http://rusianamihailova.blogspot.com/2014/01/blog-post.html
сряда, 5 ноември 2014 г.
вторник, 4 ноември 2014 г.
Маслени пастички с локум
Необходими продукти :
- 2 пакета бисквити "Закуска"
- 2 чаени чаши прясно мляко
- 2 супени лъжици брашно
- 1 чаена чаша пудра захар
- 2 ванилии
- 2 с.л кокосови стърготини
- 0.200 гр. краве масло или маргарин
- 1 кафена чаша счукани орехи на ситно
Начин на приготвяне :
Половината от млякото се кипва и към него се прибавят брашното, кокосовите стърготини и 1 супена лъжица от пудрата захар, предварително разбъркани в част от студеното мляко.
Сместа се завира при непрекъснато бъркане. Охлаждаме и разбиваме до хомогенност с предварително разбитите масло (маргарин), пудра захар и ванилия.
Бисквитите се потапят в останалата част от студеното мляко и се редят 3 бисквити по дължина и 6 по широчина върху найлонова торбичка.
Всеки ред се намазва с приготвения млечно-маслен кокосов крем и се поръсва с орехите, в средата на последния ред се нареждат нарязани парченца локум (кокос).След това чрез издигане на торбичката от двата края отстрани и чрез притискане се оформя пирамида. Отгоре се заглажда с крем, поръсва се със смлени орехи или натрошени бисквити.
Етикети:
десерти,
Торти и сладкиши
събота, 25 октомври 2014 г.
Боб със свинско и наденица на фурна
Необходими продукти :
- 1/2 кг бял боб
- 250 г свинско месо
- 200 г наденица
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 с.л. свинска мас
- 1 скилидка чесън
- 150 мл. бяло вино
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
- чубрица и джоджен на вкус
- щипка самардала
- 3-4 люти чушки
Начин на приготвяне :
Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо и наденицата се режат на малки парчета и се запържват в мас.Добавят се нарязаният на ситно лук и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се нареждат лютите чушлета. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Етикети:
боб,
наденица,
ястия на фурна
четвъртък, 9 октомври 2014 г.
Пилешки бутчета с картофи на фурна
Необходими продукти :
- 2 бр. пилешки бутчета
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 2 с.л олио или масло
- подправка за пиле
- чубрица, червен пипер, черен пипер и сол на вкус
- 100 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Обелваме картофите, измиваме и ги нарязваме. След това нарязваме на ситно лука и го прибавяме към картофите.Слагаме ги в подходяща тава, наливаме 2 ч.ч. вода и прибавяме и подправките - на вкус. Измиваме бутчетата и ги овкусяваме с подправката за пиле. Слагаме вече овкусените бутчета върху картофите. Добавяме маслото или олиото и виното. Печем 60 минути на 200С. Най-добре се получава в йенска тенджера или обикновена тава, покрита с алуминиево фолио.
Етикети:
на фурна,
пилешко месо
сряда, 17 септември 2014 г.
Боб с пушена наденица на фурна
Необходими продукти :
- 500 г едър бял боб
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 2 бр пушена наденица ( луканкова )
- 1 глава лук
- магданоз
- 2-3 скилидки чесън
- 1ч.л червен пипер
- сол, черен пипер на вкус
- 1 стрък керевиз
- 1-2 листа джоджен
- щипка чубрица
Начин на приготвяне :
Бобът се сварява в леко подсолена вода, след което се отцежда. Запържват се нарязаните на ситно морков, лук, чушка и наденицата. Добавят се подправките и се разбърква добре. Добавя се 1 чаена чаша вода, след което се изсипва в глинен съд и се запича за около 30 минути на 200 градуса.
петък, 5 септември 2014 г.
Здравословна салата със смокини
Необходими продукти :
- 200г салата айсберг
- 200г радичио
- зехтин на вкус
- сол на вкус
- сок от лимон
- 2-3бр смокини
- 1 домат
- зелени маслини
Начин на приготвяне :
Етикети:
здравословна салата,
Зеленчукови салати,
Салати,
смокини
сряда, 3 септември 2014 г.
