RSS

сряда, 30 март 2016 г.

Свежа салата "Венец"


Необходими продукти :


  • 500 г сварени картофи 
  • 5-6 броя ролца от раци
  • 2-3 стръка пресен лук 
  • 1 малка главичка червен лук
  • лимонов сок на вкус 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 4-5 броя кисели краставички 
  • 200 г лека майонеза
  • листа пресен джоджен за декорация
  • маслини за декорация
  • слайсове салчичон за декорация

Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки, зеленият и червеният лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавят нарязаните кисели краставички и ролца от раци. Накрая се прибавя леката майонеза и се разбърква добре. Оформяме салатата във формата на венец, като използваме платовидна чиния и висока чаша по средата й. Разпределяме салатата около нея. След това внимателно премахваме чашата и декорираме със слайсовете салчичон. Прегъваме на две всяко резенче салам. Завиваме го като розичка. Подреждаме върху салатата. Във всяка розичка слагаме по една маслина и декорираме с пресните листа джоджен. Оставяме на хладно поне за 30 минути, за да стегне. Добър апетит!

вторник, 29 март 2016 г.

Лека сметанова тортичка с дуо течен шоколад

Направена с много желание и любов за най-прекрасния човек ! 


Необходими продукти : 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 400 г течен дуо шоколад
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сок от портокал 
  • захарни пръчици за декорация



Начин на приготвяне :




Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си до златист цвят, фурната не се отваря. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на три равни части. Първият ни блат се сиропира със сока и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Половината от сметаната се разбива с миксер на висока скорост. Смесва се с течния двуцветен шоколад. С получения крем намазваме блата като го разпределяме равномерно по повърхността му. По същият начин се приготвя и вторият блат. Третият блат се декорира с останалата разбита сметана. Изборът на декорация и форми са си индивидуални, според предпочитанията. Оставя се на хладно да стегне. Добър апетит!



Картофена салата с ролца от раци и пресен лук


Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 5-6 броя ролца от раци
  • маслини за декорация 




Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки и зелен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавят нарязаните ролца от раци и отново се разбърква. Декорираме по избор. Аз използвах маслини и ролца. Добър апетит! 

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс с настъргани ябълки, портокалови кори и канела



Необходими продукти :


  • 4 яйца 
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • кората на един портокал
  • 2 обелени и настъргани ябълки 
  • канела на вкус




Начин на приготвяне : 



В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Добавяме настърганите ябълки към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 

неделя, 27 март 2016 г.

Супа топчета с лапад и спанак

Супата се получи разкошна, плод на въображение и съображение към собствения вкус и към този на половинката ми. Супата съчетава два вкуса в един, много приятна и подходяща за сезона. Като имаме предвид, че е края на месец март, а времето е студено - няма по-вкусно от топла и сгряваща ни супа. Ето как да си я направите: 





Необходими продукти : 

  • 250 г овкусена кайма
  • 150 г спанак 
  • 150 г лапад 
  • 1 глава стар лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 картофчета 
  • 1 мек домат
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1/2 ч.ч ориз 
  • щипка чубрица 
  • шепа фиде 
  • 1-2 стръка пресен магданоз 
  • олио 

за застройката : 
  • 1-2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1 с.л царевично брашно 

Начин на приготвяне : 

В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред оформяме топчетата от каймата и ги добавяме към супата, за да пуснат бульонче. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков, картофи и домат. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме отново. Прибавяме измитите добре и скълцани на ситно лапад и спанак. Слагаме ориза и оставяме супата да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме скълцания джоджен, чубрицата и фидето. Изключваме котлона. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Добавяме към застройката един черпак от супата, разбъркваме и връщаме сместа обратно. При сервиране поднасяме супата поръсена със скълцан пресен магданоз.

четвъртък, 24 март 2016 г.

Шарени целувки

Необходими продукти :



  • 2 белтъка (студени)
  • 5-6 с.л захар 
  • 1 ч.л лимонена киселина
  • 1 ванилийка 
  • 10 г захарни пръчици 



Начин на приготвяне :

Белтъците се слагат в дълбока и добре подсушена купа. Към тях се добавя захарта, лимонената киселина и ванилията. Разбива се с миксер около 5-10 минути. Сместа трябва да утрои обема си и да се сгъсти. След това получената смес шприцоваме в тава, върху хартия за печене. Поръсваме със захарните пръчици и печем в предварително загрята фурна на 70-100 градуса за около час. След това изключваме фурната и оставяме целувките вътре, докато се охлади. Добре е, да не отваряме фурната по време на печене, за да не се прекъсва процесът на сушене. Охладените целувки подреждаме в поднос. Да ви е сладко! 




