Необходими продукти :
- 500 г готови кори
- 150 г масло
- 300 г смлени орехи
- сокът от 1 портокал и настърганата му кора
- 500 г захар
- 350 мл вода
- 10г канела
- смлян карамфил
Начин на приготвяне:
Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки на вкус.Разрязва се на ромбове. Залива се с разтопеното масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, който се приготвя по следния начин : захарта, водата и портокаловият сок, заедно с коричките се смесват, кипват и варят 30 минути. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 минути. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.