събота, 12 октомври 2013 г.
четвъртък, 10 октомври 2013 г.
Paella Española - Паеля Еспаньола
Необходими продукти
- 500 г големи миди
- 200 г скариди
- 100 г сепия
- 200 г пилешко месо
- 1 голяма глава лук
- 200-250 г ориз
- 9-10 бр. черни маслини
- 100 г грах
- 100 мл доматено пюре
- чубрица
- олио
- сол
- оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.
Етикети:
испанска кухня,
паеля
четвъртък, 12 септември 2013 г.
Пилешка салата с крутони
Необходими продукти :
- 2-3 кисели краставички
- 100г сладка царевица
- 400г сварено пилешко месо
- 100г крутони
- 1 домат
- 1 червена маринована чушка
- 2-3 листа пресен босилек
- сол на вкус
- зехтин и лимон на вкус
- 1 глава червен лук
- 5-6 броя обезкостени зелени маслини
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.
Етикети:
Салати
Ориз с морски дарове
Необходими продукти :
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
- 100 мл бяло вино
- 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
- 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. нарязан магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
Етикети:
морски дарове,
ориз
неделя, 18 август 2013 г.
Свинско месо с грах
Необходими продукти :
- 300г свинско месо, нарязано на кубчета
- 1 буркан стерилизиран грах
- 1 глава лук
- 1 бр. морков
- 3 бр. домати
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. олио
- 1/2 връзка копър
- 3-4 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Свинското месо се запържва. Лукът и морковът, нарязани на дребно, се задушават в същата мазнина и малко вода. Прибавят се доматите, обелени и също нарязани на дребно и ястието се задушава, докато се поизпари течността. Прибавят се брашното, червеният пипер, грахът и нарязаният на ситно чесън. Долива се малко гореща вода, ястието се овкусява и се оставя да ври 10-15 минути. След отстраняването му от огъня се поръсва със ситно нарязания копър.
Етикети:
със свинско месо,
Яхнии
Пържоли на фурна с ананас и гъбки
Необходими продукти :
- 1 кг свинско месо за пържоли
- 200 г пресни печурки
- 2-3 шайби ананас от консерва или пресен
- 2с.л кисело мляко
- 1 ч.ч прясно мляко
- 1 с.л брашно
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 60г масло
- олио
Начин на приготвяне :
Свинското месо за овкусява с подправките и се нарежда в подходяща тава. Върху свинското месо за нареждат нарязаните шайби ананас. Полива се с малко мазнина и се запича леко в предварително загрята фурна. През това време разтопяваме маслото , запържваме в него нарязаните печурки. Киселото и прясното мляко се разбиват докато се смесят добре и се прибавят към златистите печурки. Сосът се бърка докато лекичко започне да се посгъстява. След това с него се заливат вече запечените леко пържолки. Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути. След готовност се поръсва със пресния скълцан магданоз.
четвъртък, 15 август 2013 г.
Салата Iceberg с прошуто
Необходими продукти :
Начин на приготвяне :
Салатката се нарязва в купа, смесва се с нарязаният на кръгчета морков, нарязаният домат и се подправя на вкус със сол, зехтин и лимонов сок. Прибавя се и прошутото като се накъсва с ръце, разбърква се и се оставя в хладилник . Декорацията е по избор :)
Етикети:
Салати
неделя, 28 юли 2013 г.
Салатка с тортелини, зеленчуци и майонеза - Ensalada de tortellinis y verduras con mayonesa
Необходими продукти :
- 100г тортелини с пълнеж по избор
- 150 г замразени зеленчуци микс
- 100г шунка, нарязана на кубченца
- 50-60г сладка царевица
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 200г майонеза
- 2-3 обезкостени маслини за вкус
Начин на приготвяне :
Тортелините се сваряват в леко подсолена вода. Непосредствено преди свалянето им от котлона, към тях се прибавят замразените зеленчуци и се вари още 2-3 минути. След това се прецеждат през гевгир и се пресипват в подходяща купа. Добавя се сол и пипер на вкус, шунката и сладката царевица, разбърква се, добавят се и маслинките, нарязани на ситни парченца и майонезата. Разбърква се добре и се слага на хладно за около 30 минути.