RSS

неделя, 20 април 2014 г.

Великденски козунак със стафиди

Необходими продукти : 



  • 5 бр. яйца
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 40г масло и 40г олио
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от портокал
  • 1 кг брашно
  • 70 г стафиди
  • 1 бр. жълтък за намазване 

Начин на приготвяне :

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, коричките от портокал и брашното - да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.
След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазнена форма и се оставят да втасат отново. Намазват се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна.


вторник, 15 април 2014 г.

Великденско руло с виолетов крем и шоколад

 Необходими продукти : 

  • 4 яйца 
  • 1ч.ч захар 
  • 1ч.ч брашно
  •  5г бакпулвер
  •  2 ванилийки
  •  1 пакетче сметана на прах
  •  200мл студено прясно мляко 
  • 1 пакетче и половина бонбони "Теменужки" 
  • 150г течен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите. Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква добре. Получената смес се изсипва в правоъгълна тава, върху хартия за печене. Пече се около 30 минути на 180 градуса. Проверява се със суха клечка за зъби дали е готово. След изпичането се оставя да изстине. По желанието може да се сиропира. Прясното мляко се смесва със сметаната и се разбива с миксер около 3-4 минути. Бонбоните се счукват в хаванче или се смилат с блендер, след което се добавят към сметановия крем. Течният шоколад се загрява в микровълнова за около половин минута и с него се намазва блата. Намазва се и с част от готовия крем. Навива се на руло и се намазва с останалата част от виолетовия крем. По желание се декорира с тънка струйка шоколад. Добър апетит :)

неделя, 6 април 2014 г.

Торта с банани и горена захар

Необходими продукти : 

4 яйца
1 ч.ч захар
1ч.ч брашно
5г бакпулвер
2 ванилии
2 пакетчета сметана на прах "Карамел" - на Радиком
400мл студено прясно мляко
1ч.ч захарен сироп
1 банан, нарязан на колелца
1 ч.ч захар за карамелизиране




Начин на приготвяне:

Използвате хартия за печене, с която се покрива дъното на форма за торта. Разбиват се яйцата, заедно със захарта и ванилиите. Малко по малко се прибавя и брашното, смесено с бакпулвера. Разбърква се добре и се изсипва във формата. Пече се около 30 минути на 180 градуса. След изпичането се оставя да изтине и се нарязва на 2 части. По желание може блатовете да се сиропират.
Сметаната се смесва с 200 мл прясно мляко - (за едното пакетче сметана) Разбива се с миксер и с нея се намазва първият блат. Върху него се нареждат бананите, слага се вторият блат, намазва се също добре, като леко се приглажда. Декорира се с останалата сметана по желание и въображение. Отделно се карамелизира 1 ч.ч. Получената горена захар се изсипва върху хартия за печене и след 10 минути се начупва на малки парченца, които се слагат върху тортата.

неделя, 23 март 2014 г.

Mус с ягоди


Необходими продукти :


  • 1 купичка пресни ягоди около 300 г
  • 200 мл течна сметана за готвене (ако ползвате подсладена, не добавяйте захар)
  • 2-3 супени лъжици пудра захар 
  • 6 белтъка 
  • 2 прахчета ванилия
  • портокалова кора
  •  шоколад (по желание)


Начин на приготвяне :


Направете на пюре ягодите. Сложете ги в купа и добавете към тях захарта. Отделно разбийте сметаната до пухкавост, а в друга купа разбийте белтъците до побеляване. Добавете сметаната и ванилията при ягодите и разбъркайте внимателно.
 След това, отново бъркайки леко, сложете и белтъците. Разпределете муса в купички, украсете с няколко парченца ягода, а за допълнителна свежест може да настържете и малко портокалова кора и шоколад. Поставете в хладилник, за да се охлади за около 30 минути.

понеделник, 3 март 2014 г.

Мъфини с конфитюр от праскови


Необходими продукти :


  • 6 яйца
  • 240 мл. Олио
  • 400 гр. Захар
  • 360 гр. Кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 ампула ванилия
  • 500 гр. брашно
  • 1 бурканче сладко /при мен праскови/

Начин на приготвяне : 



Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме олиото,киселото мляко,ванилията,пресятото брашно смесено с бакпулвера и разбъркваме добре до получаването на  гладко кексово тесто.Поставяме книжните кошнички в тава за мъфини  и сипваме от сместа с помощта на лъжица, като пълним 2/3 от кошничката слагаме и 1 ч.л. сладко в средата и печем на 180 градуса. Декорираме по въображение.


петък, 28 февруари 2014 г.

