RSS

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Пилешка салата с крутони





Необходими продукти : 




  • 2-3 кисели краставички
  • 100г сладка царевица
  • 400г сварено пилешко месо
  • 100г крутони
  • 1 домат
  • 1 червена маринована чушка
  • 2-3 листа пресен босилек
  • сол на вкус
  • зехтин и лимон на вкус
  • 1 глава червен лук
  • 5-6 броя обезкостени зелени маслини



Начин на приготвяне: 


Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.

Пържена рибка




Ориз с морски дарове

Необходими продукти : 

  • 4 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
  • 100 мл бяло вино
  • 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
  • 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус


 Начин на приготвяне : 

Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.

неделя, 18 август 2013 г.

Свинско месо с грах


Необходими продукти : 

  • 300г свинско месо, нарязано на кубчета
  • 1 буркан стерилизиран грах
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 3 бр. домати
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 връзка копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се запържва. Лукът и морковът, нарязани на дребно, се задушават в същата  мазнина и малко вода. Прибавят се доматите, обелени и също нарязани на дребно и ястието се задушава, докато се поизпари течността. Прибавят се брашното, червеният пипер, грахът и нарязаният на ситно чесън. Долива се малко гореща вода, ястието се овкусява и се оставя да ври 10-15 минути. След отстраняването му от огъня се поръсва със ситно нарязания копър.

Любимата салата айсберг


Пържоли на фурна с ананас и гъбки

Необходими продукти : 

  • 1 кг свинско месо за пържоли 
  • 200 г пресни печурки 
  • 2-3 шайби ананас от консерва или пресен
  • 2с.л кисело мляко
  • 1 ч.ч прясно мляко
  • 1 с.л брашно
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 60г масло
  • олио 


Начин на приготвяне : 


Свинското месо за овкусява с подправките и се нарежда в подходяща тава. Върху свинското месо за нареждат нарязаните шайби ананас. Полива се с малко мазнина и се запича леко в предварително загрята фурна. През това време разтопяваме маслото , запържваме в него нарязаните печурки. Киселото и прясното мляко се разбиват докато се смесят добре и се прибавят към златистите печурки. Сосът се бърка  докато лекичко започне да се посгъстява. След това с него се заливат вече запечените леко пържолки. Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути. След готовност се поръсва със пресния скълцан магданоз.



четвъртък, 15 август 2013 г.

Салата Iceberg с прошуто

Необходими продукти : 



  • 1 бр салата айсберг
  • сол, зехтин и лимонов сок на вкус
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 60 г прошуто


Начин на приготвяне : 



Салатката се нарязва в купа, смесва се с нарязаният на кръгчета морков, нарязаният домат и се подправя на вкус със сол, зехтин и лимонов сок. Прибавя се и прошутото като се накъсва с ръце, разбърква се и се оставя в хладилник . Декорацията е по избор :)

неделя, 28 юли 2013 г.

Салатка с тортелини, зеленчуци и майонеза - Ensalada de tortellinis y verduras con mayonesa

Необходими продукти : 


  • 100г тортелини с пълнеж по избор
  • 150 г замразени зеленчуци микс
  • 100г шунка, нарязана на кубченца
  • 50-60г сладка царевица
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 200г майонеза
  • 2-3 обезкостени маслини за вкус


Начин на приготвяне : 




 Тортелините се сваряват в леко подсолена вода. Непосредствено преди свалянето им от котлона, към тях се прибавят замразените зеленчуци и се вари още 2-3 минути. След това се прецеждат през гевгир и се пресипват в подходяща купа. Добавя се сол и пипер на вкус, шунката и сладката царевица, разбърква се, добавят се и маслинките, нарязани на ситни парченца и майонезата. Разбърква се добре и се слага на хладно за около 30 минути.

четвъртък, 25 юли 2013 г.

Салата " Caliente - frío "

Необходими продукти : 





  • 1бр салата айсберг
  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • 1 краставица
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок на вкус
  • 2 картофа
  • 2 филийки хляб
  • чесън на прах
  • 2 с.л сладка царевица
  • 3-4 обезкостени маслини
  • 2-3 стръкчета пресен магданоз



Начин на приготвяне : 


Айсбергът се нарязва в подходяща купа. Към него се добавя обелената и нарязана на кубчета краставица. Посолява се, добавя се зехтин и лимонов сок на вкус. Разбърква се, след което доматът се нарязва на кубчета, а лукът на кръгчета и заедно се запържват до омекване. Добавят се към салатата. Картофите се обелват, нарязват се също на кубченца и се пържат, след което и те се слагат към салатката. Разбърква се внимателно, добавя се царевичката, нарязаните обезкостени маслини и скълцаният предварително магданоз. Филийките хляб се нарязват на малки кубчета, които се наръсват с чесън на прах и се запичат в тефлонов тиган. Готовите кротони слагаме най-отгоре на салатата. В превод името означава " топло-студено".

сряда, 24 юли 2013 г.

Пиле със зеле

Необходими продукти


  • 1 бр. пиле
  • 1 бр. голяма зелка
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 2-3 бр. домати (може и от буркан)
  • 500 мл вода



Начин на приготвяне

В тенджера се загрява олиото и в него се запържва зелето заедно с доматите и червения пипер. След като се оцвети и поомекне зелето, се прибавя пилето, нарязано на порции, солта и водата. Всичко се оставя да ври на слаб огън докато месото си промени цвета. Прибавят се черният пипер и дафиновите листа и се изсипва в тава. Пече се на 180 С до готовност.

понеделник, 22 юли 2013 г.

Свинско с тортелини и гъбен сос на фурна

Необходими продукти :

500г свински месо
1 глава лук
сол на вкус
черен пипер и кимион на вкус
олио за запръжка
150г тортелини с плънка по желание
1 пакетче крем супа от гъби
200г печурки


Начин на приготвяне :

Тортелините се сваряват предварително, но не изцяло..Трябва съвсем леко да набъбнат. След това се прецеждат от водата и се оставят настрана. В тиган се слага малко олио и се запържват нарязаното свинско месо, лукът - нарязан на полумесеци, овкусява се със сол, пипер и кимион на вкус. Запърженото месо се изсипва в подходяща тава, добавят се тортелините и се разбърква хубаво. След това се запържват нарязаните на филийки пресни гъби. Пакетчето крем супа се смесва с 600мл вода и се добавя към гъбите, разбърква се добре. Ястието се залива с гъбената смес и се пече в предварително загрята фурна около 25-30 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...