RSS

понеделник, 11 май 2015 г.

Свинско с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 



  • 600г свинско месо 
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • 2-3 стръка пресен магданоз 



Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.

събота, 9 май 2015 г.

Катми с шоколад


Необходими продукти :



  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • 1ч.ч кисело мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 чаена чаша хладка вода
  • 1 с.л заквасена сметана
  • течен шоколад за намазване







Начин на приготвяне :  


 Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.

Kartoffelbällchen - картофени бомбички с плънка

 Необходими продукти:


 


  • 200 грама картофи вече сварени и пюрирани
  • 100 грама брашно 
  • 2 чаени лъжички бакпулвер или сода за хляб
  • сол на вкус 
  • 2 супени лъжици пармезан/кашкавал
  • 3 филии шунка
  • олио или палмова мазнина
  • 3-4 тънки парченца шунка
  • За плънката може да използвате каквото желаете - според вкуса Ви

  

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват и се пюрират. Пюрето се слага в подходяща купа и се добавя сол, пармезан, бакпулвер и брашно. Омесва се добре, докато се получи меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко,се добавя повече брашно. 
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка се изрязват 12 броя топки. Върху половината от топките се слага малко парче шунка и малко пармезан/кашкавал. С другата половина се покрива и се притиска по ръбовете. Пържи се в силно сгорещена мазнина до златисто.

петък, 8 май 2015 г.

Tortilla de carne - Тортия с месо

Необходими продукти :



  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г свинско месо - накълцано на ситно
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • кимион - щипка
  • олио и масло 



Начин на приготвяне :


Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер,кимион и наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и запърженото свинско месо. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.

четвъртък, 7 май 2015 г.

Мариновани крехки пържоли на скара

Необходими продукти :




  •  1кг свински или пилешки пържоли
  • 10 г смлян черен пипер
  • 10 г млян кимион
  • сол на вкус
  • сокът от 1 лимон
  • 10г чесново брашно
  • 1/2 ч.л къри 
  • 2-3 с.л олио 
  • 50мл бира


Начин на приготвяне :
 



Месото се начуква леко, след което се слага в подходящ съд и се подправя със сол, кимион, черен пипер. Разбърква се, добавя се мазнината, лимоновият сок, чесновото брашно, бирата и  кърито. Отново се разбърква добре. Пържолките се оставят така за няколко часа ( 2-3ч.) в хладилник, след което се изпичат на предварително загрята скара до готовност или според вкуса Ви. Гарнират се с пържени или варени картофи, както и зелена салата.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...