RSS

сряда, 6 април 2016 г.

Пъстра салата с топчици сирене и царевичка


Необходими продукти : 







  • 1-2 глави бял лук
  • 2-3 домата 
  • 3-4 с.л сладка царевица 
  • 100 г сирене
  • 60 г крема сирене 
  • сол на вкус 
  • зехтин на вкус 
  • маслини за украса 
  • 1-2 стръка копър или магданоз



Начин на приготвяне: 


Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Подреждат се в плоска чиния. Посоляват се на вкус, добавя се зехтин, Около тях се нарежда нарязаният на полумесеци лук. Царевицата се разпределя около доматите и лука. Сиренето и кремата се смесват и с леко влажни ръце се оформят топчици. Подреждаме ги според вкуса ни. Украсяваме с маслини и стръкчета пресни подправки. 




вторник, 5 април 2016 г.

Зелена салата с яйца и калинки от домат


Необходими продукти : 




  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • 1-2 сварени яйца
  • маслини за главички на калинките


Начин на приготвяне : 

Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Слага се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните краставици и скълцан пресен лук. Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Декорира се с разполовен на две домат, който оформяме като калинки. Използваме маслини за главички. Яйцата нарязваме на кръгчета и подреждаме около калинките. По желание може да се добавят ролца от раци.

понеделник, 4 април 2016 г.

Млечна кашичка с печени чушки и кюфтенца


Необходими продукти : 





  • 7-8 броя печени и белени червени чушки 
  • 250-300 г овкусена кайма
  • масло за запръжка
  • 500 мл студено прясно мляко 
  • 2-3 с,л брашно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 стръка пресен копър



Начин на приготвяне: 

От каймата се оформят малки кюфтенца, които се запържват добре в малко масло. Отцеждат се и се оставят настрана. В същото масло се запържват нарязаните на ивички червени чушки. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. Прясното мляко се смесва с брашното, разбърква се и се добавя към чушките. Доварява се до желаната гъстота, като разбъркването продължава. Накрая се добавят и кюфтенцата. Разбърква се и се сваля от котлона. При сервиране се поднася със скълцан пресен копър. Добър апетит! 

Баница с лапад, сирене и газирана вода


Необходими продукти :




  • 1 пакет кори за баница
  • около 200 г сирене
  • 4-5 връзки лапад
  • 300 г кисело мляко
  • 60 мл газирана вода
  • 4 яйца
  • олио




Начин на приготвяне : 

Намазнява се подходяща тава. Покрива се с 2-3 кори. Лападът се попарва, нарязва и запържва в малко мазнина. Половината от него се разпределя равномерно върху наредените кори. Покрива се с ред кори, върху които се натрошава сиренето. Редува се така докато свършат корите, като между тях се наръсва олио. Баницата се нарязва преди да бъде изпечена и се залива със заливката : яйцата се разбиват с киселото мляко и газираната вода. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути. След изпичане се покрива с влажна кърпа. Сервира се топла. 

събота, 2 април 2016 г.

Пролетна салата с листа от глухарчета


Необходими продукти : 



  • 1-2 шепи листа от глухарчета 
  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • 1-2 сварени яйца
  • 7-8 маслини 


Начин на приготвяне:


Листата от глухарчетата се почистват и измиват. Нарязват се на по-ситно. Слагат се в купа. Към тях се добавя измитата, подсушена и нарязана на ситно зелена салата. Прибавят се нарязаните краставици, домат и зелен лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин. Салатата се разбърква и леко се намачква. Гарнира се със сварено яйце и маслини. Добър апетит.

сряда, 30 март 2016 г.

Свежа салата "Венец"


Необходими продукти :


  • 500 г сварени картофи 
  • 5-6 броя ролца от раци
  • 2-3 стръка пресен лук 
  • 1 малка главичка червен лук
  • лимонов сок на вкус 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 4-5 броя кисели краставички 
  • 200 г лека майонеза
  • листа пресен джоджен за декорация
  • маслини за декорация
  • слайсове салчичон за декорация

Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки, зеленият и червеният лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавят нарязаните кисели краставички и ролца от раци. Накрая се прибавя леката майонеза и се разбърква добре. Оформяме салатата във формата на венец, като използваме платовидна чиния и висока чаша по средата й. Разпределяме салатата около нея. След това внимателно премахваме чашата и декорираме със слайсовете салчичон. Прегъваме на две всяко резенче салам. Завиваме го като розичка. Подреждаме върху салатата. Във всяка розичка слагаме по една маслина и декорираме с пресните листа джоджен. Оставяме на хладно поне за 30 минути, за да стегне. Добър апетит!

