RSS

петък, 5 февруари 2016 г.

Месеница с мляно свинско месо и риган

Необходими продукти : 






  • 1 кг брашно 
  • 2 пакетчета суха мая 
  • 60 г разтопено краве масло 
  • 1 ч.ч. прясно мляко 
  • 100 мл вода
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 ч.л захар
  • 1 с.л сол 
  • 1 консерва мляно свинско месо
  • сух риган за поръсване
  • 5 г маково семе ( половин пакетче )

Начин на приготвяне :

 Брашното се смесва със солта, захарта, сухата мая и се изсипва в голяма купа. Прави се кладенче. Яйцата се разбиват, като се отделя малко за намазване на месеницата. Към тях се добавят прясното мляко, олиото и водата. Разбърква се. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. За да втаса по-бързо се удря в намаслен плот около 50 пъти. След това се разделя на части. Разточва се с намазнени ръце върху плот. Слага се 1-2 ч.л от мляното месо, като се разпределя добре и се добавя 1-2 ч.л масло. Навива се на фитил и се завързва. По същия начин се процедира и с останалите части тесто. Получените месенички нареждаме в намазнена тава, може и йенски съд. Ако ни е останало масло може да го сложим върху месеницата. Оставяме на топло, за да втаса, след което намазваме с яйце и поръсваме с риган и маково семе. Печем във фурна, която сме затоплили предварително, на 200 градуса за около 30-40 минути. 












четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Сметаново ризото със свинско и зеленчуци

Необходими продукти : 






  •  1 глава лук 
  • 30г масло
  • 500г свинско месо
  • 1 ч.ч ориз
  • 1-2 с.л соев сос
  • черен пипер на вкус
  • 50 г моркови на кубчета
  • 50 г царевица
  • 50 г грах 
  • 200 г печурки 
  • 3-4 маслинки
  • 2 стръка копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 1 с.л горчица с мед



Начин на приготвяне:


Използваме уок тиган или тенджера с капак. Лукът се запържва в разтопеното и сгорещено масло. Разбърква се. Добавя св нарязаното на жулиени свинско месо. Поразбърква се, за да се запържи и се овкусява със соев сос и черен пипер. След това се добавят нарязаните гъби и зеленчуците. Накрая се прибавя оризът, скилидката чесън, маслинките и се доливат 3 ч.ч вода. Ястието се задушава на слаб огън, като се разбърква периодично. След като се свари оризът,се оставя да поизстине малко и се добавят сметаната, горчицата и скълцаният пресен копър. Разбърква се и се сервира топло. Добър апетит ! 


вторник, 2 февруари 2016 г.

Майонезена пита-венец с крема сирене

Необходими продукти :









  • 1 кг брашно 
  • 200 г майонеза 
  • 125 г крема сирене
  • 2 ч.ч. прясно мляко 
  • 2 пакетчета суха мая 
  • 1 жълтък
  • 10 г сусам за поръсване
  • 1-2 щипки чубрица за поръсване 



Начин на приготвяне: 





Брашното се изсипва в голяма купа. Към него се добавя сухата мая и се разбърква. След това се изсипва майонезата и се добавя прясното мляко. Разбърква се добре с дървена бъркалка, след което се замесва тесто. Удря се в намаслен плот около 50-100 пъти, за да втаса по-бързо. След втасването се разделя на топки, които се разточват и нарязват на ленти. В широкия край на лентите се слага по малко крема сирене и се завива на рулце. По същия начин се прави и с останалото тесто. Подреждат се в намаслена форма за кекс. Намазва се добре от с разбит жълтък и се поръсва със сусама и чубрицата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. След това се покрива с фолио или се завива с влажна кърпа. Добър апетит! Питата е страшно мекичка и апетитна.

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Пилешки бутчета с маслено-чеснови картофки и топено сирене

Необходими продукти : 





  • 2-3 пилешки бутчета 
  • 4-5 по-големи картофа
  • 1 ч.л къри
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г масло 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2 скилидки чесън
  • 80г топено сирене за мазане
  • 2 стръка магданоз 
  • щипка риган 



Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се измиват и подсушават. Кърито се смесва с червения пипер, солта и черния пипер. Към тази смес се добавя малко разтопено масло и бутчетата се намазват с нея. Слагат се в тавичка. Обелваме, измиваме и нарязваме на кубчета картофите. Запържваме ги в останалото масло. Разбъркваме добре, добавяме сол на вкус, щипка риган и пресованите скилидки чесън. Разбъркваме отново, след което прибавяме скълцания копър и магданоз. Оставяме за 2-3 минутки на слаб огън. Преди да махнем картофките от котлона добавяме топеното сирене и разбъркваме добре. Към овкусените бугчета добавяме маслено-чесновите картофки и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит. По желание може да гарнирате ястието със сос по избор.

