RSS

събота, 18 април 2015 г.

Кексчета с фъстъчен крем


Необходими продукти :


  • 2 бр. яйца
  • 130 г захар
  • 130 г брашно с набухвател
  • 120 г разтопено масло
  • 125 г фъстъчено масло
  • За глазурата:
  • 170 г пудра захар
  • 120 г масло
  • 1 с.л. фъстъчено масло


За декорация:


  • счукани безсолни фъстъци



Начин на приготвяне :


Фурната се загрява до 180С, приготвя се форма за мъфини и във всяка една формичка се слага подходяща за малки кексчета хартия. С миксер се разбиват яйцата и захарта, до получаване на хомогенна смес. Добавя и маслото - малко по малко, като разбиването продължава. Добавя се и брашното и се разбърква внимателно. След като тестото е станало гладко във всяка формичка се слага по 1 с.л. от сместа, добавя се по 1 ч.л. фъстъчено масло, след което се запълва отново с тестото. Пекат се във фурна за около 15-20 минути. След изваждането им от фурната се изчаква 10 минути, след което се изваждат от формичките и се слагат върху метална скара (решетката от фурната) за да се охладят. 
За глазурата с миксера се разбиват пудрата захар, маслото и фъстъченото масло. В центъра на всяка тарталетка се шприцова от сместа, като накрая се поръсва със счуканите фъстъци.

Скариди в балсамико

Необходими продукти:



  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на едро
  • 1 дафинов лист, начупен
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 560 г гарнирани, изчистени скариди
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 4 с.л. нарязан магданоз


Начин на приготвяне:


Зехтинът се загрява, добавят се скилидките чесън, дафиновият лист и червеният пипер. Разбърква се, след което огънят се засилва леко. Добавят се скаридите. С помощта на тигана скаридите се разклащат с въртеливи движения. Добавя се балсамовият оцет. Сместа се оставя така за 4-5 минути, за да се изпари киселината. След това се премахва от огъня и се добавя магданозът. Сервира се веднага. Ако желаете можете да опитате скаридите и охладени.

Баница с пиле и лук

Необходими продукти : 


  • 1 бр. пиле
  • 1 кг лук
  • 500 г точени кори
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 5-6 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол


За заливката:


  • 400 г кисело мляко
  • 1 бр. яйце


Начин на приготвяне :



Пилето се вари около 30 минути в 1.5 л студена вода, в която е разтворен бульонът. Нарязаният на едро лук се задушава до пълно омекване под капак на умерен огън. Прибавя се обезкостеното и накъсано на дребно пилешко месо и се посолява. В предварително намаслена тава с диаметър 30 см последователно се нареждат корите и плънката, като между корите се поръсва малко от пилешкия бульон. Баницата се покрива с цяла кора и се нарязва на квадратни парчета. Разбиват се яйцето и киселото мляко и с получената смес се залива баницата. Пече се в умерено загрята фурна при 180C за около 30 минути.

Гъбени шишчета с чеснов сос


Необходими продукти : 








  • 28 бр. едри гъби печурки
  • 2 с.л. бял балсамиков оцет
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • сол и черен пипер


За соса:


  • 5 глави чесън, предварително изпечени във фурна
  • 2 с.л. бял балсамов оцет
  • 1/3 ч.ч. заквасена сметана
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
  • 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка
  • 1 ч.л. настърган хрян
  • сол, черен пипер


За намазване на гъбите:

  • 8 с.л. зехтин
  • дръжките на 1/2 връзка магданоз


Начин на приготвяне:


За соса: Изпечените скилидки чесън се изваждат от от люспите, пасират се, след което се добавя балсамовия оцет, заквасената сметана, босилека, мащерката, хряна и отново се пасират до гладко пюре. Подправя се със сол и черен пипер. Поставя се в затворен съд в хладилник.
За шишчетата: Измитите и изчистени гъби се слагат в купа, добавя се балсамиковия оцет, зехтина, сол и черен пипер. Разбърква се добре. Нанизват се по 7 гъби на дървени шишчета (излизат 4 на брой), поливат се със зехтина и нарязаните на ситно в него дръжчици от магданоз. Пекат се на грил за около 2-3 минути от всяка страна. Сервират се горещи с чесновия сос.