Пица-руло със сметана, шунка и кисели краставички
Необходими продукти :
За тестото :- 500г брашно
- ½ кубче жива мая
- 3с.л зехтин
- Щипка кафява захар
- Щипка сол
- 1с.л заквасена сметана
- 200мл хладка вода
За плънката :
- 2-3 нарязани кисели краставички
- 200г пилешко филе или шунка
- 100 мл готварска сметана
- 10г гранулиран чесън
- 1с.л майонеза
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от сметана, майонеза и чесън. Плънката се разпределя равномерно върху блата и се навива на руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути.
четвъртък, 28 август 2014 г.
Пържена червена риба Pagrus pagrus (Pargo)
Необходими продукти :
- 1 кг риба Pargo
- 200г брашно ( 100г царевично и 100г пшенично)
- подправка за риба
- лимон
- олио за пържене
Начин на приготвяне :
Рибата се изчиства и измива добре, не е необходимо да се осолява. Подправя се с подправка за риба според вкуса, нарязва се на парчета (ако е дребна се пържи цяла) и се отепва в брашното. Пържи се в много добре загрята мазнина. Подправя се с лимон на вкус.
четвъртък, 17 юли 2014 г.
Пилешки хапки в сметанов сос
Необходими продукти :
- 300-400г пилешко филе
- 1 глава лук
- 1 морков
- 50мл бира
- 1-2 стръка пресен магданоз
- сол, черен пипер на вкус
- 150мл готварска сметана
- 2с.л зехтин
Начин на приготвяне :
В зехтина се запържват лукът и настърганият морков. Добавя се пилешкото филе, нарязано на кубчета и се разбърква. Налива се бирата и се задушава за 2-3 минути. След това се подправя със сол и черен пипер според вкуса Ви. Добавя се скълцаният магданоз и сметаната, отново се разбърква и се оставя на средно силен котлон около 4-5 минути.
Етикети:
пилешко месо,
хапки
понеделник, 14 юли 2014 г.
Кюфтета от зрял боб
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За панировката:
- 400 г консервиран боб
- 1 бр. морков
- 1 бр. чушка
- 1 глава лук
- Подправка за зелен фасул и зрял боб на вкус
- 1 бр. яйце
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 1 ч.л. горчица
- 1 бр. червена чушка
За панировката:
- 2 бр. яйца
- галета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязаните на ситно лук, морков и чушка се задушават в тиган. Бобът се отцежда, прибавят се задушените зеленчуци, всичко се намачква с вилица, добавят се едно яйце, подправката за боб- на вкус и се разбърква. От сместа се оформят кюфтета. Овалват се в галета, потапят се в разбитите яйца и се пържат в загрята мазнина или се пекат във фурна, застлана с хартия за печене.Червената чушка се нарязва на ситно и се смесва с киселото мляко, майонезата и горчицата. Кюфтетата се сервират, гарнирани с този сос.сряда, 9 юли 2014 г.
Пълнено пиле с макарони, ориз и гъби
Необходими продукти :
- 1 бр. пиле - около 1.5-2 кг
- 1 глава лук
- 1 бр. морков
- 50 г царевица
- 150 г гъби печурки
- 200 г макарони
- 1 ч.ч. дългозърнест ориз
- 150 мл готварска сметана
- сол, черен пипер
- дебел конец и подходяща игла
- 60 г масло за запръжка
Начин на приготвяне :
Пилето се измива добре. Слага се в подходяща тава. Маслото се разтапя. Запържват се лукът, нарязаните на ситни кубчета морков, нарязаните печурки. Добавят се подправки според вкуса ви, разбърква се, след което се добавя оризът, царевицата и макароните. Накрая се добавя сметаната, разбърква се добре и се оставя да къкри 5-10 минути на слаб огън. Пилето се пълни със сместа, след като изстине. Зашива се добре. Ако е останала плънка, може да се разпредели в тавата, около пилето, като преди печене се долеят поне 2 ч.ч. вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около час.
Етикети:
пилешко месо