RSS

петък, 2 септември 2016 г.

Яхния с картофи и свинско месо

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 чушка
  • 500 г картофи
  • 300-400 г свинско месо
  • 3 с.л доматено пюре
  • 2 с.л червено вино 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • около 1 литър вода
  • 1-2 с.л олио за запръжка



Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в олиото. Добавя се и нарязаното на парченца месо. След като се позапържат лукът и месото се прибавят скълцаните скилидки чесън, нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре, виното и подправките, след това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко вода и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправяме ястието със скълцания пресен магданоз и с люти чушлета по желание. Добър апетит! 




четвъртък, 1 септември 2016 г.

Яхния от леща с чесън и чубрица


 Необходими продукти : 


  • 500 г леща
  • 1 глава лук 
  • 1-2 червени чушки 
  • 1 морков 
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 по-меки домата
  • 1-2 щипки чубрица 
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за запръжка 
  • сол и черен пипер на вкус



 Начин на приготвяне:


Лещата се почиства и накисва във вода. Оставя се да престои във водата поне 2-3 часа. След това се вари до полусваряване. Прецежда се и се оставя встрани. Вземаме дълбока тенджера, добавяме олио и запържваме нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Към тях прибавяме наситнените домати и нарязаните на кубчета чушки. Добавяме чубрицата, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа. Изсипваме отделената по-рано полусварена леща и доливаме 1-2 ч.ч студена вода. Разбъркваме и оставяме да къкри на слаб огън до пълното сваряване на лещата. Сервираме лещата гореща, поръсена със скълцан магданоз или керевиз! Добър апетит!



Домашно хлебче с маслинки

Необходими продукти : 


за тестото:


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150 мл вода
  • 150 мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4 с.л зехтин
  • 150-200 г натрошено сирене
  • 100 г цели маслини без костилка



Начин на приготвяне : 


Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. След това разточваме тестото на кора, върху набрашнен плот. Разпределяме сиренето и маслините отгоре и навиваме на руло. Слагаме го в тава, върху хартия за печене. След като втаса хлебчето, изпичаме в загрята на 200 градуса фурна до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Нарязва се след като поизстине и се сервира. Добър апетит!

сряда, 31 август 2016 г.

Бързи пълнени чушки с гъби, пилешко и кашкавал

Необходими продукти:






  • 5-6 броя месести чушки 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 150-200 г печурки
  • 1 скилидка чесън
  • 300 г сварено пилешко месо 
  • 100-150 мл сметана за готвене
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 1-2 топени сиренца (триъгълни)
  • 2-3 стръка пресен копър и магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • масло за запръжка 



Начин на приготвяне:

Чушките се почистват и се нарязват на две. Измиват се и се подсушават. Подреждат се в леко подмазнена тава. Лукът и морковът се настъргват на едро ренде и се запържват в масло. Към тях се прибавят нарязаните на филийки или на по-ситно гъби и скилидка чесън. Разбърква се. Прибавят се пилешкото месо и топените сиренца. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Добавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути, като се разбърква периодично. След като сместа поизстине, с нея се пълнят изчистените чушки. Налива се малко вода в тавата. Запичат се в загрята предварително фурна за около 30 минути. Преди да изключим фурната, поръсваме чушките с настъргания кашкавал и връщаме обратно във фурната за 5 минути. При сервиране поръсваме със скълцаните пресни подправки. Сервираме чушките топли! Добър апетит! 



вторник, 30 август 2016 г.

Зелена салата с рукола

Необходими продукти : 



  • 1 брой зелена салата
  • 100-150 г рукола
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • маслини за украса 
  • 1-2 стръка магданоз

Начин на приготвяне : 

Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Слага се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните краставици и скълцаните рукола и пресен лук.  Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Декорира се с разполовен, но не докрай, на няколко части домат, който оформяме като цвете. По средата му слагаме маслина. Използваме маслини, краставица и магданоз за украса.



понеделник, 29 август 2016 г.

Картофени кюфтенца с пушено топено сирене




Необходими продукти  : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 100 г сирене
  • 100 г пушено топено сирене
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1-2 щипки чубрица
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 яйца 
  • 2 с.л брашно
  • царевично брашно 
  • олио за пържене 

Начин на приготвяне: 


Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавя настърганото сирене, нарязаното на парченца топено сирене и скълцаната на ситно глава лук. Прибавя се сол, кимион и черен пипер на вкус. Магданозът се наситнява и заедно с чубрицата се добавя към сместа. Чуква се едното яйце, добавя се брашното и се омесва много добре, до получаването на хомогенна смес. Добре е да престои малко на хладно( 30 минути). След това, от сместа се оформят кюфтенца, които се потапят в разбито яйце, а след това се овалват в царевичното брашно.  Изпържват се в сгорещеното олио. Сервирате топли със сос по избор. Добър апетит!



