RSS

понеделник, 22 юли 2013 г.

Лятна тиквена манджичка с прясно мляко

Необходими продукти : 



  • 1кг тиквички
  • 2-3 домата
  • 2-3 глави лук
  • 3-4 скълцани скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър
  • 2 жълтъка
  • 700 мл прясно мляко 
  • 2 с.л кисело мляко
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100г пармезан
  • скълцан магданоз за поръсване
  • олио 


Начин на приготвяне : 


Тиквичките, доматите и лукът се нарязват на кръгчета и се подреждат като се редуват в подмазана с мазнина тава. Добавят се скълцаният чесън и копър, посолява се, добавя се черен пипер на вкус и се полива с мазнина отгоре ( 4-5 с.л олио).Запича се
за 15-20 минути в предварително загрята фурна. След това се прави сосът : прясното и киселото мляко се смесват, разбъркват се добре, прибавят се жълтъците и отново се разбърква добре. Запечените зеленчуци се заливат с тази смес и се пекат още 30-35 минути. При сервиране се поръсва с пармезан и скълцан пресен магданоз.

петък, 19 юли 2013 г.

Patatas Bravas с пилешки бутчета на фурна

Необходими продукти : 



  • 1 кг картофи
  • 2-3 скилидки чесън 
  • зехтин
  • 3 ч.л коняк
  • 1 с.л червен пипер
  • 150 гр доматен сок
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка магданоз
  • 4 пилешки бутчета
  • 60г масло


Начин на приготвяне: 

Картофите се обелват и нарязват на средно големи кубчета. За 5-6 минути се слагат във вряща подсолена вода, след което се прецеждат и запържват в тиган, заедно със скълцаните скилидки чесън, червения пипер и доматената салса. Разбърква се добре, след което се добавят конякът и подправките. Картофките се изсипват в подходяща тава, добавят се и изчистените и измити бутчета, като преди това се сложат също за 5-6 минути във врящата подсолена вода. Върху бутчетата се разпределя маслото и се запича в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.

неделя, 14 юли 2013 г.

Пирожки с моцарела

Необходими продукти : 


за тестото:



  • 1кг брашно
  • 1 ч.ч зехтин
  • кубче жива мая
  • 1 ч.л захар
  • 1 ч.л сол 
  • 200мл хладка вода
  • 50мл течна сметана


за плънката :


  • 150г настъргана моцарела


Начин на приготвяне : 


Брашното се пресява и изсипва в подходяща купа. Маята се разтваря в хладката вода, добавят се захарта и солта, разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното, добавя се сметаната и се замесва тестото. След като се омеси добре се оставя да втаса. Вече втасалото тесто се нарязва на питчици, които се разточват върху набрашнена плоскост във формата на кръг. С нож се нарязва през средата 4 пъти, така че да се получат триъгълници. В краищата им се слага от моцарелата и се навива на руло (от широката към тясната страна). Пържат се във фритюрник или в тиган в повече мазнина. Сервират се топлички с каничка айран :)


Pisto de verduras - Писто от зеленчуци

Необходими продукти : 



  • 5-6 яйца
  • 1/2 патладжан
  • 1/2 тиквичка
  • 1 глава червен лук
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 100 г сварен зелен фасул
  • 2 домата
  • 3 мариновани чушки
  • 3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100г чорисо
  • 150г гъби
  • нарязан магданоз
  • зехтин 

Начин на приготвяне : 


В тефлонов тиган се запържва нарязаното на ситно чорисо. Патладжанът, тиквичката и лукът се нарязват на кубчета. Запържват се в мазнината от чорисото, след което се прибавят нарязаните на колелца зелена и червените чушки, маринованите чушки. Разбърква се добре, прибавят се 2-3 с.л зехтин. Към зеленчуковата смес се прибавят и зеленият фасул, нарязаните гъбки и доматите, нарязани на ситни кубчета. Всичко това се разбърква добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Накрая се разбиват яйцата и се прибавят към зеленчуците. Бърка се около 2-3 минути и се сваля от огъня. Скилидките чесън се пресоват и се прибавят заедно с нарязаният на ситно магданоз. Сервира се както топло, така и студено :) 

понеделник, 8 юли 2013 г.

Арабско пълнено пиле

Необходими продукти : 


  • 1 бр пиле около 2кг
  • 1 ч.ч ориз басмати 
  • 1 морков
  • 1 глава лук 
  • 60г шунка
  • 2 кисели краставички
  • 60г стафиди 
  • 1 по-мек домат
  • 1 ч.л расел ханут
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • голяма игла и дебел конец 


Начин на приготвяне : 



Пилето се изчиства и измива добре. Поставя се в подходяща леко намазнена тава. Прави се запръжка от нарязания лук, настъргания морков, добавя се нарязаният на кубчета домат,оризът и стафидките,разбърква се, след което се прибавят и нарязаната шунка и киселите краставички. Овкусява се с подправките - сол, черен пипер и най-накрая расел ханутът. Налива се 1 чаена чаша вода и се оставя така да къкри докато се посгъсти.След като поизстине малко пилето се напълва с готовата смес и се зашива добре. По желание може да се намаже с разтопено масло, смесено с малко къри. Пече се около 40 минути на 200 градуса.

