skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2-3 пилешки бутчета
- 1 кг картофи
- 100 г краве масло
- щипка риган
- кимион и черен пипер на вкус
- 50 мл бира и 2с.л олио
- царевично брашно
- соев сос по желание
- подправка пикантина за пилешко месо
- щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.
Необходими продукти :
- 1 кг червени чушки
- 500г кайма ( телешка)
- 1 глава лук
- 150 г ориз
- 1 морков
- 1 домат
- 1-2 картофа ( за запушване на чушките)
- кимион и черен пипер на вкус
- 1ч.л червен пипер
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 7 с.л. брашно
- 3 бр. жълтъци
- щипка чубрица
- 2-3 стъка пресен магданоз
- сол на вкус
- 200 г кисело мляко
- олио за запръжка
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 500 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме кръгчета нарязан картоф. След като приключим с
всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.
Необходими продукти :
- 350г паста " Penne Rigate"
- 1 глава лук
- 500г кайма
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2-3 по-меки домата
- 4-5 с.л доматено пюре
- 2-3 листа пресен босилек
- 2-3 стръка пресен магданоз
- щипка риган
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 1кг пилешки крилца
- 2 с.л разтопен мед
- 50 мл бира
- 1 с.л червен пипер
- черен пипер, кимион (по желание) на вкус
- 1 ч.л къри
- сол на вкус
- 2-3 с.л олио
- 1-2 бр. лимони
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината от червения пипер, бирата, меда, черния пипер и кимион, кърито и сол.Разбърква се с бъркалка и се добавя олиото и сокът от единия лимон. Отново се разбърква добре, след което крилцата се накисват в тази смес и се оставят да престоят така поне час. След това се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, като върху всяко крилце може да се сложи по желание още малко разтопен мед и резенче лимон. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 5 с.л.захар
- 3 с.л.сол
- 600 мл олио
- 3 кг патладжани
- 3-4 кг доматено пюре
- 4 настъргани моркова
- 3-4 настъргани картофа
- 10кг червени чушки
Начин на приготвяне:
Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с капак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят по-лесно, а изпичането на огнище им придава приятен опушен аромат. Патладжаните също се пекат и задушават по същия начин. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмлените зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре. Добавя се олио, в което се запържват настърганите морков и картоф, добавят се зеленчуците и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва. По желание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.
Необходими продукти :
- 1 главa лук
- 1 морков
- 1 по-мек домат
- 250 г гъби печурки
- 2 картофа
- шепа фиде
- 2 кубчета гъбен бульон
- 2-3 стръка копър и магданоз
- сол, черен пипер на вкус
- 1 бр. яйце
- 1 с.л кисело мляко
- 1 с.л брашно
- 2-3 с.л олио
- сок от лимон
- оцет
Начин на приготвяне:
Слагат се около 2-3 литра вода да заврят, като се добавят кубчетата бульон. През това време се нарязва на ситно лукът, морковът и домата - на кубчета. Добавят се нарязаните гъби и нарязаните на малки кубчета картофи. Прибавят се черният пипер, сол на вкус (ако е необходимо) и олиото. Когато картофът и морковът омекнат, се добавя и фидето. Оставя се да поври 30-35 минути. След това се изчаква да поизстине малко и се приготвя топла застройка от разбито с оцет и лимонов сок яйце, киселото мляко и брашното, като разреждаме по малко със супата. Поръсва се със скълцания пресен магданоз и копър. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 3 домата
- 2-3 червени чушки
- 1-2 люти чушки
- 300 г сурова луканкова наденица
- 2 с.л. олио
- млян черен пипер и сол на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л пушен червен пипер
- 200г печурки
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро.
Запържва се в олиото. Към него се добавят нарязаните гъби и нарязаната на кръгчета сурова наденица. Разбърква се. Чушките се почистват от семената и се режат на ивици. Добавят се към сместа, след като се позапържи. След това се добавят и нарязаните на по-едро домати. Подравя се на вкус с подправките. Ястието се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути, като се разбърква от време на време. Сервира се топло, гарнирано с люти чушки.
Необходими продукти :
- 3 горни бутчета
- 30г масло
- 10г къри
- 1 лимон
- подправка вегета на вкус
- черен пипер
за Вегета соса:
- 3-4 по-меки домата
- 1 настърган морков
- 1 глава лук
- половин връзка магданоз
- 2 стръка пресен джоджен
- 1-2 стръка пресен босилек
- 200г по-ситни гъбки печурки
- 1 червена чушка
- черен пипер на вкус
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Бутчетата се измиват и овкусяват с вегета, къри и черен пипер. Върху тях се нареждат резенчета лимон и парченца масло. Добавя се 100 мл вода и се запича във фурната за около 40 минути. През това време се прави сосът: Лукът и морковът се запържват. Доматите се измиват, обелват и пасират (или нарязват на много ситно) и се прибавят към тях. Разбърква се. Добавят се измитите гъбки и нарязаната на ситно червена чушка. Отделеният сос от печенето на месото във фурната се изсипва към зеленчуковата смес. Добавят се скълцаните пресни подправки. По преценка и вкус сосът може да се подправи допълнително с черен пипер и вегета. Оставя се да къкри за около 5 минутки, като се разбърква от време на време. След това бутчетата се заливат с полученият сос и се връщат във фурната, за да се позапекат още малко - около 20-на минутки. Поднасят се топли, поръсени с лимонов сок (по желание). Добър апетит!
Необходими продукти :
- 500г свинско месо
- 500г картофи
- 1 глава лук
- 1 морков
- 150г сирене
- 1/3ч.ч олио
- 1 с.л масло
- 300г кисело мляко
- 150мл прясно мляко
- 2 яйца
- 2 с.л брашно
- 300г настърган кашкавал
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен копър
- 1-2 щипки чубрица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Месото се нарязва на ситно. Добавя се към лука. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Прибавят се към сместа. Добавя се и настърганият морков и скилидките чесън (небелени). Разбърква се добре. След като се позапържи добре всичко, се добавя и натрошеното сирене и подправките. Изсипва се в подмазнена тавичка, наливат се 250мл вода и се запича, докато водата се редуцира. През това време се приготвя сосът за заливката : Брашното се запържва в маслото, след което се разрежда със смесеното прясно и кисело мляко. След като заври се сваля от огъня и се смесва с разбитите яйца и настърганият кашкавал. Подправя се със сол на вкус. Ястието се залива с приготвения сос и се запича до златиста коричка. Добър апетит.
Необходими продукти :
за тестото:
- 1кг брашно
- 1 кубче жива мая
- 1 равна ч.л. сода за хляб
- 2 с.л кисело мляко
- 150мл вода
- 150мл топло прясно мляко
- 2 ч.л сол
- 2 ч.л захар
- 3-4с.л зехтин
за поръсване:
- 3-4 стръка пресен розмарин
- 2с.л зехтин
- 1-2 скилидки чесън
- щипка сол
- шарена сол на вкус
Начин на приготвяне:
Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. С помощта на още малко брашно оформяме хлебчето, всеки според своя вкус и предпочитание. Правят се разрези напречно и от двете страни. В тиган се загравя зехтинът, заедно със стръкчетата розмарин, нарязаните на филийки скилидки чесън и сол. След като съставките пуснат своя аромат и се позапържи чесънът, хлебчето се намазва добре от всички страни и разрези. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като се изпече се поръсва с малко масло и шарена сол. Добър апетит !