайте и разпределете салатата в плато. Оформете елхичка или използвайте поднос с такава форма. Украсете салатата със стръкчетата прясна зеленина, декорирайте с царевица, нарязана ситно чушка, кашкавал, сирене и маслини. По желание използвайте други продукти вместо тези. Поднесете салатата охладена. Добър апетит и Весели Празници!


понеделник, 18 декември 2017 г.

Сарми от лозов лист с ориз и кълцано месо


Необходими продукти:




  • 1 буркан с лозови листа
  • 1 глава лук
  • 1 чаена чаша ориз
  • 500 грама свинско месо
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 1/2 чаена лъжичка сух риган
  • зехтин или олио за запръжка
  • няколко стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне:



В тенджера или тиган сгорещете олиото и запържете нарязан ситно лук. Накълцайте месото на малки парченца и го прибавете. Изсипете ориза, добавете солта, черния пипер и кимиона. Сложете доматеното пюре и разбъркайте сместа. Подправете я с чубрица, риган и магданоз. След 3-4 минути свалете плънката от котлона и я охладете. Върху дъска разстелете лозовите листа, загребете с лъжичка от оризовата смес и разпределете в средата на всеки лист. Завийте краищата и свийте сармите. Оставете 4-5 листа, с които да покриете ястието. Подредете сармичките в тенджера, покрийте с листата и налейте около 250-300 милилитра вода. По желание притиснете с чиния и оставете ястието да ври за 30-40 минути. Охладете, внимателно премахнете горните листа и подредете сармите в чиния. Поднесете ги топли, гарнирани с кисело или цедено мляко, може и сос по ваш избор. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...