RSS

събота, 12 март 2016 г.

Карамелизирани ушенца с подправки на тиган

След изпробвани няколко вариации на това Старозагорско мезенце от свинско ушенце, ето този  - карамелизираният вариант с лук  и праз, най-ми харесва. Сложих малко пушен червен пипер, който вкусово се комбинира идеално с останалите продукти. Ето и рецептата, както винаги лесна и експресна :) 

Необходими продукти : 



  • 2-3 броя свински уши 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • соев сос (уни сос) на вкус
  • 1 с.л гъсто доматено пюре
  • лимонов сок 
  • 1 с.л мед 
  • 1 стрък праз 
  • 1 глава лук 
  • 30 г масло

Начин на приготвяне : 

Свинските уши се почистват добре и се сваряват в подсолена вода. Ще отнеме около 40-45 минути в обикновена тенджера, а в херметическа - доста по-бързо. Трябва да са крехки и добре сварени. След това се изваждат, отцеждат се и се оставят за малко да се охладят. Нарязват се на лентички и се овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Добавя се пушеният червен пипер и се разбърква. Маслото сгорещяваме в подходящ тиган с капак и прибавяме нарязаните ушенца. Добавяме меда и доматеното пюре. Разбъркваме.  Намаляваме мощността на котлона на минимална и оставяме за 10-15 минути, като разбъркваме периодично. През това време нарязваме лука и праза. Добавяме ги към ушите и слагаме капака. Оставяме за още поне 10-15 минути, да се задуши всичко. След това си ги сервираме и си ги хапваме топли, гарнирани с уни соса и лимоновия сок! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...