четвъртък, 20 октомври 2016 г.
Пъстра салата с годжи бери и хинап
Етикети:
годжи бери,
здравословна салата,
Зеленчукови салати,
риба тон,
хинап
сряда, 19 октомври 2016 г.
Зеленчукова супа с топчета
Необходими продукти :
- 250 г овкусена кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат
- 1-2 картофа
- 1-2 червени чушки
- щипка чубрица
- щипка червен пипер
- 2-3 стръка пресен керевиз
- 4-5 стръка пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- шепа фиде или ориз
- олио
за застройката :
- 250 г кисело мляко
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне:
В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме лука, моркова, домата, чушката и картофа на ситно. Слагаме ги във водата. След това оформяме топчетата от каймата. Добавяме и тях. Разбъркваме. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер. Прибавяме щипка чубрица. Разбъркваме отново. Оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитите с киселото мляко жълтъци. Поръсваме със скълцан пресен магданоз и керевиз. Сервираме топла! Добър апетит!
вторник, 18 октомври 2016 г.
Пролетни рулца от салата айсберг
Необходими продукти:
- 1-2 домата
- 1 краставица
- глава червен лук
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1-2 печени чушки
- 2 сварени яйца
- 100 г сирене
- 4-5 броя листа от айсберг
- зехтин и сол на вкус
Начин на приготвяне:
понеделник, 17 октомври 2016 г.
Супа от коприва и люти чушки
Необходими продукти :
- 2-3 шепи прясна коприва
- 1 глава лук
- 3-4 стръка пресен джоджен
- 1-2 броя пресни люти чушки
- 1/2 с.л червен пипер
- 1 по-мек домат
- 1 морков
- 2 с.л фиде
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 с.л олио
за застройката:
Начин на приготвяне:
Етикети:
коприва,
люти чушки,
супа
сряда, 12 октомври 2016 г.
Кифлички с дулсе де лече
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 3 бр. яйца
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч.ч захар
- щипка сол
- 1 кубче мая
- 40 г масло
- 1/2 ч.ч олио
- 1-2 ванилийки
- 1 жълтък за намазване
- 150-200 г дулсе де лече
- 10 г маково семе или сусам
Начин на приготвяне :
Етикети:
дулсе де лече,
кифлички
вторник, 11 октомври 2016 г.
Картофена салата със сирене и зелени подправки
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 глава червен лук
- 150 г натрошено сирене
- сол, оцет и зехтин на вкус
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1-2 листенца джоджен или мента
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
неделя, 9 октомври 2016 г.
Картофена запеканка с пилешко и царевица
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1 морков
- 500 г обезкостено пилешко месо
- 100- 150 мл готварска сметана
- 100 г царевица от консерва
- 3-4 стръка пресен копър
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 ч.л риган (сух), може и пресен
- сол и черен пипер на вкус
- олио
за заливката:
- 2 яйца
- 200 г кисело мляко
- 1-2 с.л брашно
- олио за запръжка
- 100-150 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в подмазнена тава, така че да покрият плътно дъното й. Подправя се със сол, черен пипер на вкус и малко риган. Останалата част от картофите ще подредим след като разпределим плънката. За нея ще запържим нарязан на ситно лук. Добавяме обелен и настърган на ситно ренде морков. Разбъркваме и прибавяме нарязано на ситно пилешко месо. След като се позапържи, се прибавя царевицата. Разбърква се и се подправя със скълцаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това плънката се разпределя върху картофите. Покрива се с останалата част от тях. Поръсва се с малко олио и риган. Налива се малко вода ( около 150 мл). Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Ястието се запича в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. През това време можем да направим заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до хомогенност. В загрято олио запържваме брашното и наливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме докато сместа се посгъсти. Сваляме от котлона и оставяме встрани. След готовност на запеканката, изваждаме ястието и го поръсваме с настъргания кашкавал, а след това го заливаме равномерно със соса. Запичаме без фолио, на горен реотан, до получаването на златиста коричка. Сервираме топло! Добър апетит!
Етикети:
запеканки,
картофи,
пилешко месо
вторник, 4 октомври 2016 г.
Руска салата с пилешко
Необходими продукти :
- 200 г лека майонеза
- 500 г сварени картофи
- 150г пилешко месо
- 2 бр. сварени моркови
- 100 г размразен грах
- 2-3 бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
Начин на приготвяне:
Картофите, морковите и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът и накъсаното на конци пилешко месо. Подправя се на вкус със сол, а по желание може да се подправи и с малко смлян черен пипер. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя се майонезата и се разбърква добре. Салатата се сервира студена, а украсата може да взаимствате от снимките. Добър апетит!
Етикети:
декорации,
руска салата,
салата
събота, 24 септември 2016 г.
Салата с кьопоолу, домат и сирене
Необходими продукти :
- 1 кг патладжани
- 500 г червени чушки
- 1-2 домата
- 3-4 скилидки чесън
- сол на вкус
- олио и оцет
- отделно още 1-2 домата
- 100 г натрошено сирене
- 2-3 стръка пресен магданоз
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
Патладжаните, чушките и доматите се изпичат. Обелват се и се нарязват на парченца и още докато са топли се намачкват с помощта на дървено хаванче. Добавят се пресованите скилидки чесън и сол на вкус. Прибавят се около 2 с.л олио или зехтин. Кьопоолуто се разбърква добре, за да се овкуси. По желание се подправя с малко оцет. Получената смес се разпределя върху нарязан на филийки домат. Поръсва се със сиренето. Украсява се със скълцан магданоз и маслини. Сервира се студена! Добър апетит!
четвъртък, 22 септември 2016 г.
Хрупкав домашен чипс
Необходими продукти :
- 2-3 картофа
- сол на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и измиват. Подсушават се и се нарязват на фино с помощта на белачка. След като се нарежат, картофчетата се подсушават с кухненска хартия. По този начин ще получим хрупкав чипс. Посоляват се леко и се изпържват в маслена баня или фритюрник. Поднасят се след като изстинат! Идеални за студена биричка!
Етикети:
чипс
понеделник, 19 септември 2016 г.
Пиле с цели гъбки и ориз
Необходими продукти :
- 1 ч.ч ориз
- 1 глава лук
- 200-250 г ситни печурки
- сол и черен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 1-2 бр. нарязани пилешки бутчета
- 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на парчета. Измива се и се сварява, като бульонът се прецежда и отделя. От него ни трябват 3-4 чаени чаши. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио. Към него се прибавя оризът. Разбърква се. Гъбите се измиват и подсушават. Прибавят се цели към оризовата смес. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Пилешкото месо, по желание, може да се запържи леко в масло и след това да се добави към ориза. Бульонът, който отделихме по-рано, се налива. Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит!
Етикети:
гъбки,
ориз,
пилешко месо