Бананов кекс с портокалови корички

Необходими продукти : 



  • 3 яйца 
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • кората на един портокал
  • 2 банана



Начин на приготвяне : 

В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Нарязваме бананите и ги добавяме към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 



сряда, 23 март 2016 г.

Пролетна салата "Лотос"


Необходими продукти : 


  • 200 г листа пресен спанак  
  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • 100 г ролца от раци 
  • 1-2 сварени яйца
  • 7-8 нарязани маслини 

Начин на приготвяне: 

Листата спанак се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват ситно. Слагат се в купа. Към тях се добавя измитата, подсушена и нарязана на ситно зелена салата. Прибавят се нарязаните краставици, маслини и зелен лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин. Салатата се разбърква и леко се намачква.  Ролцата се нарязват напречно по дължина. Подреждат се върху салатата под формата на лотос, като в средата оставяме място за свареното яйце. Добавяме и него, като го нарязваме така, както е показано на снимките. Другото яйце и половината от това, нарязваме на ситно и разпределяме около цветето. Украсяваме или с листа пресен магданоз, или с оформени като листенца пера от лук. Добър апетит! Салатата е много лесна и определено грабва окото. 

вторник, 22 март 2016 г.

Усукано хлебче с ким, сирене и маслини







Необходими продукти : 


за тестото:



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150 мл вода
  • 150 мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4 с.л зехтин
  • 150-200 г натрошено сирене
  • 100 г цели маслини без костилка


за поръсване:


  • 1 жълтък 
  • 5 г сусам 
  • 5 г ким или други семена




Начин на приготвяне : 

Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху намазнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Усукваме добре рулото и го слагаме в подмазнена форма. Намазваме с жълтък, поръсваме със семената и след като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит! 

неделя, 20 март 2016 г.

Чабата сандвич

Неделя....Слънчево и приятно време навън.. Грехота е да се затвориш и да готвиш, а и днес е първа пролет. Честита да Ви е ! И понеже днешният ден е за почивка и релакс, в кухнята е много лесно тази вечер -  бърз сандвич с готови чабати. Скоро ще опитам да приготвя домашна чабата. Ще споделя резултата.  А за този лесен вариант ви трябват: 


Необходими продукти : 




  • 2-3 броя хлебчета чабата
  • 2-3 листа зелена салата или айсберг
  • фино нарязан салам (салчичон) или филе
  • нарязани краставица и домат 
  • нарязани маслини
  • сол на вкус 
  • кетчуп ( по избор)
  • зехтин 



Начин на приготвяне: 


Затопляме хлебчетата леко и ги разрязваме. От едната страна поръсваме със зехтин и сол. Добавяме нарязаните листенца зелена салата, доматите и краставиците. Прибавяме нарязаните маслини. Притискаме леко. Слагаме фино нарязания салчичон или филе и гарнираме с кетчуп. Кетчупът не е задължителен, може да използвате както различен вид сос, така и различна плънка - друг вид колбас, пържени картофки, топено сирене, кашкавал, сирене и др. Да ви е сладко ! 

петък, 18 март 2016 г.

Сусамена пита със сирене и кашкавал

Необходими продукти : 







  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 200 мл топло прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 100 мл вода 
  • 2 яйца 
  • 1 ч.ч. олио 
  • 1 с.л сол 
  • 1 ч.л захар 



за пълнежа и поръската :


  • 200 г сирене, нарязано на малки кубченца
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 1 разбит жълтък 
  • 10 г сусам 



Начин на приготвяне: 

Брашното се пресява и изсипва в купа. Към него се добавя солта. Размесва се и по средата се прави кладенче. Маята се размива в леко топлото прясно мляко, смесено със захарта. Добавя се водата и олиото. Яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко. Изсипваме всичко в кладенчето и замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса. След втасването, с намазнени ръце разделяме тестото на части. Във всяка поставяме кубче сирене и оформяме като топчица. По същия начин и с останалото тесто. Подреждаме в намазнен съд, във форма по избор. Намазваме питата с жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 180-200 градуса до готовност. Непосредствено преди изключването на фурната, вадим питата и я поръсваме с кашкавала. Доопичаме само на горен реотан до златиста коричка. След готовност завиваме питата с влажна кърпа. Сервираме топла. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...