Необходими продукти :
- 2 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- половин чаена чаша студена вода
- 1 с.л заквасена сметана
- мед за намазване
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят сами по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се намазват с мед и малко масълце и се навиват.