неделя, 18 август 2013 г.
Пържоли на фурна с ананас и гъбки
Необходими продукти :
- 1 кг свинско месо за пържоли
- 200 г пресни печурки
- 2-3 шайби ананас от консерва или пресен
- 2с.л кисело мляко
- 1 ч.ч прясно мляко
- 1 с.л брашно
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 60г масло
- олио
Начин на приготвяне :
Свинското месо за овкусява с подправките и се нарежда в подходяща тава. Върху свинското месо за нареждат нарязаните шайби ананас. Полива се с малко мазнина и се запича леко в предварително загрята фурна. През това време разтопяваме маслото , запържваме в него нарязаните печурки. Киселото и прясното мляко се разбиват докато се смесят добре и се прибавят към златистите печурки. Сосът се бърка докато лекичко започне да се посгъстява. След това с него се заливат вече запечените леко пържолки. Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути. След готовност се поръсва със пресния скълцан магданоз.
четвъртък, 15 август 2013 г.
Салата Iceberg с прошуто
Необходими продукти :
Начин на приготвяне :
Салатката се нарязва в купа, смесва се с нарязаният на кръгчета морков, нарязаният домат и се подправя на вкус със сол, зехтин и лимонов сок. Прибавя се и прошутото като се накъсва с ръце, разбърква се и се оставя в хладилник . Декорацията е по избор :)
Етикети:
Салати
неделя, 28 юли 2013 г.
Салатка с тортелини, зеленчуци и майонеза - Ensalada de tortellinis y verduras con mayonesa
Необходими продукти :
- 100г тортелини с пълнеж по избор
- 150 г замразени зеленчуци микс
- 100г шунка, нарязана на кубченца
- 50-60г сладка царевица
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 200г майонеза
- 2-3 обезкостени маслини за вкус
Начин на приготвяне :
Тортелините се сваряват в леко подсолена вода. Непосредствено преди свалянето им от котлона, към тях се прибавят замразените зеленчуци и се вари още 2-3 минути. След това се прецеждат през гевгир и се пресипват в подходяща купа. Добавя се сол и пипер на вкус, шунката и сладката царевица, разбърква се, добавят се и маслинките, нарязани на ситни парченца и майонезата. Разбърква се добре и се слага на хладно за около 30 минути.
четвъртък, 25 юли 2013 г.
Салата " Caliente - frío "
Необходими продукти :
- 1бр салата айсберг
- 1 домат
- 1 глава лук
- 1 краставица
- сол на вкус
- зехтин и лимонов сок на вкус
- 2 картофа
- 2 филийки хляб
- чесън на прах
- 2 с.л сладка царевица
- 3-4 обезкостени маслини
- 2-3 стръкчета пресен магданоз
Начин на приготвяне :
Айсбергът се нарязва в подходяща купа. Към него се добавя обелената и нарязана на кубчета краставица. Посолява се, добавя се зехтин и лимонов сок на вкус. Разбърква се, след което доматът се нарязва на кубчета, а лукът на кръгчета и заедно се запържват до омекване. Добавят се към салатата. Картофите се обелват, нарязват се също на кубченца и се пържат, след което и те се слагат към салатката. Разбърква се внимателно, добавя се царевичката, нарязаните обезкостени маслини и скълцаният предварително магданоз. Филийките хляб се нарязват на малки кубчета, които се наръсват с чесън на прах и се запичат в тефлонов тиган. Готовите кротони слагаме най-отгоре на салатата. В превод името означава " топло-студено".
Етикети:
Салати
сряда, 24 юли 2013 г.
Пиле със зеле
Необходими продукти
- 1 бр. пиле
- 1 бр. голяма зелка
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1/3 ч.ч. олио
- 1 с.л. сол
- черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2-3 бр. домати (може и от буркан)
- 500 мл вода
Начин на приготвяне
В тенджера се загрява олиото и в него се запържва зелето заедно с доматите и червения пипер. След като се оцвети и поомекне зелето, се прибавя пилето, нарязано на порции, солта и водата. Всичко се оставя да ври на слаб огън докато месото си промени цвета. Прибавят се черният пипер и дафиновите листа и се изсипва в тава. Пече се на 180 С до готовност.
Етикети:
пилешко месо,
ястия на фурна
понеделник, 22 юли 2013 г.
Свинско с тортелини и гъбен сос на фурна
Необходими продукти :
500г свински месо
1 глава лук
сол на вкус
черен пипер и кимион на вкус
олио за запръжка
150г тортелини с плънка по желание
1 пакетче крем супа от гъби
200г печурки
Начин на приготвяне :
Тортелините се сваряват предварително, но не изцяло..Трябва съвсем леко да набъбнат. След това се прецеждат от водата и се оставят настрана. В тиган се слага малко олио и се запържват нарязаното свинско месо, лукът - нарязан на полумесеци, овкусява се със сол, пипер и кимион на вкус. Запърженото месо се изсипва в подходяща тава, добавят се тортелините и се разбърква хубаво. След това се запържват нарязаните на филийки пресни гъби. Пакетчето крем супа се смесва с 600мл вода и се добавя към гъбите, разбърква се добре. Ястието се залива с гъбената смес и се пече в предварително загрята фурна около 25-30 минути.
