неделя, 13 декември 2015 г.
Бананов мус с ванилия
Зимна салата с тиквички, чушки и йогурт


Необходими продукти :
- 1 глава червен лук
- 2 бр. тиквички
- 6-7 мариновани червени чушки
- 2-3 скилидки чесън
- скълцан пресен копър
- 2-3с.л олио за запръжка
- 100г майонеза
- 150г йогурт ( 10% масленост)
- 1-2с.л брашно
- сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на колелца. Осоляват се и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещеното олио. Изцеждат се от мазнината и се оставят встрани. В останалата мазнина се запържват нарязаните на ситно мариновани червени чушки и скълцаните скилидки чесън. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и скълцан пресен копър. Разбърква се, след което се добавя нарязаният на полумесеци лук и тиквички. Добавя се сокът от лимона, разбърква се отново и се сваля от котлона. Оставя се сместа да се охлади добре. Едва тогава се добавят майонезата и йогурта. Разбърква се хубаво и отново се прибира на хладно. Добър апетит! Салатата е превъзходна! Опитайте !
Етикети:
зимни салати
неделя, 6 декември 2015 г.
Празнична погача " Шаран за Никулден"
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250-300 мл прясно мляко
- 250-300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 2с.л заквасена сметана
- масло за намазване
- около 1 кг брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)

Начин на приготвяне :

Етикети:
погачи
събота, 5 декември 2015 г.
Салатка "Коледно настроение"
Необходими продукти :
- 5-6 листа зелена салата
- 2-3 стръка пресен лук
- 250г руска салата ( или по избор)
- 100г краве сирене
- 1-2 мариновани червени чушки
- майонеза и кетчуп за украса
- парченце кашкавал - за звездичка
- 2 маслинки за очички
- зеленчуци микс - грах, моркови царевица
- зехтин, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Листата зелена салата се измиват и подсушават. Нарязват се на ситно. Към тях се добавя скълцаният пресен лук. Разбърква се. Може да се овкуси със сол и зехтин сега, може и по-късно. Скълцаната зелена салата се подрежда в платовидна чиния под формата на елхичка. Украсяваме елхичката с грах, моркови, царевичка ,може и малко настъргано сирене - за снежец. От кашкавала изрязваме с помощта на малък остър нож - звездичка и украсяваме. Останала част от кашкавала нарязване на ситно и доукрасяваме елхата. Лицето на джуджето или Дядо Коледа правим от руската салата. Маринованите чушки използваме за шапка, нос и устичка. Използваме маслините за очички, а сиренето настъргваме на ситно ренде - за брада. С кетчуп и майонеза украсяваме встрани от чинията - разбира се ако желаете :) Как ще оформите и украсите е въпрос на предпочитания и вкус :) Весели празници!
Етикети:
зимни салати
четвъртък, 3 декември 2015 г.
Сладкиш Сникъри
Необходими продукти :
За основата:- 120 г брашно
- 50г захар
- 2 с.л. пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 120 г масло, студено, нарязано на малки парченца
- 1 бр. жълтък
За средния слой:
- 65 г захар
- 225 г солени фъстъци
- 375 мл подсладено кондензирано мляко
За глазурата:
- 210 г шоколад, нарязан на парчета
- 60г масло
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180С. Правоъгълна тава се застила с хартия за печене.За основата: В купичката на кухненски робот се слагат брашното, захарта, пудрата захар и солта. Добавят се парченцата масло и се пасира, докато сместа стане ронлива. Добавя се жълтъкът и се пасира отново. Сместа се изсипва в тавата и се заравнява с помощта на вилица. Пече се 15-20 минути до златисто. Вади се от фурната и се оставя да изстине на стайна температура.

Глазура: На водна баня или в микровълнова фурна се разтапят шоколадът и маслото.Разбърква се докато се получи гладка смес. Излива се върху карамела и фъстъците и се заглажда с шпатула. Сладкишът се оставя в хладилник за 3 часа и след това се нарязва на парченца.
* Използва се квадратна тавичка 20х20 см.
сряда, 2 декември 2015 г.
Коледно пънче - Chocolate Bûche de Noël
Необходими продукти :
За шоколадовия ганаш:
- 500 мл течна сладкарска сметана
- 500 г черен шоколад
- 1 ч.л. тъмен ром
- За масления крем:
- 250 г масло
- 380 г пудра захар
- 1 с.л. нес кафе
Начин на приготвяне:
Разделят се яйцата - белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта, докато увеличат обема си. Белтъците се смесват и разбиват с останалата захар-на сняг. Към тях се прибавят жълтъците, брашното, бакпулвера, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Изсипва се в правоъгълна тава 20х30 см и се пече на 180С градуса. Когато е готов блата се изважда и се оставя да изстине.
Мекото масло се разбива с миксер. Към него се прибавя се пудрата захар. Отново се разбива добре с миксер и накрая се слага нес кафето, предварително разтворено с 1/2 с.л. вода. Оставя се част от крема за отгоре, а с останалата част се намазва блатът. Навива се, намазва се с останалия маслен крем и се оставя в хладилник за 2 часа.
За ганаша: Сметана се сипва в метален съд и се слага на котлона. Малко преди да почне да завира се прибавя шоколадът, сваля се от котлона и се разбърква добре. Оставя се да изстине малко, след това се слага в хладилник да стегне дотолкова, че да може лесно да се намазва.
Рулото се намазва с ганаша и с вилица се правят вертикални линии (като кора на дърво). Отрязва се малка част от рулото под ъгъл и се слага до голямата с разреза навън - да се получи като клон на дърво. Двете части се слепват с малко ганаш и с вилица пак се правят нарези.
Етикети:
сладкиши
Пълнени яйчица с йогонеза и рулца от раци
Необходими продукти за 6 човека :
- 12 броя яйца
- 60 мл йогонеза (по-долу)
- 150г рулца от раци
- 2-3 стръка скълцан пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус

