RSS

сряда, 18 юни 2014 г.

Желиран сметанов шейк с лайм, ягоди и диня


Необходими продукти :



  • 10г желатин
  • 500мл студено прясно мялко
  • 1с.л кондензирано мляко
  • 200мл течна сметана
  • кората на 1 лайм
  • 7-8 ягодки
  • 2-3 резенчета диня, почистена от семките



Начин на приготвяне :  



Прясното мляко се смесва с кондензираното, добавят се плодовете и се пасира добре. След това се добавят течната сметана и коричките от лайм и се разбърква хубаво. Желатинът се разтваря на водна баня и се прибавя към сместа. Разпределя се в коктейлни чашки и се сервира след като добре се охлади - минимум 2 часа.

вторник, 10 юни 2014 г.

Ризото с гъби и зеленчуци

Рецептата тук  -> http://rusianamihailova.blogspot.com.es/2013/06/1.html





Пица с хамон серано, хамон йорк и зеленчуци

Необходими продукти :

За тестото : 
  • 500г  брашно
  • ½ кубче жива мая
  • 3с.л зехтин
  • Щипка кафява захар
  • Щипка сол
  • 1с.л заквасена сметана
  • 200мл хладка вода

За плънка на пицата :
  • 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
  • 150 г хамон серано
  • 150 г хамон йорк
  • 100 г пресни нарязани печурки
  • 2 блокчета топено сирене
  • 2 бр. кисели краставички
  • 200 г настъргана моцарела


Начин на приготвяне :

Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното топено сирене,  наситнените краставички. Върху тях се подреждат тънки резенчета хамон серано и хамон йорк. Пиците се наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.

неделя, 8 юни 2014 г.

Салата " Медитеранео"

Необходими продукти :


  • 200г салата айсберг
  • 100г радичио
  • 100г рукола 
  • 2-3 листа салата лоло роса 
  • консерва риба тон в зехтин
  • сол на вкус
  • сок от половин лайм 

Начин на приготвяне : 

Айсбергът се накъсва на ситно в подходяща купа, добавя се накълцаното радичио, руколата, накъсаните листа салата лоло роса и сокът от лайма. Посолява се на вкус и се разбърква добре. Оставя се в хладилник за 30 мин, след което се сервира, гарнирана с риба тон. Може да се добави допълнително зехтин според вашия вкус. 

сряда, 4 юни 2014 г.

Салата с фарфале

Необходими продукти :


  • 500г фарфале 
  • 200г майонеза
  • 150г шунка
  • 1 домат
  • 2бр. кисели краставички
  • 7-8 нарязани зелени маслини 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 с.л цедено кисело мляко
  • подправки на вкус - сол, черен пипер, чесън на прах


Начин на приготвяне : 


Пастата се сварява, измива се със студена вода и се прецежда през гевгир.Изсипва се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните маслини, домат, шунка и кисели краставички. Разбърква се добре, след което се добавят скълцаният магданоз, подправките, майонезата и цеденото мляко.Отново се разбърква добре и се оставя в хладилник поне за 30 минути.

вторник, 27 май 2014 г.

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 


Начин на приготвяне : 






Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

сряда, 21 май 2014 г.

Редено свинско със зеленчуци и бяло вино

Необходими продукти : 


  • 700г свинско вратно месо
  • 60г масло
  • 1ч.ч брашно
  • 200г печурки
  • 1 връзка зелен лук
  • 50мл бяло вино 
  • сол на вкус
  • 2-3 мариновани червени чушки или пресни
  • черен пипер и кимион на вкус


Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на пържолки. Овкусяват се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което се овалват в брашно. Запържват се леко в половината от маслото и се подреждат в подходяща тава. Печурките се нарязват на филийки и заедно със скълцания лук и чушка се запържват в останалото масло.
 Добавят се към ястието, като се нареждат между пържолките. Добавя се и бялото вино и около 1ч.ч вода. Пече се в умерена фурна около 40 минути.

събота, 10 май 2014 г.

Салата с рукола

Необходими продукти : 

  • 50 г рукола (1/2 пакет)
  • 2 домата
  • маслини
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. ябълков или балсамов оцет
  • 1 краставица 
  • 1 морков


Начин на приготвяне : 

Руколата се измива добре със студена вода, след което се отцежда и оставя в купа. Към нея се добавят нарязаните на кубчета домати и краставица, нарязаният на ивици морков и скълцаният зелен лук. Добавят се маслините, овкусява се със сол, оцет и зехтин според вкуса ви и  се разбърква.

Made in Bulgaria - Мусака

Необходими продукти


  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр. домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • За заливката:
  • 2 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • щипка сода за хляб
  • магданоз



Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. 
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути. 
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко.

сряда, 7 май 2014 г.

Шафранови картофки с мащерка


Необходими продукти : 


  • 1кг пресни картофи
  • 60г краве масло
  • шафран - на върха на ножа
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 стрък копър
  • 1 с.л бяло вино
  • 2-3 стръкчета прясна мащерка


Начин на приготвяне: 

Картофките се остъргват от люспите и се измиват. Запържват се в маслото, след което се добавят нарязаните копър, чесън и лук. Разбърква се и се оставя да се позапържат около 5-6 минути на слаб огън. След това се добавят сол и черен пипер на вкус, шафранът и наситнената мащерка, отново се разбърква, добавя се бялото вино и се оставя на тих огън, под капак, като от време на време се разбъркват.



неделя, 4 май 2014 г.

Меденки с шипков мармалад

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно

Начин на приготвяне : 

Захарта се разбива с яйцата. Прибавят се останалите продукти и с намаслени ръце се измесва тесто. Оформят се топчета с големината на голям орех и се нареждат на разстояние в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна. По желание може да се слепят със шипков мармалад или други сладко, както и да се декорират с шоколад.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...