RSS

вторник, 3 декември 2013 г.

Хрупкави пилешки крилца

Необходими продукти:





  • 1кг пилешки крилца
  • подправка за пиле на вкус
  • 2-3 с.л олио
  • чесън на прах 
  • 100мл бира
  • едросмляна галета
  • черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 

Пилешките крилца се овкусяват добре с всички подправки, след което се овалват в галетата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Сервират се топли с лимоново резенче и сос по избор.

Коледни мъфинки – снежинки

Необходими продукти  :


  •         1 ч.ч. кисело мляко
  •         10г бакпулвер
  •         1 ч.ч. захар
  •         1/2 ч.ч. олио
  •         2 ч.ч. брашно
  •         1 бр. ябълка
  •         канела на вкус
  •         пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Киселото мляко се смесва с бакпулвера и захарта. Разбива се. Прибавят се олиото, настърганата предварително ябълка, канелата и брашното. Разбърква се добре, след което сместа се изсипва във формички за мъфини, като се пълнят до половината. Пекат се около 15-20 минути на 180 градуса. След изпичането се нареждат в подходящ поднов и се поръсват с пудра захар.

понеделник, 2 декември 2013 г.

Карамелени кремчета с бисквити Мюсли

Необходими продукти



  • 1 пакетче нишесте карамел
  • 300мл прясно мляко
  • 300мл вода
  • 1 и 1/2 ч.ч захар
  • половин есенция ром
  • 150-200г бисквити с мюсли

Начин на приготвяне

Прясното мляко, водата и захарта се смесват.Слагат се в подходящ съд и на котлон - да заврат. Нишестето се разтваря в студена вода - около 100мл и се добавя към заврялото мляко при непрекъснато бъркане- до сгъстяване.Добавя се есенцията и се разбърква. Бисквитите се натрошават в подходящи купички на по-едри парчета и се заливат с готовия карамелен крем.

Ароматни редени мариновани шишчета

Необходими продукти : 



  • 500г крехко свинско месо 
  • 1-2 главички червен лук
  • 1-2 пресни чушки 
  • подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, риган, брашно от чесън
  • соев сос
  • 100мл бира
  • 2-3 супени лъжици олио 


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на кубчета.Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Посоляват се. Месото се слага в подходяща купа, овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината, соевият сос и бирата, разбърква се и се оставя така за поне 1 час. След това месото се нарежда на шишовете,като между него се редуват лук и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Коледна елхичка

Необходими продукти : 


  • 5-6 средно големи картофа
  • 200г сирене
  • 1 връзка пресен лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 връзки копър - за декорация
  • 1 морков - за декорация
  • 1 домат - за декорация
  • 1 твърдо сварено яйце - за декорация




Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и още топли се пюрират, заедно със сиренето и подправките. Към тази смес се добавя нарязаният на ситно пресен лук и се разбърква добре. В подходяща чиния се слага от картофеното пюре, като с влажни ръце оформяме пюрето като конус. Използват се връзките копър - за иглички на елхичката, нареждат се от върха надолу. Продуктите за декорация използвате по ваш избор и фантазия, като може да се добавят и царевица, чери доматчета и др. От свареното яйце се използва само белтъкът - настъргва се на ситно ренде и елхичката се наръсва с него.

събота, 16 ноември 2013 г.

Сладоледен йогурт с малини

Необходими продукти : 


  • 3 пакетчета суха сметана 
  • 600 мл студено прясно мляко
  • 300 г цедено мляко
  • 3 с.л. захар
  • 200 г замразени малини

Начин на приготвяне : 

Сухата сметана се разбива с прясното мляко за около 5 минути. Отделно разбиваме цеденото мляко със захарта, докато тя се стопи. Двете се смесват леко с лъжица и се добавят малините. Сместа се пасира и изсипва в чашки за мелба :) Оставя се в хладилник поне за 30 минути.

Огретен от картофи

Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи
  • 150 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 50 г масло
  • 3 бр. яйца
  • 1-2 с.л. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 5 с.л. кисело мляко
  • черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне : 


Картофите се измиват и се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. Сиренето се натрошава и се смесва с 2/3 от олиото и черния пипер и част от кашкавала. Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с прясното мляко. Полученият сос след като заври се отстранява от огъня, смесва се с разбитите яйца и се овкусява със сол. В намазана с мазнина тавичка се нарежда на пластове картофи сирене и отново картофи. Ястието се залива с приготвеният бешамелов сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече при умерена температура до леко зачервяване. Поднася се с по 1 лъжица кисело мляко.
Рецептата е взаимствана от Веселият Готвач :) 


неделя, 10 ноември 2013 г.

Свински каренца със сос от гъби пачи крак

Необходими продукти : 

  • 500г свинско месо от бут
  • 1ч.ч брашно
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 60г масло
  • 2с.л олио
  • 100 мл бира
  • 1 ч.л гранулиран чесън 
  • 300г гъби пачи крак 
  • 100 мл сметана
  • 1 глава лук
  • лимонов сок




Начин на приготвяне : 

Месото се нарязва на каренца, слага се в подходящ съд, овкусява се със сол, кимион и черен пипер на вкус, добавя се олиото, гранулираният чесън и бирата. Всички се разбърква добре, докато се смесят всички съставки. Месото се оставя поне 1 час в тази смес, след което всяко каренце се овалва в брашно и се запържва с разтопеното масло. Готовите каренца се подреждат в тава. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в малко краве
масло. Прибавяме нарязаните на ивици гъби, поръсваме с черен пипер на вкус. Наливаме лимонов сок на вкус, добавяме и сметаната и разбъркваме. С получения сос заливаме каренцата и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна да се запече-около 20 минути.

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Кафени целувки

Необходими продукти


  • 3 бр. белтъци
  • 10 с.л. захар
  • 3 с.л. кафе на гранули

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците, като постепенно добавяме първо захарта, а после и кафето до получаването на гъста смес. Получената смес шприцоваме в тава, застелена с хартия за печене, печем на слаба фурна (100 С) за около час.




Заек на фурна с пресни картофи

Необходими продукти

  • 1 бр. заек - порциониран
  • 1 с.л. масло или зехтин
  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • черен пипер, сол
  • лимонов сок
  • магданоз

Начин на приготвяне

С подправките, предварително пасирани и мазнината се маринова нарязаният на парчета заек. Престоява около 1 час. Подреждат се картофите, посолени и омесени с лука и чесъна в съд за печене и върху тях се нарежда добре маринованият заек. Пече се до зачервяване.

По рецепта от Веселият Готвач.

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Апетитка с червени чушки "Дунавия"

Необходими продукти : 


  • 300г сирене "Дунавия"
  • 200г майонеза
  • 2с.л кисело мляко
  • 4-5 бр печени червени чушки
  • стръкче зелен лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 пресовани скилидки чесън
  • щипка, две чубрица 


Начин на приготвяне :

Сиренето, майонезата, киселото мляко и подправките се смесват, разбърква се добре. Печените чушки и зеленият лук се нарязват на ситно и се добавят към изварата и майонезата. Отново се разбърква, докато всички съставки се смесят добре. Оставя се в хладилник поне за 30 минути.





 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...