skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти за 3 блата:
- 6 бр. яйца
- 500 г кристална захар
- 500 г брашно
- 6 с.л. вода
- 200 г ягоди
- 2 банана
- 500 мл течна сметана за разбиване
- сироп от компот или захарен сироп
- 400г течен шоколад "Nutella"
- 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета )
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети !
Необходими продукти :
- 1 резен зеле
- 2 бр. моркови
- 2 бр. картофи
- 300 г пресни гъби
- олио
- 2 бр. жълтъци
- черен пипер, сол
- малки охлювчета от паста
- оцет
Начин на приготвяне :
Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.
Необходими продукти :
- 600г свинско месо
- 1 кг картофи
- 100 г краве масло
- сол на вкус
- кимион и черен пипер на вкус
- 50 мл бира и 2с.л олио
- царевично брашно
- соев сос по желание
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.
Необходими продукти :
- 3 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- 1ч.ч кисело мляко
- 1/2 кубче мая
- 1 чаена чаша хладка вода
- 1 с.л заквасена сметана
- течен шоколад за намазване
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.