skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250-300 мл прясно мляко
- 250-300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- масло за намазване
- около 1 кг брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се навива на руло и нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Необходими продукти :
- 1 кг кайма с подправки
- 2-3 стръка магданоз
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 1 морков
- 2-3 кисели краставички
- 100г кашкавал
- 150г мариновани гъби
- хартия за печене
Начин на приготвяне :
Каймата се смесва със ситно скълцания лук и магданоз. Размесва се добре. Разстила се върху лист хартия за печене. Яйцата и морковът се сваряват и нарязват. Добавят се по средата на каймата (рулото) , като се редуват. Добавят се и нарязаните кисели краставички, гъби и кашкавал. Завива се плътно от всички страни, за да се получи стегнато руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Необходими продукти :
- 200г майонеза
- 500г сварени картофи
- 150г шпеков салам или шунка
- 2бр. сварени моркови
- 100г размразен грах
- 2-3бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
- 2 връзки пресен копър
- 1 връзка пресен лук
- продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
Начин на приготвяне :
Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина.Покрива се със скълцания зелен лук. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).
Необходими продукти :
- 1 пакет точени кори - 500г
- 1 кг настъргана тиква
- 200г смлени орехови ядки
- 60г масло за запръжка на тиквата
- канела и 2 с.л мед
- олио
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне :
За целта вземате подходяща тава, намазнявате я с олио добре. Маслото разтопявате и в него се запържва тиквата, след около 4-5 минутки се добавят канелата и медът и непосредствено след тях се прибавят и смлените орехи. Тази смес се оставя да поизстине малко. Разстилате кора и разпределяте от сместа върху нея. Завивате кората на руло и нареждате в тавата.Така се процедира с всички кори докато свършат и докато се получи хубав, оформен тиквеник.Загряваме фурната предварително на 180 градуса и печем до зачервяване на корите - около 15 минути. Вече готовият тиквеник се запръсква със студена вода и веднага след това се наръсва обилно с пудрата захар. Става невероятен на вкус!
Необходими продукти:
- 500г свинско вратно месо
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 25г масло
- 1 глава лук
- 1 морков
- 200г гъби - печурки
- 2-3 стръка копър
- 2 стръка магданоз
- скилидка чесън
- 100мл готварска сметана
- 50г топено сирене
- 50мл бира
- 3-4 средно големи картофа
- 150г кашкавал
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути.
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1 стрък праз
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- щипка червен пипер
- 25г масло
- 2 стръка пресен магданоз
- 50мл червено вино
- 500г свинско месо, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне:
Лукът и празът се нарязват и запържват в маслото, след което се добавя и нарязаното месо, предварително овкусено с подправките. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Оставя се около 5 минутки да се запържи добре, като се разбърква, след което се добавя и виното. Отново се оставя около 10 - 15 минутки на слаб огън, като се разбърква периодично. Хапките се сервират поръсени със скълцан пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 1 морков
- 1 брой червено цвекло (по-голямо)
- 1 брой бяла ряпа
- зехтин, сол, оцет на вкус
- 2 маслини - за очички
- 1 капаче от домат или 1 чери доматче
Начин на приготвяне :
Зеленчуците се почистват и настъргват поотделно. Овкусяват се с подправките и се нареждат в платовидна чиния като от цвеклото се оформя шапка и устичка, от бялата ряпа - брадата и веждите, от морковите - лицето и маслините - за очички, за нос - доматчето. Сервира се охладена.