петък, 20 май 2016 г.
Маслени картофи с кюфтенца на фурна
Необходими продукти :
- 1 кг пресни картофки
- 500 г овкусена кайма
- 60 г масло
- 3-4 стръка копър
- 1-2 стръка магданоз
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. След като наредим картофките, оформяме кюфтенцата и ги подреждаме между тях. Помежду тях добавяме целите скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват червеният пипер, скълцаните копър и магданоз.С получената запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.
Етикети:
ястия на фурна
четвъртък, 19 май 2016 г.
Гофрети със сладко от смокини
Необходими продукти :
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1-2 пакетчета ванилия
- 125 г масло
- 2-3 яйца
- 1/2 ч.ч захар
- 200 мл прясно мляко
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Добавя се маслото като разбиването продължава. Маслото трябва да е размекнато. След това се прибавя прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи хубава и плътна смес. Изпичаме гофретите в загрят и намаслен гофретник. Поднасяме със сладко от смокини. Добър апетит!
Етикети:
десерти
Редени картофки с масло и подправки
Необходими продукти :
- 1 кг пресни картофки
- 60 г масло
- 3-4 стръка копър
- 1-2 стръка магданоз
- 1-2 скилидки чесън
- 1 ч.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. Аз използвах елипсовидна йенска тава. След като наредим картофките подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват нарязаните скилидки чесън, скълцаните копър и магданоз. Добавя се червеният пипер и се разбърква. С получената чеснова запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.
Етикети:
ястия на фурна
сряда, 18 май 2016 г.
Маслена пита с маслини и топено сирене
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 1 кубче мая за хляб
- 1 ч.л захар
- 1 с.л сол
- 60 г разтопено масло
- 1-2 с.л олио
- 2 яйца
- 200 мл топла вода или мляко
- 100 г натурално топено сирене
- обезкостени маслини
- жълтък за намазване
- семена по избор за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!
вторник, 17 май 2016 г.
Люта пилешка супа
Необходими продукти :
- 2 пилешки бутчета
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.ч доматен сок
- 1-2 средни по големина картофа
- 1 шепа фиде
- 1-2 люти чушки
- сол и черен пипер на вкус
- 4-5 стръка пресен магданоз
- 1-2 стръкчета керевиз
за застройката :
- 2 жълтъка
- 2 с.л кисело мляко
- 1 с.л брашно
Начин на приготвяне :
Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда, а месото се обезкостява. Връща се на котлона. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящия бульон. Прибавят се нарязаните люти чушки. Разбърква се, след което се добавя и доматеният сок. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, поръсена със стрити люти чушки и пресен магданоз. Добър апетит!
Етикети:
Супи
понеделник, 16 май 2016 г.
Задушени зеленчуци с масло и прясна мащерка
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 4-5 небелени скилидки чесън
- 500 г ситни пресни картофки
- 3-4 стръкчета прясна мащерка
- 1-2 броя моркови
- 150 г гъби печурки
- 1-2 стръка джоджен
- 1-2 с.л краве масло
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелваме, измиваме, подсушаваме и наситняваме лука. В тиган с капак разтапяме маслото. След като се сгорещи добавяме лука. Разбъркваме. След това към него се слагат и измитите пресни картофки - направо цели, ако са по-ситни и с люспичките, Морковите се обелват и нарязват на кръгчета. Добавят се. Към сместа прибавяме и нарязаните на филийки пресни печурки. Добавяме чесъна - цели скилидки, небелени. Разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер на вкус и добавяме стрита прясна мащерка. Слагаме 1-2 стръка пресен джоджен и задушаваме зеленчуците до готовност. Добър апетит!
Етикети:
под капак
вторник, 10 май 2016 г.
Пилешка яхния с пресни картофки
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1-2 по-меки домата
- 1 морков
- 1 чушка
- 500 г пресни картофи
- 500-600 г пилешко месо
- 3 с.л доматено пюре
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- 2-3 стръка пресен копър
- 1-2 листенца керевиз или магданоз
- около 1 литър вода
- 2-3 с.л олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавя се нарязаното на парченца месо. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Ако се по-ситни, може да се сложат цели. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре и подправките. След това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко от сосчето и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен копър и листенца керевиз или магданоз. По желание може да сервирате с люта чушка. Добър апетит!
Етикети:
Яхнии
неделя, 8 май 2016 г.
Копривена чорба
Необходими продукти :
- 2-3 шепи прясна коприва
- 1 връзка пресен лук
- 3-4 стръка пресен джоджен
- 1 стрък керевиз
- 1/2 с.л червен пипер
- 1 по-мек домат
- 1 морков
- 2 с.л ориз
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 с,л олио
Начин на приготвяне:
Етикети:
чорби
събота, 7 май 2016 г.
Бутер фунийки със спанак и крема
Необходими продукти :
- 450 г бутер тесто
- 125 г крема сирене
- 100 г меко сирене тип "Дунавия"
- 1-2 шепи пресен спанак
- 1-2 стръка пресен лук
- щипка риган
- форми за фунийки
Начин на приготвяне:
От бутер тестото се изрязват лентички, по ширина. Увиват се около формите, така че да се получи хубава и плътна фунийка. Готовите фунийки нареждаме върху застлана с хартия за печене тава и изпичаме на 200 градуса до златисто. След изпичането е добре да оставим фунийките да поизстинат. След това внимателни премахваме металните формички. Смесваме в подходяща купичка крема сиренето, мекото сирене, бланширания и нарязан предварително спанак и скълцаният пресен лук. Добавяме ригана и разбъркваме добре докато се смесят всички съставки. С полученият солен крем напълваме вече изстиналите фунийки. Фунийките могат да се съхранят в хладилник, покрити със стреч фолио, ако няма да се консумират веднага. Добър апетит!
Етикети:
с бутер тесто
Хрупкави пресни картофи с пушен пипер
Необходими продукти :
- 1 кг пресни картофи
- 1-2 с.л царевично брашно
- 1 с.л галета
- пушен червен пипер на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 с.л олио
- хартия за печене
Начин на приготвяне:
Пресните картофки се измиват добре, защото ще ги печем с люспичките. Нарязват се и се изсипват в купа. Поръсват се ( на вкус) с пушен червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Добавя се брашното, галетата и мазнината. Разбърква се докато се овкусят добре и съставките се размесят. Изсипваме картофите в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Хапваме топли, гарнирани със сос по избор! Да ви е сладко ;) !
Етикети:
Пържено