петък, 26 август 2016 г.

Ароматна бирена пита с чубрица и сирене






 

Необходими продукти за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 150 мл прясно мляко 
  • 150 мл бира 
  • 42 г жива мая 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 



за питката: 

  • 200-250 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване 
  • чубрица за поръсване 



Начин на приготвяне: 

Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се разбиват добре и се смесват в олиото. Разбърква се и към тях се прибавя бирата. И двата вида смес се изсипват при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на топчици, които се разточват върху набрашнен плот. В края на всяка разточена тестена топка се слага натрошено сирене. Завива се на руло, което от своя страна също се завързва - подобно на възелче. По този начин правим и с останалата част. Готовите "питчици" нареждаме в подмазнена или  постлана с хартия за печене тава. Намазваме ги добре от всички страни с жълтък и поръсваме с чубрица. Изчакваме да втаса втори път в тавата. Печем питата в умерена фурна, на 180 градуса, до готовност. Около 35-40 минути. След изпичането, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа. По този начин завивам всички пити, баници, месеници. Сервираме питката топла. Да Ви е сладко ! 

четвъртък, 25 август 2016 г.

Салатка с печени чушки, краставици и зелен лук



Необходими продукти : 


  • 500 г печени чушки 
  • 1/2 връзка пресен лук 
  • 2 краставици 
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 стръка пресен копър
  • сол на вкус 
  • зехтин и оцет за овкусяване
  • маслини за украса



Начин на приготвяне:






Чушките се нарязват на ситно и се слагат в подходяща купа, като за украса на салатата оставяме 1-2 встрани. Към тях се добавят обелените и нарязани на кубчета краставици. Скилидките чесън се обелват и пресоват, или нарязват на ситно. Добавят се към зеленчуците. Прибавят се и скълцаните магданоз и копър. Зеленият лук се измива, подсушава и нарязва на ситно. Прибавя се към салатата. Овкусява се със сол, зехтин и оцет на вкус. Разбърква се. Двете чушки, които заделихме по-рано, се нарязват на ивички. Салатата се украсява с тях, както и с маслините и няколко стръка магданоз. Сервира се студена. Добър апетит! 

понеделник, 22 август 2016 г.

Ароматно пълнено хлебче









Необходими продукти : 


  • 1 цял хляб 
  • 125 г масло 
  • 100 г  маслини без костилка
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с.л кисело мляко
  • 2 яйца 
  • 100-150 г настърган кашкавал
  • 1-2 щипки чубрица
  • шарена сол за поръсване




Начин на приготвяне: 

Хлебчето се нарязва по дължина и ширина, но без да нарязване долната част. Разтапяме маслото и оставяме встрани. Маслините и скилидките чесън поставяме в блендер и смиламе. Разпределяме маслото между хлебните квадратчета и с помощта на малка лъжичка слагаме от маслиновата смес между тях. Яйцата се разбиват с киселото мляко. Разпределят се върху хлебчето. Поръсваме с настъргания кашкавал, чубрицата и шарената сол. Завиваме старателно хлебчето в алуминиево фолио и запичаме в загрята фурна за 10-15 минути. Непосредствено преди да изключим фурната, махаме фолиото, за да се доразтопи добре кашкавалът. Поднасяме пълненото хлебче топло, поръсено със скълцан пресен магданоз! Добър апетит! 

неделя, 21 август 2016 г.

Кашкавалени бюрек банички




 Необходими продукти : 


  • 400 г кори за баница
  • 250 г краве масло 
  • 5 яйца 
  • 300 г кисело мляко 
  • 250 г настърган кашкавал 
  • 1 ч.л сол 



 Начин на приготвяне:

Маслото се разтапя. Разбиват се яйцата, заедно с киселото мляко и солта. Разбърква се. Взема се една кора, която се намазва с разтопеното масло и 1-2 с.л от яйчната смес. В края на кората се разпределя част от настъргания кашкавал. Завива се на руло, което се свива във формата на охлюв (розичка). По същия начин се повтаря и с останалите кори. Свитите банички се подреждат в намаслена форма или тава. Намазват се отгоре с останалото масло и яйчната смес. Изпичат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса - до златиста хрупкава коричка. Поднасяме баничките топли, с кисело мляко или чаша студен айрян! Да Ви е сладко ! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...