skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
- сол, черен пипер на вкус
- олио или зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка оцет
- 1-2 супени лъжици зехтин
- 100-120 милилитра прясно мляко
- 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
- нарязани пресни риган, босилек и магданоз
- маслини за украса
- 100 грама попарен спанак
- 150 грама салам, нарязан фино
- 100 грама настърган кашкавал
- 80-100 грама настъргана шунка
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 шепа свежа рукола
- 1 шепа пресен спанак
- зехтин и сол на вкус
- 1 мандарина или портокал
- маслини за украса
- 1 глава червено цвекло
- 1 морков, обелен
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1-2 шепи свежа рукола
- 1-2 шепи бейби спанак или нарязан обикновен
- 1 стрък зелен лук
- сол и зехтин на вкус
- 30 грама сурови ядки или семена по избор
- 1 домат, нарязан на кубчета
- няколко маслини за украса
- 1 супена лъжица мед
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или есенция
- 2-3 супени лъжици сладко от смокини
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!