RSS

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Триъгълни банички със сусам и сирене

Необходими продукти : 


  • 400г бутер тесто 
  • 200г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 50г сусам за поръсване


Начин на приготвяне : 

Бутер тестото се разстила, нарязва се на квадрати, които се разполовяват на две. Получават се триъгълници. В средата на половината от тях се слага сирене и се затваря с другата половина. С помощта на вилица се притискат краищата. Получените банички се намазват с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се пекат  в предварително загрята на 200 градуса фурна - върху хартия за печене. Получават се приятно зачервени и апетитни банички.


понеделник, 20 януари 2014 г.

Kрем с грис и сладко от вишни

Необходими продукти : 


  • 1ч.ч грис
  • 1 ч.ч захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1л. прясно мляко
  • сладко по избор, конфитюр или сироп
  • 200мл вода




Начин на приготвяне : 


Грисът се изсипва във водата и се разбърква. Прясното мляко се смесва със захарта и ванилиите. Грисът се прибавя към прясното мляко след неговото завиране. Бърка се енергично, за да не загори. Получава се гладка, хомогенна смес, която се изсипва в купички, на дъното на които слагаме по 1 или 2 супени лъжици сладко. Декорира се по избор.

неделя, 19 януари 2014 г.

Шоколадов мус с банани

Необходими продукти : 


  • 200г натурален шоколад
  • 1 с.л прясно мляко 
  • 30г масло
  • 4 яйца
  • 100г пудра захар
  • щипка сол 
  • 2 банана


Начин на приготвяне : 

 В купички за мелба се нарязват бананите. Оставят се настрани. Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от водната баня. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба върху нарязаните банани.Шоколадовият мус се сервира изстуден.

понеделник, 13 януари 2014 г.

Неделна палачинкова торта

Необходими продукти : 


за палачинките :

  • 2 бр. яйца
  • 100мл прясно мляко
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 1 ч.л кисело мляко
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат
  • 1 ч.ч брашно


за тортата:

  • 200г течен шоколад
  • сладко по избор - от смокини, от вишни и др.

Начин на приготвяне :

Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко и содата, добавят се прясното мляко, солта, захарта и брашното. Разбърква се добре до получаването на средна по гъстота палачинкова смес. Палачинките се пекат в леко намаслен тиган, подреждат се в чиния една върху друга, като всяка се намазва добре с течен шоколад. Накрая последната палачинка се намазва със сладкото, което сте избрали.

събота, 11 януари 2014 г.

Руска салата



Необходими продукти : 



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца

Начин на приготвяне: 



Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя
се майонезата и се разбърква добре. 

петък, 10 януари 2014 г.

Пълнени гъбки с бекон, зеленчуци и кашкавал


Необходими продукти : 

  • 7-8 големи печурки
  • 1 глава лук
  • 1 настърган морков
  • 2-3 стръка керевиз
  • 150г зеленчуков микс от консерва или замразен
  • 200г бекон на кубченца
  • 150г настърган кашкавал 
  • 60 г масло
  • сол и черен пипер на вкус






Начин на приготвяне: 



Печурките се измиват и почистват от пънчетата. Пънчетата се нарязват на ситно, заедно с лука. Запържват се в половината от маслото, добавя се морковът и керевизът. Разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер на вкус, след което се добавят беконът и зеленчуците. Запържва се още поне 5-10 мин, докато омекнат. Гъбките се пълнят с тази смес, поливат се с останалата половина от маслото и се запичат до полуготовност. Десет минути преди да приключите печенето, се изваждат от фурната и се наръсват с настъргания кашкавал. Дозапича се до златисто.

неделя, 5 януари 2014 г.

Хрупкави пилешки хапки

Необходими продукти : 

  • 600г пилешко филе
  • 100г галета и фино смлян корнфлейкс
  • 3 яйца 
  • 50мл бира
  • черен пипер и кимион на вкус
  • подправка пилешко месо на вкус
  • мазнина за пържене 
  • резенчета лимон


Начин на приготвяне : 

Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Залива се с бирата, добавят се подправките според вкуса ви. Разбиват се яйцата, всяко кубче пилешко месо се потапя в тях, овалва се хубаво в сместа от галета и корнфлейкс, след това се потапя отново в яйцата и се изпържва. Гарнира се с резенчета лимон, по желание може да се предложат със соев сос, чеснов сос или друг вид сос.


Баница със сирене и лимонада

Необходими продукти :

  • 500 г готови кори за баница
  • 4 бр. яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 г сирене
  • 6 с.л. олио
  • 30 г масло
  • 250 мл лимонада

Начин на приготвяне : 

Разбивате яйцата и към тях прибавяте натрошеното сирене и киселото мляко, в което предварително сте сложили содата. Вземате по 2 от корите и ги намазвате с няколко лъжици от сместа и 1 с.л. олио. Слагате в намазнена тава.По същия начин с всички кори. Накрая в съда със сместа оставяте от нея около 1 с.л. и прибавяте лимонадата (може и газирана вода с щипка захар), с която заливате баницата, прибавете и няколко парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути - до златиста коричка.

вторник, 31 декември 2013 г.

Шоколадов крем "Оле" с банани


Необходими продукти : 


  • 300мл студено прясно мляко 
  • 2 банана
  • пакетче крем на dr. Outker "Оле"

Начин на приготвяне :

Сухата смес се изсипва при прясното мляко, разбива се с миксер в продължение на 3 минути. Бананите се нарязват на колелца и се слагат на дъното на подходящи чашки - чашки за мелба. Кремът се изсипва върху тях, отгоре се нареждат няколко бананчета.

Домашна баклава

Необходими продукти : 


  • 500 г готови кори
  • 150 г масло
  • 300 г смлени орехи
  • сокът от 1 портокал и настърганата му кора
  • 500 г захар
  • 350 мл вода
  • 10г канела
  • смлян карамфил

Начин на приготвяне: 






Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки на вкус.Разрязва се на ромбове. Залива се с разтопеното масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, който се приготвя по следния начин :  захарта, водата и портокаловият сок, заедно с коричките се смесват, кипват и варят 30 минути. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 минути. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.

Коледен венец - свещник

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  • черен пипер и сол на вкус
  •  60 гр масло, лимонов сок
  •  2 връзки пресен копър
  •  1 връзка пресен лук
  •  200 гр бадеми
  •  продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  •  1 свещ

Начин на приготвяне : 

 Картофите се сваряват, овкусяват се с подправките и с помощта на маслото се правят на пюре. Част от пюрето се слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина, в която се слага свещта, но след като пюрето поизстине малко. Покрива се със скълцания зелен лук. От останалото картофено пюре се оформят шишарки, които се декорират с помощта на бадемите, като се нареждат с широката част в картофеното пюре. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...