Необходими продукти :
за бобената салата:
- 400-500г сварен бял боб
- 1 глава червен лук
- 5 с.л домашна лютеница
- 2-3 стръка пресен магданоз
- листенца джоджен по желание
- сол на вкус
за млечната салата:
- 500-600г цедено кисело мляко
- 1-2 пресни краставици
- 2-3 стръка копър
- зехтин на вкус
- 1-2 пресовани скилидки чесън
- сол на вкус
мезенца по избор :
- сушеница
- луканка
- филе и др.
Начин на приготвяне:
Бобената салатка:
Бобът се смесва със скълцания на ситно червен лук и магданоз. Овкусява се със сол и се разбърква. Накрая се добавя лютеницата и отново се разбърква добре. Ако решите може да добавите 1-2 листенца пресен джоджен. Оставя се настрана.
Млечната салата:
Краставицата се нарязва на много ситно или се настъргва на едро ренде. Слага се в подходяща купа, в която добавяме цеденото кисело мляко, скълцания копър, зехтина, чесъна и солта. Разбъркваме добре.
Сушеницата или друг вид мезе се нарязва на фино и се оставя настрана.
Вземаме голямо плато, в което подреждаме салатите така, както са показани на снимките или както на вас ви харесва. Декорираме отстрани с нарязаното по-рано мезенце. Може да се предложи и в по-малък индивидуален вариант, използвайте по-малка и плоска чиния. Добър апетит !