За соса йогонеза:
- 1 и 1/2 с.л майонеза
- 3 с.л натурален гръцки йогурт (10% масленост)
- 1ч.л лимонени корички
- херметически съд - метален шейкър
Начин на приготвяне :
Яйцата се сваряват в подсолена вода, след което се оставят да изтинат в студена вода. По този начин яйцата се обелват по-лесно. След като обелим яйцата, с помощта на остър и мокър нож премахваме горната част ( капачето ) на всяко яйце. В купата на блендер поставяме отделените капачета, пресния магданоз и рулцата от раци. Разбиваме 2-3 пъти. След това към сместа добавяме и премахнатите яйчни жълтъци, сол и черен пипер на вкус. Разбиваме до хомогенност. Добавя се и предварително разбитият в шейкъра гъст сос - йогонеза и лимонените корички. Разбърква се добре. Яйцата се пълнят със сместа с помощта на шприц или лъжичка. Сервират се студени. Добър апетит!
Етикети:
Аламинути
понеделник, 30 ноември 2015 г.
Празена яхнийка със зеленчуци и кюфтенца
Необходими продукти :
- 3бр.праз
- 1 глава червен лук
- 2-3 червени чушки
- 1 морков
- 500г овкусена кайма
- 2 с.л кисело мляко
- 250мл прясно мляко
- 50мл сметана (безсолна)
- 3 с.л брашно
- 30г масло
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2-3 стръка пресен копър
- черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

В купичка слагаме малко оцет, около 1 с.л, с помощта на който оформяме кюфтенцата. Запържваме кюфтенцата в тенджерка, след което ги нареждаме в тавичка(ако решите да готвите ястието във фурна) или отделяте в чиния. В същата тенджера запържваме в маслото нарязания на шайби праз, червения лук, настъргания морков и нарязаните на жулиени червени чушки. Разбъркваме и добавяме скълцания магданоз и копър ( по желание ). Киселото мляко се смесва с прясното мляко, сметаната и брашното. Разбърква се до смесването на съставките. Сместа се прибавя към зеленчуците, като се разбърква. Подравя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят се отделените преди това кюфтенца. Оставя се да къкри на слаб огън около 10-15 минутки. ( Ако готвите във фурната, с получения леко сгъстен сос, се заливат кюфтенцата и се запичат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25 минути. Зависи от фурната и силата, с която пече.)
Етикети:
кайма,
ястия на фурна,
Яхнии
неделя, 29 ноември 2015 г.
Сочни пържолки с чеснови картофи и гъбен сос на фурна
Необходими продукти :
- 1-2 с.л олио
- 500г картофи
- 2 скилидки чесън
- 4бр. вратни пържолки
- кимион и черен пипер на вкус
- 2с.л брашно
за соса:
- 2 с.л кисело мляко
- 250мл прясно мляко
- 50мл сметана (безсолна)
- 3 с.л брашно
- 30г масло
- 250г пресни гъби
- 1 глава лук
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 обелен морков
- 1-2 с.л соев сос (на вкус)
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Етикети:
гъбки,
със свинско месо
сряда, 25 ноември 2015 г.
Експресен стърган сандвич
Необходими продукти :
- 2-3 филийки хляб
- 100г стърган кашкавал
- 50-60г стъргано сирене
- 50-60г стърган колбас по избор
- 30г масло за намазване
- щипка шарена сол (по желание)
- 1-2 яйца
Начин на приготвяне:



Етикети:
сандвичи
понеделник, 23 ноември 2015 г.
Маслена баница със сирене и газирана вода
Необходими продукти :
- 500 г готови кори за баница
- 3 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 300 г сирене
- 60 г масло
- 250 мл газирана вода
- 2с.л брашно
Начин на приготвяне :
Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в подмазнен съд. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата - Разбиват се яйцата. Киселото мляко се смесва със содата. След като шупне, се прибавят разбитите яйца, газираната вода и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца, между чиито "фугички" поливаме със заливката и с останалото масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30-35 минути - до златиста коричка. Поднася се с чаша боза или айрян. Да ви е сладко !
Етикети:
баници