петък, 17 април 2015 г.

Сладкиш с настъргани ябълки и ванилов сос


Необходими продукти : 

  • 3 бр. ябълки
  • 1 бр. лимон
  • 3 бр. яйца
  • 100 г захар
  • 125 г масло
  • 200 г брашно
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване


За ваниловия сос:

  • 500 мл прясно мляко
  • 4 бр. жълтъци
  • 4 ванилии
  • 100 г захар

Начин на приготвяне : 

Фурната се загрява предварително на 210 С. Формата, в която ще се пече сладкиша, се намазва с масло и се поръсва с брашно. Изцедения лимонов сок се налива в подходяща купа. Ябълките се обелват, сърцевината им се отстранява и се настъргват в купата с лимоновия сок. Разбърква се добре с ръце. Яйцата се разбиват със захарта около 3 минути. Прибавят се брашното, канелата, бакпулвера, размекнатото масло и сместа от ябълките и лимоновия сок. Всичко се разбърква много добре до гъста, хомогенна смес. Тя се изсипва във формата и се слага във фурна за 10 минути, след което фурната се намалява на 180 С, като печенето продължава около 30 минути. След изпичането сладкиша се изважда от фурната, оставя се да се охлади и след това се поръсва с пудра захар. Сервира се, гарниран с ванилов сос. 
Ванилов сос: Млякото се оставя да заври, след което се добавя ванилията и се разбърква. През това време се разбиват жълтъците и захарта. Към тях се добавя млякото на тънка струйка, разбърква се и сместа се връща в тенджерата. Огъня се намалява, соса се бърка непрекъснато до гладка и сгъстена консистенция. След това се оставя да се охлади и се сервира към сладкиша.

сряда, 15 април 2015 г.

Ягодов сметанов шейк

Необходими продукти :



  • 200г пресни ягоди
  • 1 пакетче сметана на прах - ягода
  • 500мл студено прясно мляко
  • спрей бита сметана за украса



Начин на приготвяне: 


Сухата сметана се разбива с 200 мл студено прясно мляко. Добавят се нарязаните ягоди и останалото прясно мляко. Разбива се с пасатор. Изсипва се в подходящи чаши и се изстудява. Декорира се със спрей сметаната.

Бабините курабийки

Необходими продукти : 



  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 10 г амонячна сода
  • 10г бакпулвер
  • 20 с.л. захар
  • 15 с.л. разтопена свинска мас
  • 2 ампули ванилия
  • кората от 1 портокал
  • 4-5 бр. яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • 1 бр. яйце за намазване
  • захар за поръсване



Начин на приготвяне : 




Киселото мляко се разбива в купа. Към него се прибавя амонячната сода и се оставя малко да шупне. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се поизстиналата мас и пак се разбърква. Добавят се яйцата и всичко хубаво се обърква. Накрая се слага и ванилията и портокаловите корички. Брашното се пресява в легенче или друга подходяща съдинка и се прави кладенче.Към него се прибавя бакпулверът. В него се изсипва сместа и се бърка тесто - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се съда с вестник и найлон и се оставя да втаса поне 4-5 часа (аз го оставям едно денонощие завито в одеяло и на топло). После от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в леко набрашнена тава, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване.

вторник, 31 март 2015 г.

Пържени филийки

Необходими продукти : 
  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб 




Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

вторник, 24 март 2015 г.

