RSS

четвъртък, 19 май 2016 г.

Редени картофки с масло и подправки

Необходими продукти : 



  • 1 кг пресни картофки
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 



Начин на приготвяне:


Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. Аз използвах елипсовидна йенска тава. След като наредим картофките подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват нарязаните скилидки чесън, скълцаните копър и магданоз. Добавя се червеният пипер и се разбърква. С получената чеснова запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.

сряда, 18 май 2016 г.

Маслена пита с маслини и топено сирене



Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 60 г разтопено масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл топла вода или мляко 
  • 100 г натурално топено сирене
  • обезкостени маслини 
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!

вторник, 17 май 2016 г.

Люта пилешка супа



Необходими продукти :


  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 ч.ч доматен сок 
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • 1-2 люти чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз



за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно


Начин на приготвяне : 

Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда, а месото се обезкостява. Връща се на котлона. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящия бульон. Прибавят се нарязаните люти чушки. Разбърква се, след което се добавя и доматеният сок. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, поръсена със стрити люти чушки и пресен магданоз. Добър апетит!





понеделник, 16 май 2016 г.

Задушени зеленчуци с масло и прясна мащерка

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук 
  • 4-5 небелени скилидки чесън
  • 500 г ситни пресни картофки
  • 3-4 стръкчета прясна мащерка
  • 1-2 броя моркови
  • 150 г гъби печурки 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • 1-2 с.л краве масло
  • черен пипер на вкус 
  • сол на вкус

Начин на приготвяне: 




Обелваме, измиваме, подсушаваме и наситняваме лука. В тиган с капак разтапяме маслото. След като се сгорещи добавяме лука. Разбъркваме. След това към него се слагат и измитите пресни картофки - направо цели, ако са по-ситни и с люспичките, Морковите се обелват и нарязват на кръгчета. Добавят се. Към сместа прибавяме и нарязаните на филийки пресни печурки. Добавяме чесъна - цели скилидки, небелени. Разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер на вкус и добавяме стрита прясна мащерка. Слагаме 1-2 стръка пресен джоджен и задушаваме зеленчуците до готовност. Добър апетит! 

вторник, 10 май 2016 г.

Пилешка яхния с пресни картофки


Необходими продукти : 




  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 500 г  пресни картофи
  • 500-600 г пилешко месо
  • 3 с.л доматено пюре 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 листенца керевиз или магданоз
  • около 1 литър вода
  • 2-3 с.л олио за запръжка


Начин на приготвяне: 


Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят  нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавя се нарязаното на парченца месо. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Ако се по-ситни, може да се сложат цели. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре и подправките. След това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко от сосчето и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен копър и листенца керевиз или магданоз. По желание може да сервирате с люта чушка. Добър апетит! 



неделя, 8 май 2016 г.

Копривена чорба




Необходими продукти : 



  • 2-3 шепи прясна коприва
  • 1 връзка пресен лук 
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • 1 стрък керевиз 
  • 1/2 с.л червен пипер
  • 1 по-мек домат 
  • 1 морков 
  • 2 с.л ориз 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 с,л олио 



Начин на приготвяне: 



Копривата се измива и попарва. След това се прецежда и след като изстине се нарязва на ситно. Изсипва се в тенджера с чиста вода и се слага да заври. Добавят се червен пипер, нарязаният на ситно домат, морков, скълцан лук, джоджен и керевиз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят  се олиото и оризът. Оставя се да ври на слаб огън, докато зеленчуците и оризът се сварят. Сервира се гореща, с натрошено сирене по желание и люти чушки ! Да ви е сладко!





събота, 7 май 2016 г.

