skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 500 г пилешки дробчета
- 1 ч.ч. ориз
- сол и черен пипер на вкус
- 3-4 стръка пресен джоджен
- щипка сминдух
- 1 глава лук
За заливката:
- 2 бр. яйца
- 400 г кисело мляко
- 2с.л брашно
- 30мл бира
- щипка сода
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се почистват и сваряват.След което се прецеждат и като изстинат се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата и подправките и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката : Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко, към което добавяме щипка сода. Добавят се брашното, солта и бирата. С получената смес заливаме дроб-сармата и доопичаме до златисто. Добър апетит. Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.
Необходими продукти :
- 2-3 големи глави лук
- 500г овкусена кайма
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 морков
- 100г гъби, нарязани на ситно
- 50г топено сирене
- 100г пилешко филе, нарязано на жулиени
- 2-3с.л олио
- 1 кисела краставичка
- сол на вкус
- 200г бекон, нарязан на фино
- 150г настърган кашкавал
- 30мл бира
Начин на приготвяне:
Фурната се загравя на 200 градуса. Лукът се обелва, измива и нарязва на две, като за целта ни трябват по-големите части. Средата се нарязва на ситно и се запържва в олиото, добавя се настърганият морков, гъбите, пилешкото филе. Разбърква се. След това се прибавя топеното сирене, скълцаният магданоз и киселата краставичка. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се и се оставя за 4-5 мин на слаб огън. Оставя се да се охлади. От каймата се оформят топки, които се разстилат. Слага се от готовата плънка и се завиват. Дооформят се, след което се "обличат" от двата края с изрязаните половини лук. Завиват се с бекон от всички страни и се подреждат в подмазнена тава ( йенски съд с капак ).Налива се бирата и 1/2 ч.ч вода. Пекат се във фурната около 40 минути, покрити с капак, след което капакът се маха, поръсва се обилно с кашкавал и се доопича още 10-на минути. Бон апети!
Необходими продукти :
- 300г фусилони или фусили
- 1 глава лук
- 500г кайма
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2-3 по-меки домата
- 4-5 с.л доматено пюре
- 2-3 листа пресен босилек
- 2-3 стръка пресен магданоз
- щипка риган
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!
Необходими продукти :
за тестото:
- 500г брашно
- 1/2 кубче мая
- щипка сол
- щипка кафява захар
- 50 мл светла бира
- 1с.л заквасена сметана
- 1ч.ч зехтин
за плънката :
- 100г чеснова майонеза
- 80г топено сирене
- 1 прясна червена чушка
- 100г прошуто ( колбас по избор, а може и пилешко филе)
- риган и босилек на вкус
- 100г настърган кашкавал
- 50г сладка царевица
- масло за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. От него излизат общо 3 пици. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Блатът се намазва добре от всички страни с чесновата майонеза. Поръсва се с риган и босилек на вкус. След това се добавя нарязаното на парченца топено сирене, скълцаната на ситно червена чушка, прошутото (или друг колбас, а може и пилешко филе). Поръсва се с царевичка и настърган предварително кашкавал. Завива се на две, като краищата на пицата се "запечатват". Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След изваждането от фурната, калцонето се намазва с масълце или се напръсква със студена вода и се покрива.
Необходими продукти :
- за тестото: 500г брашно
- 1/2 кубче мая
- щипка сол
- щипка кафява захар
- 50 мл светла бира
- 1с.л заквасена сметана
- 1ч.ч зехтин
за плънка на пицата:
- доматено пюре
- риган, босилек, чубрица - на вкус
- 60 гр сладка царевица
- обезкостени зелени маслини
- 100 гр пресни нарязани печурки
- 1 прясна червена чушка
- 100г прошуто
- 100 гр луканков салам
- 3-4 нарязани чери доматчета
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 150гр настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - царевицата, луканковият салам, прошутото, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните печурки, чушката, чери доматките и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !! :)
Необходими продукти :
- 500г крехко свинско месо
- 1-2 главички лук
- 1-2 пресни чушки
- подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, соев сос
- 2-3 супени лъжици олио
- 7-8 чери доматчета
- 2-3 парченца сурова наденица
- 30 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на кубчета. Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Месото се слага в подходяща купа, добавят се и нарязаните зеленчуци, чери доматчетата и нарязаната на равни парченца наденица. Овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината и виното. Разбърква се и се оставя така за час. След това месото се нарежда на шишовете, като между него се редуват лук, чери доматче, парче наденица и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.