Супа от лапад и коприва


Необходими продукти :



  • 2 шепи прясна коприва
  • 5-6 листенца лапад
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 2 стрък пресен чесън 
  • 2 листенца мента
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 главичка стар лук
  • 2 стръка магданоз
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 2-3 литра вода
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 1/2 ч.ч. ориз


за застройката: 

  • 1 яйце
  • 200г кисело мляко 
  • 1/2 с.л оцет



Начин на приготвяне : 



Копривата и лападът се попарват, след което се отцеждат от водата и се нарязват на ситно. В подходяща тенджера се запържват нарязаните пресен и стар лук, чесън, скълцаните на ситно пресни подправки. Разбърква се добре, след което се добавят настърганият морков и домат, нарязан на много ситно. Прибавят се подправките и оризът, разбърква се отново, след което към сместа се прибавя нарязаните лапад и коприва. Долива се водата и се оставя да ври до готовност. След като изстине, супата се застройва с разбитото в кисело мляко яйце и 1/2 с.л оцет. Непосредствено преди сервиране се поръсва с крутони - по желание. 

понеделник, 23 март 2015 г.

Черешов венец с бадеми

Необходими продукти : 


  • 1 пакетче суха мая 
  • 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
  • 1/4 ч.ч топла вода
  • 1/4 ч.ч размекнато масло
  • 3с.л захар
  • 1 и 1/2 ч.л сол
  • 1 ч.л настъргана портокалова кора
  • 1/2 ч.л смлян кардамон
  • 2 яйца
  • 5ч.ч обикновена брашно


За пълнежа : 

  • 1/4 ч.ч размекнато масло
  • 1/4 ч.ч брашно
  • 2с.л захар
  • 1 ч.л бадемова есенция
  • 1/2 ч.л настъргана лимонова кора
  • 2/3 ч.ч. фино смлени бадеми 
  • 1/2 ч.ч нарязани червени и зелени захаросани череши


За глазурата: 

  • 2/3 ч.ч пудра захар
  • 2 ч.л лимонов сок
  • 1 ч.л вода




Начин на приготвяне : 


Разтворете маята в топлото мляко и вода в голяма купа. Прибавете маслото, захарта, солта, портокаловата кора, кардамона, яйцата и 2 ч.ч брашно. Разбийте до хомогенна смес.
Сложете върху набрашнена повърхност, месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрийте го и го оставете да втасва около 90 минути на топло, докато удвои обема си.
В малка купа разбийте маслото, брашното, захарта,бадемовата есенция и лимоновата кора. Добавете бадемите и черешите и сложете в хладилника.
Ударете тестото с юмрук. Сложете го върху леко набрашнена повърхност. Разточете го на правоъгълник.Натрошете отгоре пълнежа. Навийте на руло, като започнете от дългата страна, запечатайте ръба. Сложете в намаслена тава с гънката надолу. Направете с ножица разрез по дължината на рулото и внимателно обърнете с разреза нагоре. Усучете лентите хлабаво една с друга, като внимавате разрязаното да е отгоре. Оформете на венец и прищепете двата края.Покрийте и оставете да втасва 1 час. Печете на 180 градуса около 35-40мин, докато покафенее. Оставете да изстине 15 мин върху скара.Разбърквайте съставките за глазурата и ги сипете на тънка струя върху още топлия сладкиш. Охладете докрай.

петък, 6 март 2015 г.

Винен кебап със свинско месо

Необходими продукти :  


  • 800 г свинско месо
  • 2 глави лук
  • 2 стръка праз
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • кимион на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус



За гарнитура:


  • 1 ч.ч. ориз
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 с.л. масло


Начин на приготвяне : 



Свинското месо се нарязва на хапки, лукът на полумесеци, а празът - на колелца. Месото и лукът се задушават до омекване. След това се добавя 1ч.ч вода и варенето продължава до полуомекване на месото. Прибавят се червеното вино, брашното, размито в доматеното пюре и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Сервира се с гарнитура от ориз, сварен в подсолена вода - до пълна готовност и овкусен с масло.Ястието се сервира горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...