RSS

събота, 8 август 2015 г.

Завити руладинки в сметанов сос

Необходими продукти : 

  • 6 броя пилешко филе
  • 6 слайса кашкавал ( нарязани на фино парченца)
  • 6 слайса шунка или прошуто (нарязани на фино) 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 200мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50г крема сирене

Начин на приготвяне:

Филенцата се разстилат и овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Слагат се върху слайс кашкавал и се навиват на руло. След това се увиват в слайс шунка и се забождат с клечка за зъби. Нареждат се в тава, върху хартия за печене, поръсват се с мъничко зехтин и се запичат. Може и да се изпържат, но в силно загрята и повече мазнина. Сметана се слага да заври, след което към нея се прибавя топеното сирене и се разбърква добре. Добавя се и крема сиренето и отново се разбърква до хомогенност. Оставя се да поври 10-на минути на слаб огън. Руладинките се поднасят гарнирани с получения сметанов сос.По желание може да се поръси със скълцани зелени подправки. Добър апетит.




вторник, 4 август 2015 г.

Миди Медитеранео - mejillones mediterraneos



Необходими продукти : 

  • 350г миди от консерва 
  • 1 глава лук 
  • 1 червена чушка
  • 2-3 парченца портокал
  • 100г зелени маслини с аншоа
  • зехтин за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30мл бяло вино 

Начин на приготвяне : 

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в малко зехтин. Към него се добавя нарязаната на ситно червена чушка, парченцата портокал и нарязаните маслини. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разбърква. Добавят се мидите и отново се разбърква, след което се добавя бялото вино. Оставя се на слаб огън, под капак, за около 10-15 мин. Добър апетит. 







понеделник, 3 август 2015 г.

Фрито със зеленчуци и пилешко

Необходими продукти:







  • 350-400г картофи
  • 2 или 3 пилешки бутчета
  • 2 глави лук
  • 1 по-мек домат
  • 2 моркова
  • 7-8 печурки
  • 2 червени чушки
  • 100г грах
  • 2-3 стръка магданоз
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 150 мл пилешки бульон
  • червен пипер
  • олио за пържене



Начин на приготвяне : 


Пилешките бутчета се измиват добре и запържват в по-дълбок тиган или тенджера. Оставят се настрана, докато се запържат и зеленчуците. В същата тенджера се запържват лукът, нарязан на по-едро, белените и нарязани на шайби моркови, грахът и целите гъбки. Добавят се нарязаните чушки и картофите - нарязани на кубчета. Разбърква се. След 5-6 минути се прибавя и нарязаният на ситно домат. Подправя се с червения пипер - на вкус. Сместа се оставя да се позапържи около 5-10 минути, като се разбърква от време на време. Непосредствено преди свалянето от котлона се добавят черен пипер на зърна и наситнен магданоз, посолява се на вкус. Ястието се разбърква добре и се прехвърля в подходяща тава. Добавя се и пилешкото. Залива се със 100 мл пилешки бульон и се запича в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 35-40 минути. Поднася се със скълцан пресен магданоз.

петък, 24 юли 2015 г.

Пълнени червени чушки по градинарски



Необходими продукти :





  • 1 кг червени чушки
  • 200 г микс зеленчуци с царевица и грах
  • 250 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1 домат
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 7 с.л. брашно
  • 3 бр. жълтъци
  • щипка чубрица
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • сол на вкус
  • 200 г кисело мляко
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне :


Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят: миксът зеленчуци, оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 700 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят всички чушки. За да запушим чушките използваме капачето им или кръгче картоф. Когато вече сме готови с всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме чушките в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи  запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.

вторник, 21 юли 2015 г.

Панирани топени сиренца

Необходими продукти: 



  • 185г топено сирене ( кутийка ) 
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 с.л кисело мляко
  • щипка сода
  • щипка сол
  • 100 мл бира
  • олио за пържене



Начин на приготвяне: 


Приготвя се пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, киселото мляко със содата и се добавят брашното, подправките и  бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Топените сиренца се потапят в сместа и се пържат в силно сгорещена мазнина. Бон апети ! 

събота, 18 юли 2015 г.

