RSS

петък, 25 ноември 2016 г.

Погача за прощъпулник

Днес направих първата си погача за прощъпулник, за приятелско семейство, чието бебче направи своите първи крачки. Погачата направих от два вида тесто и ще ги обясня в рецептата. Изключително съм доволна от моя първи опит :) 










Необходими продукти за основното тесто :

  • 1 кг (може и малко повече) брашно
  • 300 мл прясно мляко 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 42 г мая за хляб
  • 1 белтък
  • 1 жълтък
за поръска: сусам и маково семе

за второто тесто :
  • 100  мл вода
  • 1 с.л сол
  • брашно за твърдо тесто


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа, а в средата правим кладенче. Прясното мляко трябва да е леко топло. В него се размива маята, заедно със захарта и солта. Разбърква се лекичко. В друг съд се разбиват яйцата, заедно с олиото. Добавяме към брашното и двата вида смес. Замесваме тестото. Оставяме го да втаса. През това време разделяме едно яйце в две купички - в едната белтък, в другата жълтък. Жълтъкът ще послужи за намазване на погачата, а белтъкът - с негова помощ се закрепим украсата от бялото тесто. 
След като тестото втаса, то се нарязва на 8 равни части и една по-голяма, която ще служи за среда на погачата. Върху леко намазнен плот разточваме нарязаните по-малки части. Навиваме ги на фитил, който разтегляме с ръце. Правим вързопчета по средата. Подреждаме в застлана с хартия за печене тавичка - по краищата на тавата. По-голямата част от тестото ще сложим в средата на погачата. Оформяме я с леко намаслени ръце и с въртеливи движения, за да се получи кръгла и гладка. След като сглобим погачата я намазваме с разбит жълтък. Поръсваме със семената. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса - 30-35 минути. През това време можем да замесим бялото тесто. То е лесно както за направа, така и за моделиране. Разточваме част от него. Изрязваме и оформяме фигурки по желание, в случая - краченца. Разточваме още една част, от която си изрязваме кръгчета и сглобяваме розичките, както и листенцата. Погачата се изважда от фурната, около 10-15 минути преди да бъде готова. Намазваме с белтък местата, на които искаме да закрепим украсата. Внимателно прикрепяме. Формичките се намазват и отгоре. Погачата се връща във фурната, докато украсата стегне и промени леко цвета си. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива в кърпа. След като изстине, може да се опакова с целофан и да се украси с панделки или други декоративни орнаменти :) Поднасяте с любов!


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...