500г свински месо
1 глава лук
сол на вкус
черен пипер и кимион на вкус
олио за запръжка
150г тортелини с плънка по желание
1 пакетче крем супа от гъби
200г печурки
Начин на приготвяне :
Тортелините се сваряват предварително, но не изцяло..Трябва съвсем леко да набъбнат. След това се прецеждат от водата и се оставят настрана. В тиган се слага малко олио и се запържват нарязаното свинско месо, лукът - нарязан на полумесеци, овкусява се със сол, пипер и кимион на вкус. Запърженото месо се изсипва в подходяща тава, добавят се тортелините и се разбърква хубаво. След това се запържват нарязаните на филийки пресни гъби. Пакетчето крем супа се смесва с 600мл вода и се добавя към гъбите, разбърква се добре. Ястието се залива с гъбената смес и се пече в предварително загрята фурна около 25-30 минути.
Етикети:
на фурна,
паста,
със свинско месо
Лятна тиквена манджичка с прясно мляко
Необходими продукти :
- 1кг тиквички
- 2-3 домата
- 2-3 глави лук
- 3-4 скълцани скилидки чесън
- 2-3 стръка копър
- 2 жълтъка
- 700 мл прясно мляко
- 2 с.л кисело мляко
- сол и черен пипер на вкус
- 100г пармезан
- скълцан магданоз за поръсване
- олио
Начин на приготвяне :
Тиквичките, доматите и лукът се нарязват на кръгчета и се подреждат като се редуват в подмазана с мазнина тава. Добавят се скълцаният чесън и копър, посолява се, добавя се черен пипер на вкус и се полива с мазнина отгоре ( 4-5 с.л олио).Запича се
за 15-20 минути в предварително загрята фурна. След това се прави сосът : прясното и киселото мляко се смесват, разбъркват се добре, прибавят се жълтъците и отново се разбърква добре. Запечените зеленчуци се заливат с тази смес и се пекат още 30-35 минути. При сервиране се поръсва с пармезан и скълцан пресен магданоз.
Етикети:
миш-маш
петък, 19 юли 2013 г.
Patatas Bravas с пилешки бутчета на фурна
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 2-3 скилидки чесън
- зехтин
- 3 ч.л коняк
- 1 с.л червен пипер
- 150 гр доматен сок
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 стръка магданоз
- 4 пилешки бутчета
- 60г масло
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на средно големи кубчета. За 5-6 минути се слагат във вряща подсолена вода, след което се прецеждат и запържват в тиган, заедно със скълцаните скилидки чесън, червения пипер и доматената салса. Разбърква се добре, след което се добавят конякът и подправките. Картофките се изсипват в подходяща тава, добавят се и изчистените и измити бутчета, като преди това се сложат също за 5-6 минути във врящата подсолена вода. Върху бутчетата се разпределя маслото и се запича в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.
Етикети:
на фурна,
пилешко месо
неделя, 14 юли 2013 г.
Пирожки с моцарела
Необходими продукти :
за тестото:
- 1кг брашно
- 1 ч.ч зехтин
- кубче жива мая
- 1 ч.л захар
- 1 ч.л сол
- 200мл хладка вода
- 50мл течна сметана
за плънката :
- 150г настъргана моцарела
Начин на приготвяне :
Брашното се пресява и изсипва в подходяща купа. Маята се разтваря в хладката вода, добавят се захарта и солта, разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното, добавя се сметаната и се замесва тестото. След като се омеси добре се оставя да втаса. Вече втасалото тесто се нарязва на питчици, които се разточват върху набрашнена плоскост във формата на кръг. С нож се нарязва през средата 4 пъти, така че да се получат триъгълници. В краищата им се слага от моцарелата и се навива на руло (от широката към тясната страна). Пържат се във фритюрник или в тиган в повече мазнина. Сервират се топлички с каничка айран :)
Етикети:
Тестени
Pisto de verduras - Писто от зеленчуци
Необходими продукти :
- 5-6 яйца
- 1/2 патладжан
- 1/2 тиквичка
- 1 глава червен лук
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 100 г сварен зелен фасул
- 2 домата
- 3 мариновани чушки
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 100г чорисо
- 150г гъби
- нарязан магданоз
- зехтин
Начин на приготвяне :
В тефлонов тиган се запържва нарязаното на ситно чорисо. Патладжанът, тиквичката и лукът се нарязват на кубчета. Запържват се в мазнината от чорисото, след което се прибавят нарязаните на колелца зелена и червените чушки, маринованите чушки. Разбърква се добре, прибавят се 2-3 с.л зехтин. Към зеленчуковата смес се прибавят и зеленият фасул, нарязаните гъбки и доматите, нарязани на ситни кубчета. Всичко това се разбърква добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Накрая се разбиват яйцата и се прибавят към зеленчуците. Бърка се около 2-3 минути и се сваля от огъня. Скилидките чесън се пресоват и се прибавят заедно с нарязаният на ситно магданоз. Сервира се както топло, така и студено :)
Етикети:
испанска кухня,
миш-маш