неделя, 7 юли 2013 г.

Свински руладини с плънка от кисели краставички, топено сирене и шунка

Необходими продукти : 
 


  • 1кг свински вратни пържоли
  • 2-3 кисели краставички
  • 3-4 блокчета топено сирене
  • 200г шунка
  • сол на вкус
  • 10г кимион 
  • 10г черен пипер
  • клечки за зъби





Начин на приготвяне : 


Свинското месо се начуква и овкусява със солта, черния пипер и кимиона. Върху всяка пържолка се слага плънка от нарязаните на ситно кисели краставички, малко топено сирене и нарязана на кубчета шунка. Навива се на руло и се забожда с клечки за зъби в краищата. Нареждат се в подмазана с олио тава, заливат се с 1 и 1/2 ч.ч вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Пиле с бамбук и гъби

Необходими продукти



  • 250 г пилешко филе
  • 1 стрък праз (малък)
  • 1 глава лук
  • 150 г гъби
  • 200 г бамбук от консерва
  • 2-3 с.л. соев сос
  • 50 мл бульон
  • 1 с.л. нишесте
  • растителна мазнина



Начин на приготвяне


Пилешкото запържваме в сгорещена мазнина до порозовяване. Добавяме гъбите и лука и пържим около 2-3 минути. След това слагаме бамбука и бъркаме около 1-2 минути. Наливаме соевият сос към пилешкото и отново разбъркваме. Добавяме бульона и веднага разтворено в 1 с.л. вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти, добавяме праза, след което пак разбъркваме и сваляме от котлона. Сервираме с варен ориз.

Към ястието могат да се добавят различни видове зеленчуци според вкуса.

Скариди в червен сос


Необходими продукти



  • 800 г скариди без черупки
  • 1 глава лук
  • 1 бр. домат
  • 1 връзка магданоз
  • олио
  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне


Скаридите се сваряват, докато придобият червен цвят. След това се охлаждат. Премахват се главичките и пипалцата. Черупките от скаридите се запазват, слагат се в пасатор с малко вода и се пасират до хомогенна смес. В олиото се запържват нарязания на ситно лук, след това се добавя и обеления и нарязан на ситно домат. Разбърква се добре, поръсва се с нарязания на ситно магданоз, посолява се и се добавя черен пипер. Оставя се за 5-6 минути да къкри на слаб огън. След това се добавят скаридените черупки, вече пасирани и се готви още 5-6 минути до гладък сос. Охладените скариди се поливат със соса и се сервират.

Картофени хапки с паста " Патафри"

Необходими продукти


  • 1 кг картофи
  • 100 г сирене
  • 2 глави лук
  • черен пипер, сол
  • по 2 стръка магданоз и копър



За пастата:

  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 100 мл бира



Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавят сиренето, настърганите глави лук, подправя се със солта, пипера и зелените подправки. Всичко се омесва добре. От готовата смес се оформят малки топчета, които се нареждат в подходящ съд. Оставят се за 30-40 минути в хладилник. След това се приготвя пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, добавят се брашното, подправките и най-накрая се добавя бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Вече стегналите картофени топчета се потапят в сместа и се изпържват в много силно сгорещена мазнина.

вторник, 2 юли 2013 г.

Панирани кашкавалчета с паста "Патафри"

Необходими продукти :

  • 200 мл светла бира
  • 3 яйца
  • 2с.л кисело мляко
  • 1ч.л сода
  • 2 и 1/2 ч.ч брашно
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 400г кашкавал
  • олио за пържене
Начин на приготвяне : 


Кашкавалът се слага във фризер поне за 20 минути, за да може да стегне. През това време : 
брашното се пресява в купа. Добавят се солта, захарта. Отделно в други купички се отделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана. Към брашняната смес се добавят жълтъците, смесени с бирата, киселото мляко и содата. Всичко това се бърка с дървена лъжица първоначално, а след това с телена бъркалка - до получаването на гладка, хомогенна смес. Към нея бавно и малко по малко се добавят разбитите на сняг белтъци, отново се бърка внимателно с дървена бъркалка.
Кашкавалът се изкарва от фризера или камерата, нарязва се на кубчета. Всяко кубче се потапя в готовата вече паста " Патафри" и се пържи в сгорещеното олио. Така с всички кубчета, докато получите една голяма перфектна порция панирани кашкавалчета.

Домашен катък

Необходими продукти :

  • 1л прясно мляко
  • 1 с.л кисело мляко
  • 4-5 капки мая за сирене
  • 1ч.л сол
Начин на приготвяне : 


Млякото се сварява и се оставя да се охлади до температура, позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката. Слага се солта и се разбърква, за да се разтвори. Добавят се киселото мляко и капките мая. Разбърква се добре и се затваря с капак, увива се в одеяло за 4-5 часа. След това се прецежда през тензух 3-4 часа, но ако се остави да се прецежда цяла нощ става по-гъст и плътен. Съхранява се на хладно място.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...