Бутер фунийки със спанак и крема

Необходими продукти :


  • 450 г бутер тесто 
  • 125 г крема сирене 
  • 100 г меко сирене тип "Дунавия"
  • 1-2 шепи пресен спанак 
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • щипка риган 
  • форми за фунийки 



Начин на приготвяне:


От бутер тестото се изрязват лентички, по ширина. Увиват се около формите, така че да се получи хубава и плътна фунийка. Готовите фунийки нареждаме върху застлана с хартия за печене тава и изпичаме на 200 градуса до златисто. След изпичането е добре да оставим фунийките да поизстинат. След това внимателни премахваме металните формички. Смесваме в подходяща купичка крема сиренето, мекото сирене, бланширания и нарязан предварително спанак и скълцаният пресен лук. Добавяме ригана и разбъркваме добре докато се смесят всички съставки. С полученият солен крем напълваме вече изстиналите фунийки. Фунийките могат да се съхранят в хладилник, покрити със стреч фолио, ако няма да се консумират веднага. Добър апетит! 

Хрупкави пресни картофи с пушен пипер

Необходими продукти : 


  • 1 кг пресни картофи 
  • 1-2 с.л царевично брашно
  • 1 с.л галета
  • пушен червен пипер на вкус
  • сол на вкус 
  • черен пипер на вкус
  • 2 с.л олио 
  • хартия за печене



Начин на приготвяне:


Пресните картофки се измиват добре, защото ще ги печем с люспичките. Нарязват се и се изсипват в купа. Поръсват се ( на вкус) с пушен червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Добавя се брашното, галетата и мазнината.  Разбърква се докато се овкусят добре и съставките се размесят. Изсипваме картофите в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Хапваме топли, гарнирани със сос по избор! Да ви е сладко ;) ! 


петък, 6 май 2016 г.

Месеница с кашкавалена извара и семена

Необходими продукти : 





  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 200-250 г кашкавалена извара
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г маково семе 

Начин на приготвяне : 



Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части. Разточват се и в краищата на всяка част се слага извара. Завива се на руло и се подвързва. По същия начин и с останалото тесто. Нареждаме в подмазнена тава. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 

сряда, 4 май 2016 г.

Салата "Цветна поляна"


Необходими продукти : 


  • 1 брой салата айсберг
  • 2-3 броя чушки сиврия
  • 4-5 стръка магданоз 
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок
  • 1-2 сварени яйца 
  • 3-4 броя ролца от раци 
  • маслини за декорация 
  • 1 краставица 



Начин на приготвяне: 


Айсбергът се нарязва на ситно и се изсипва в подходяща купа. Към него се добавят нарязаните чушки. Половината магданоз се наситнява и прибавя към салатата. Другата част е за украса. Краставицата се обелва и нарязва на ситно. Прибавя се към айсберга. Овкусява се със сол, зехтин и лимон на вкус. Разбърква се. Част от обелките на краставицата ще послужат за украса - листа за цветята, които ще оформим от ролцата. Салатата изсипваме в голяма платовидна чиния. Нарязваме ролцата и старателно подреждаме върху салатата под формата на цвете, като по средата слагаме маслина. По-малките части, които остават от ролцата, се наситняват и разпределят по ръба на чинията. От обелките на краставицата, с помощта на нож, изрязваме листенца и украсяваме. Декорираме с нарязаните сварени яйца и останалата част от магданоза. Оставяме на хладно за 30 минути. Добър апетит!




вторник, 3 май 2016 г.

Боб с наденички


Необходими продукти :

  • 500 г бял боб  
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • 2 с.л доматено пюре
  • 3-4 броя пушени наденички
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 стрък кервиз 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • щипка чубрица





Начин на приготвяне :



Бобът се сварява в леко подсолена вода, след което се отцежда и оставя встрани. В подходяща тенджера се запържват настърганият морков, нарязаният на ситно лук и наденичките. Добавят се сол, червен и черен пипер на вкус и се разбърква добре. След това се добавят нарязаните на малки парченца домат и доматеното пюре. Подправяме със скълцаните пресни подправки и добавяме чубрицата. Изсипваме вече сварения боб и доливаме вода, около 2 ч.ч. Разбъркваме. Оставяме боба да къкри на слаб огън, докато се редуцира течността и се посгъсти. Сервираме ястието топло, поръсено със скълцани зелени подправки. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...