неделя, 31 януари 2016 г.

Супа топчета със кълцано свинско и зеленчуци

Необходими продукти :



 


  • 250 г овкусена кайма
  • 300 г свинско месо 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 1 домат 
  • 50 г царевица
  • 50 г грах
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • шепа фиде  
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • олио 





за застройката :

  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • 1 яйце

Начин на приготвяне: 


В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме на много ситно свинското месо и го слагаме във водата, за да пусне бульонче. След това оформяме топчетата от каймата и слагаме и тях. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков и домат, добавяме сол и черен пипер на вкус.Разбъркваме отново. Добавяме царевицата и граха и оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и чубрицата и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме гарнирана с люта чушка. Добър апетит! 


петък, 29 януари 2016 г.

Сусамена питка със сиренце и самардала

Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 150 мл топло мляко 
  • 150 мл топла вода 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2-3 с.л олио или зехтин
  • 60 г масло 
  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 1-2 с.л сусам
  • самардала или шарена сол на вкус за поръсване

Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в дълбока купа. В подходяща друга купичка се размиват маята с топлото прясно мляко и вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтина (олиото). Разбърква се докато се разтвори захарта и се добавя към брашното. Замесва се меко тесто. След омесването тестото се разделя на равни топки, които се оставят да втасат. След това се разточват с намаслени ръце, върху намаслен плот и се слага натрошено сирене и 1-2 с.л разтопено масло. Навива се на фитил, който се подвързва. Готовите питчици нареждаме в подмазнена тавичка. Така по същия начин и с останалите тестени топки. Оставяме отново да втаса питката, след което я намазваме с жълтък, поръсваме я със сусам и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 минути. Непосредствено след изваждането от фурната, намазваме с останалото масло и поръсваме на вкус или с шарена сол или само със самардала. Поднасяме питката още топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит! 

вторник, 26 януари 2016 г.

Салата с кускус, майонеза и заквасена сметана

Необходими продукти :


  • 300 г кускус
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 50 г царевица 
  • 50 г грах
  • 50 г моркови 
  • 100-150 г шунка или колбас по избор
  • 1-2 с.л соев сос
  • черен пипер на вкус
  • щипка сол 



Начин на приготвяне:  

Кускусът се сварява в подсолена вода. След това се прецежда през гевгир и се охлажда със студена вода. Готовия кускус слагаме в подходяща, по-голяма купа. Добавяме зеленчуците, соевия сос, нарязаната шунка, черен пипер и разбъркваме. Накрая се прибавят майонезата и заквасената сметана. Разбъркваме отново всичко много добре и слагаме на хладно поне за 30 минути. 
Добър апетит!

Питки на тиган с масло и самардала

Необходими продукти : 



  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл топла вода
  • 1-2 с.л зехтин 
  • брашно
  • масло за намазване
  • самардала на вкус


Начин на приготвяне: 

Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, зехтина и размитата във водата мая. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Оставят се да втасат, а след това се разточват на тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпекат се намазват с масло и се поръсват със самардала. Покриват се, за да омекнат. Чудесно предложение към всяко основно ястие. Добър апетит! 

понеделник, 25 януари 2016 г.

Накъсана баница с биволско масло

Необходими продукти : 



  • 1 пакет кори за баница (използвах "Одрински")
  • 60 г биволско масло* 
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50-100 мл лимонада 
  • щипка сол
  • щипка захар 



Начин на приготвяне : 



Подбираме подходяща по-голяма тава и я намазваме от всички страни с олио. Застиламе я добре с една или две кори, така че да е покрито дъното от всички страни. Слагаме натрошено сирене и покриваме с три, четири накъсани на не много големи парчета кори. Поливаме с разстопеното масло. Отново поръсваме със сирене и завършваме баницата с останалите кори, като накъсваме и тях. Слагаме и останалата част от маслото. Внимателно разрязваме на парченца. Разбиваме яйцата със солта, захарта и киселото мляко. Добавяме лимонадата и разбъркваме. С получената смес поливаме баничката от всички страни и краища и с въртеливи движения разнасяме сместа помежду корите. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Поднасяме с кисело мляко. Добър апетит! 


* Биволското масло може да бъде заместено с обикновено краве масло, ако имате домашно, още по-добре. Аз се снабдих с него от Бачковския манастир, продаваха и взехме едно бурканче. Вкусът му е божествен.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...