Необходими продукти за тестото:
- 1 кг брашно
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл бира
- 42 г жива мая
- 1 ч.л захар
- 2 ч.л сол
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч олио

за питката:
- 200-250 г натрошено сирене
- 1 жълтък за намазване
- чубрица за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се разбиват добре и се смесват в олиото. Разбърква се и към тях се прибавя бирата. И двата вида смес се изсипват при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на топчици, които се разточват върху набрашнен плот. В края на всяка разточена тестена топка се слага натрошено сирене. Завива се на руло, което от своя страна също се завързва - подобно на възелче. По този начин правим и с останалата част. Готовите "питчици" нареждаме в подмазнена или постлана с хартия за печене тава. Намазваме ги добре от всички страни с жълтък и поръсваме с чубрица. Изчакваме да втаса втори път в тавата. Печем питата в умерена фурна, на 180 градуса, до готовност. Около 35-40 минути. След изпичането, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа. По този начин завивам всички пити, баници, месеници. Сервираме питката топла. Да Ви е сладко ! 





4 коментара:
Страхотно изглежда!Втасват ли втори път в тавата?!
Прекрасно.Благодаря.
Моята е в процес на втасване сега
Да, втасват и втори път и след това се пече.. има опасност да избяга от тавата ;)
Публикуване на коментар