RSS

вторник, 17 февруари 2015 г.

Мераклийска месеница

Необходими продукти :

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 3 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 кубче мая за хляб, разтворена в хладка вода
  • по 1 щипка сол и захар
  • мазнина за разточване ( масло, олио, мас.. )


За плънката:

  • сирене или кайма
За поръсване:
  • чубрица или микс от семена 




Начин на приготвяне: 

В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче в средата. Отделно се разбиват 2 яйца и от третото яйце се взeма само белтъкът, а жълтъкът се оставя за намазване на месеницата. Слага се киселото мляко и разтворената мая. Разбива се до получаване на еднородна смес. Добавя се солта и захарта. Сместа се изсипва в кладенчето и се замесва средно меко тесто. Не се чака да втаса. Разрязва се на равни топки. При разточването се използва мазнина, а не брашно. След това се разточват. По средата на всяка разточена топчица се слага малко сирене или кайма. Кората се завива на руло и се усуква, така че да се получи охлювче. Всички топчици се правят по този начин. Месеницата се нарежда в намазнена тава и по желание се намазва допълнително с масло и разбит жълтък. Оставя се да втаса. Втасването ще е много по-бързо. Печем в предварително загрята фурна до златиста коричка ( около 35-40 мин на 180 градуса)

Кръстих месеницата така, защото я месих с огромен мерак и жаление, с каквито направих и снимките към рецептата  :) 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...