Яйчено руло с кайма


Необходими продукти


За блата:

  • 5 бр. яйца
  • 250 г майонеза
  • 350 кашкавал
  • За плънката:
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 бр. яйце
  • сол
  • кимион
  • черен пипер

Начин на приготвяне : 


Настърганият кашкавал смесваме с майонезата и яйцата. Изсипваме сместа върху хартия за печене в тавичка. Печем на 200 С за 20 минути, след което оставяме блата да изстине. Смесваме каймата с лука и подправките, разстиламе върху блата, завиваме на руло и печем до готовност.

Торта Наполеон






Необходими продукти:

  •  1кг бутер тесто
  •  1 л прясно мляко 
  • 3бр яйца 
  •  1.ч.ч.захар 
  • 125 гр масло
  •  2 пак ванилия
  •  7 с.л. брашно 


Начин на приготвяне : 

Бутер тестото трябва да е размразено. Разточва се само в една посока и се разрязва на 4 еднакви правоъгълника, надупчват се с вилица и се пекат върху хартия за печене. Като изстинат с голям остър нож се разрязват по дебелината - т.е. да се получат 2 по-тънки блата.Приготвя се крем. 700 мл от прясното мляко и захарта завират, през това време се разбиват яйцата с брашното и останалото мляко и на тънка струйка се прибавят към останалото мляко, но на слаб огън да не залепне и да не стане на топки. Крема трябва бавно да се сгъстява, когато е готов се добавя кравето масло и ванилиите. В подходящ съд се поставя един блат, отгоре хубаво крем и така до изчерпване на количеството (един блат се оставя за натрошване), като накрая цялата торта се намазва с крем, а последният блат се натрошава на ситно и с него се облепва цялата торта. След като изстине се поставя в хладилник за 12 часа. По желание между блатовете може да се сложат и плодове от сладко - череши, смокини, сливи или каквото харесвате.



неделя, 16 февруари 2014 г.

Кюфтета с бял сос

Необходими продукти  : 


  • 300г кайма 
  • 200г кисело мляко
  • 200мл прясно мляко
  • 2 моркова
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2с.л брашно
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода

Начин на приготвяне : 

В тенджера се слага около 2 литра вода да заври.Към нея се добавят оформените от каймата кюфтенца, нарязаните на ситно ренде моркови, сол и черен пипер на вкус. Отделно в друг съд се смесват киселото и прясното мляко. След като кюфтетата се сварят, се изваждат от водата, в която са вряли и тя се добавят към млечната смес. В подходяща тенджера се прави запръжка на брашното, след което сместа се изсипва към него на тънка струйка. Бърка се постоянно и енергично. Към вече посгъстения сос се добавят и кюфтенцата. Ястието се поръсва със скълцан пресен магданоз.

Сладкиш с ябълка и канела

Необходими продукти :


  • 400г бутер тесто
  • 1-2 ябълки
  • 5г канела 
  • пудра захар за поръсване


Начина на приготвяне : 

Бутер тестото се нарязва на 2 равни части. Първата се застила върху дъното на подходяща тавичка. Върху нея се нареждат нарязаните на тънки филийки ябълки, поръсва се с канелата и се покрива с другата кора, като краищата се внимателно се прещипват. Набожда се с вилица по средата - няколко пъти. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждането от фурната се напръсква с вода и наръсва обилно с пудра захар.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Триъгълни банички със сусам и сирене

Необходими продукти : 


  • 400г бутер тесто 
  • 200г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 50г сусам за поръсване


Начин на приготвяне : 

Бутер тестото се разстила, нарязва се на квадрати, които се разполовяват на две. Получават се триъгълници. В средата на половината от тях се слага сирене и се затваря с другата половина. С помощта на вилица се притискат краищата. Получените банички се намазват с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се пекат  в предварително загрята на 200 градуса фурна - върху хартия за печене. Получават се приятно зачервени и апетитни банички.


понеделник, 20 януари 2014 г.

Kрем с грис и сладко от вишни

Необходими продукти : 


  • 1ч.ч грис
  • 1 ч.ч захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1л. прясно мляко
  • сладко по избор, конфитюр или сироп
  • 200мл вода




Начин на приготвяне : 


Грисът се изсипва във водата и се разбърква. Прясното мляко се смесва със захарта и ванилиите. Грисът се прибавя към прясното мляко след неговото завиране. Бърка се енергично, за да не загори. Получава се гладка, хомогенна смес, която се изсипва в купички, на дъното на които слагаме по 1 или 2 супени лъжици сладко. Декорира се по избор.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...