Панирани лучени кръгчета


Необходими продукти :


  • 2 големи глави лук
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 с.л кисело мляко
  • щипка сода
  • щипка сол
  • 100 мл бира
  • олио за пържене


Начин на приготвяне : 


Лукът се обелва и нарязва на кръгчета. Приготвя се пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, киселото мляко със содата и се добавят брашното, подправките и  бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Лучените кръгчета се потапят в пастата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Поднасят се с лимони или соев сос по желание.

петък, 17 юли 2015 г.

Винен кебап в бекон


Необходими продукти : 


  • 200г пушен бекон на слайсове
  • 500 г свинско месо
  • 2 глави лук
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • кимион на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус


За гарнитура:


  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 и 1/2 ч.ч. вода
  • 1 с.л. масло


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на хапки, а лукът на полумесеци. Месото и лукът се задушават до омекване. След това се добавя 1ч.ч вода и варенето продължава до полуомекване на месото. Прибавят се червеното вино, брашното, размито в доматеното пюре и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Смесва се с гарнитура от ориз, сварен в подсолена вода - до пълна готовност и овкусен с масло. Слайсовете бекон се подреждат плътно едно до друго върху фолио. Върху тях се слага от винения кебап и се навива на руло. По желание може да се запече леко във фурна. 

понеделник, 13 юли 2015 г.

Пълнен домат "Сюрприз"

Супер скоростно и ефектно поднесено предястие от мен - пълнен домат  ( без печене ) 






Необходими продукти : 



  • 1-2 домата 
  • сварени пилешко месо
  • 2-3 слайса кашкавал 
  • 5-6 нарязани зелени маслини 
  • колбас по избор - шунка или друг вид
  • сирене - по желание
  • зехтин и сол на вкус
  • 2-3 листа босилек



Начин на приготвяне: 



Доматите се измиват и вътрешността им се премахва с помощта на нож и лъжичка. Подсушават се и се пълнят със свареното пилешко месо, скълцания пресен босилек, маслините. Затварят се със слайс кашкавал и шунка. Обръщат се в чиния и внимателно се разрязват. Подправят се със зехтин и сол на вкус.

Гъби в сос от топено сирене, ананас и карамелизиран лук

Необходими продукти : 



  • 200г гъби печурки
  • 1 морков
  • 3 глави лук
  • 1 с.л захар
  • 1 с.л балсамов оцет - светъл 
  • 30г масло
  • 180г топено сирене
  • 30 мл бяло вино 
  • 3-4 шайби ананас от консерва
  • 2-3 с.л от сока на ананаса 
  • 2 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:




Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва е него - до златисто, след което се добавя захарта и се  разбърква. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват морковите и гъбите. Към тях се добавя топеното сирене и се разбърква. Разрежда се с малко от сока на ананаса. Подправя се с подправките според вкуса ви. Оставя се така на слаб огън за около 10-15 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и нарязаните парченца ананас. Разбърква се и след 5 мин се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор. 

петък, 10 юли 2015 г.

Цвете от кренвирш и яйце

Необходими продукти  :






  • 2-3 кренвирша
  • 2-3 яйца
  • 1 с.л масло
  • сол и черен пипер на вкус 
  • клечки за зъби


Начин на приготвяне 


Кренвиршите се обелват и се разрязват по дължина, всяка от които се нарязва напречно на равни разстояния - почти до края. Свива се във формата на кръг и се захваща с клечка за зъби. Запържва се, като в средата се чуква или цяло, или разбито яйце - както желаете. За да не остане яйцето сурово ( ако сложите цяло), се полива няколко пъти със сгорещеното масло отгоре. Подправя се според вкуса със сол и черен пипер. Декорирайте на воля и поднесете :) 

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Къпинов леден йогурт с карамел

Необходими продукти :



  • 300г къпини 
  • 250г пълномаслено кисело мляко (йогурт - натурален)
  • 150г заквасена сметана
  • 2 с.л кафява захар
  • топинг карамел 
  • други плодове ( по желание) 

Начин на приготвяне : 


Къпините се изчистват и измиват. Пасират се. Заквасената сметана се прибавя към киселото мляко, заедно със захарта. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят пасираните къпини и се разбърква. По желание може да се добавят и други плодове. Аз използвах една нектарина. Изсипва се в подходяща кутийка с капак и се покрива с топинг карамел. Оставя се да се замрази. Топингът е по вкус и избор, може да се сложи и след като десертът бъде разсипан в купички. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...