петък, 28 февруари 2014 г.
неделя, 16 февруари 2014 г.
Кюфтета с бял сос
Необходими продукти :
- 300г кайма
- 200г кисело мляко
- 200мл прясно мляко
- 2 моркова
- 2-3 стръка магданоз
- 2с.л брашно
- олио за запръжка
- сол и черен пипер на вкус
- вода
Начин на приготвяне :
В тенджера се слага около 2 литра вода да заври.Към нея се добавят оформените от каймата кюфтенца, нарязаните на ситно ренде моркови, сол и черен пипер на вкус. Отделно в друг съд се смесват киселото и прясното мляко. След като кюфтетата се сварят, се изваждат от водата, в която са вряли и тя се добавят към млечната смес. В подходяща тенджера се прави запръжка на брашното, след което сместа се изсипва към него на тънка струйка. Бърка се постоянно и енергично. Към вече посгъстения сос се добавят и кюфтенцата. Ястието се поръсва със скълцан пресен магданоз.
Сладкиш с ябълка и канела
Необходими продукти :
- 400г бутер тесто
- 1-2 ябълки
- 5г канела
- пудра захар за поръсване
Начина на приготвяне :
Бутер тестото се нарязва на 2 равни части. Първата се застила върху дъното на подходяща тавичка. Върху нея се нареждат нарязаните на тънки филийки ябълки, поръсва се с канелата и се покрива с другата кора, като краищата се внимателно се прещипват. Набожда се с вилица по средата - няколко пъти. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждането от фурната се напръсква с вода и наръсва обилно с пудра захар.
Етикети:
сладкиши
четвъртък, 23 януари 2014 г.
Триъгълни банички със сусам и сирене
Необходими продукти :
- 400г бутер тесто
- 200г натрошено сирене
- 1 жълтък за намазване
- 50г сусам за поръсване
Начин на приготвяне :
Бутер тестото се разстила, нарязва се на квадрати, които се разполовяват на две. Получават се триъгълници. В средата на половината от тях се слага сирене и се затваря с другата половина. С помощта на вилица се притискат краищата. Получените банички се намазват с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна - върху хартия за печене. Получават се приятно зачервени и апетитни банички.
Етикети:
баници
понеделник, 20 януари 2014 г.
Kрем с грис и сладко от вишни
Необходими продукти :
- 1ч.ч грис
- 1 ч.ч захар
- 2 пакетчета ванилия
- 1л. прясно мляко
- сладко по избор, конфитюр или сироп
- 200мл вода
Начин на приготвяне :
Грисът се изсипва във водата и се разбърква. Прясното мляко се смесва със захарта и ванилиите. Грисът се прибавя към прясното мляко след неговото завиране. Бърка се енергично, за да не загори. Получава се гладка, хомогенна смес, която се изсипва в купички, на дъното на които слагаме по 1 или 2 супени лъжици сладко. Декорира се по избор.
Етикети:
кремове
неделя, 19 януари 2014 г.
Шоколадов мус с банани
Необходими продукти :
- 200г натурален шоколад
- 1 с.л прясно мляко
- 30г масло
- 4 яйца
- 100г пудра захар
- щипка сол
- 2 банана
Начин на приготвяне :
В купички за мелба се нарязват бананите. Оставят се настрани. Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от водната баня. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба върху нарязаните банани.Шоколадовият мус се сервира изстуден.
Етикети:
мусове
понеделник, 13 януари 2014 г.
Неделна палачинкова торта
Необходими продукти :
за палачинките :
- 2 бр. яйца
- 100мл прясно мляко
- щипка сол
- щипка захар
- 1 ч.л кисело мляко
- 1/2 ч.л сода бикарбонат
- 1 ч.ч брашно
за тортата:
- 200г течен шоколад
- сладко по избор - от смокини, от вишни и др.
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко и содата, добавят се прясното мляко, солта, захарта и брашното. Разбърква се добре до получаването на средна по гъстота палачинкова смес. Палачинките се пекат в леко намаслен тиган, подреждат се в чиния една върху друга, като всяка се намазва добре с течен шоколад. Накрая последната палачинка се намазва със сладкото, което сте избрали.
събота, 11 януари 2014 г.
Руска салата
Необходими продукти :
- 200г майонеза
- 500г сварени картофи
- 150г шпеков салам или шунка
- 2бр. сварени моркови
- 100г размразен грах
- 2-3бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
Начин на приготвяне:
Етикети:
Салати
петък, 10 януари 2014 г.
Пълнени гъбки с бекон, зеленчуци и кашкавал
Необходими продукти :
- 7-8 големи печурки
- 1 глава лук
- 1 настърган морков
- 2-3 стръка керевиз
- 150г зеленчуков микс от консерва или замразен
- 200г бекон на кубченца
- 150г настърган кашкавал
- 60 г масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Печурките се измиват и почистват от пънчетата. Пънчетата се нарязват на ситно, заедно с лука. Запържват се в половината от маслото, добавя се морковът и керевизът. Разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер на вкус, след което се добавят беконът и зеленчуците. Запържва се още поне 5-10 мин, докато омекнат. Гъбките се пълнят с тази смес, поливат се с останалата половина от маслото и се запичат до полуготовност. Десет минути преди да приключите печенето, се изваждат от фурната и се наръсват с настъргания кашкавал. Дозапича се до златисто.
неделя, 5 януари 2014 г.
Хрупкави пилешки хапки
Необходими продукти :
- 600г пилешко филе
- 100г галета и фино смлян корнфлейкс
- 3 яйца
- 50мл бира
- черен пипер и кимион на вкус
- подправка пилешко месо на вкус
- мазнина за пържене
- резенчета лимон
Начин на приготвяне :
Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Залива се с бирата, добавят се подправките според вкуса ви. Разбиват се яйцата, всяко кубче пилешко месо се потапя в тях, овалва се хубаво в сместа от галета и корнфлейкс, след това се потапя отново в яйцата и се изпържва. Гарнира се с резенчета лимон, по желание може да се предложат със соев сос, чеснов сос или друг вид сос.
Етикети:
пилешко месо,
хапки
Баница със сирене и лимонада
Необходими продукти :
- 500 г готови кори за баница
- 4 бр. яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 300 г сирене
- 6 с.л. олио
- 30 г масло
- 250 мл лимонада
Начин на приготвяне :
Разбивате яйцата и към тях прибавяте натрошеното сирене и киселото мляко, в което предварително сте сложили содата. Вземате по 2 от корите и ги намазвате с няколко лъжици от сместа и 1 с.л. олио. Слагате в намазнена тава.По същия начин с всички кори. Накрая в съда със сместа оставяте от нея около 1 с.л. и прибавяте лимонадата (може и газирана вода с щипка захар), с която заливате баницата, прибавете и няколко парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути - до златиста коричка.
Етикети:
баници