вторник, 29 март 2016 г.

Лека сметанова тортичка с дуо течен шоколад

Направена с много желание и любов за най-прекрасния човек ! 


Необходими продукти : 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 400 г течен дуо шоколад
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сок от портокал 
  • захарни пръчици за декорация



Начин на приготвяне :




Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си до златист цвят, фурната не се отваря. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на три равни части. Първият ни блат се сиропира със сока и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Половината от сметаната се разбива с миксер на висока скорост. Смесва се с течния двуцветен шоколад. С получения крем намазваме блата като го разпределяме равномерно по повърхността му. По същият начин се приготвя и вторият блат. Третият блат се декорира с останалата разбита сметана. Изборът на декорация и форми са си индивидуални, според предпочитанията. Оставя се на хладно да стегне. Добър апетит!



Картофена салата с ролца от раци и пресен лук


Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 5-6 броя ролца от раци
  • маслини за декорация 




Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки и зелен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавят нарязаните ролца от раци и отново се разбърква. Декорираме по избор. Аз използвах маслини и ролца. Добър апетит! 

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс с настъргани ябълки, портокалови кори и канела



Необходими продукти :


  • 4 яйца 
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • кората на един портокал
  • 2 обелени и настъргани ябълки 
  • канела на вкус




Начин на приготвяне : 



В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Добавяме настърганите ябълки към сместа. Портокаловите кори настъргваме на фино ренде. Добавяме и тях. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 

неделя, 27 март 2016 г.

Супа топчета с лапад и спанак

Супата се получи разкошна, плод на въображение и съображение към собствения вкус и към този на половинката ми. Супата съчетава два вкуса в един, много приятна и подходяща за сезона. Като имаме предвид, че е края на месец март, а времето е студено - няма по-вкусно от топла и сгряваща ни супа. Ето как да си я направите: 





Необходими продукти : 

  • 250 г овкусена кайма
  • 150 г спанак 
  • 150 г лапад 
  • 1 глава стар лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 картофчета 
  • 1 мек домат
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1/2 ч.ч ориз 
  • щипка чубрица 
  • шепа фиде 
  • 1-2 стръка пресен магданоз 
  • олио 

за застройката : 
  • 1-2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1 с.л царевично брашно 

Начин на приготвяне : 

В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред оформяме топчетата от каймата и ги добавяме към супата, за да пуснат бульонче. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков, картофи и домат. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме отново. Прибавяме измитите добре и скълцани на ситно лапад и спанак. Слагаме ориза и оставяме супата да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме скълцания джоджен, чубрицата и фидето. Изключваме котлона. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Добавяме към застройката един черпак от супата, разбъркваме и връщаме сместа обратно. При сервиране поднасяме супата поръсена със скълцан пресен магданоз.

четвъртък, 24 март 2016 г.

Шарени целувки

Необходими продукти :



  • 2 белтъка (студени)
  • 5-6 с.л захар 
  • 1 ч.л лимонена киселина
  • 1 ванилийка 
  • 10 г захарни пръчици 



Начин на приготвяне :

Белтъците се слагат в дълбока и добре подсушена купа. Към тях се добавя захарта, лимонената киселина и ванилията. Разбива се с миксер около 5-10 минути. Сместа трябва да утрои обема си и да се сгъсти. След това получената смес шприцоваме в тава, върху хартия за печене. Поръсваме със захарните пръчици и печем в предварително загрята фурна на 70-100 градуса за около час. След това изключваме фурната и оставяме целувките вътре, докато се охлади. Добре е, да не отваряме фурната по време на печене, за да не се прекъсва процесът на сушене. Охладените целувки подреждаме в поднос. Да ви е сладко! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...