RSS

сряда, 31 декември 2014 г.

Питка със семена и масло

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 



Начин на приготвяне : 

Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се навива на руло и нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

понеделник, 29 декември 2014 г.

Руло "Стефани" с кашкавал и гъби


Необходими продукти :



  • 1 кг кайма с подправки 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 1 морков
  • 2-3 кисели краставички
  • 100г кашкавал
  • 150г мариновани гъби
  • хартия за печене 





Начин на приготвяне : 


Каймата се смесва със ситно скълцания лук и магданоз. Размесва се добре. Разстила се върху лист хартия за печене. Яйцата и морковът се сваряват и нарязват. Добавят се по средата на каймата (рулото) , като се редуват. Добавят се и нарязаните кисели краставички, гъби и кашкавал. Завива се плътно от всички страни, за да се получи стегнато руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

Коледен венец



Необходими продукти :



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца
  • 2 връзки пресен копър
  • 1 връзка пресен лук
  • продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.




Начин на приготвяне : 

Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя 
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина.Покрива се със скълцания зелен лук. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

петък, 26 декември 2014 г.

Меден тиквеник

Необходими продукти : 


  •  1 пакет точени кори - 500г
  • 1 кг настъргана тиква
  • 200г смлени орехови ядки
  • 60г масло за запръжка на тиквата
  • канела и 2 с.л мед
  • олио
  • пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне :


За целта вземате подходяща тава, намазнявате я с олио добре. Маслото разтопявате и в него се запържва тиквата, след около 4-5 минутки се добавят канелата и медът и непосредствено след тях се прибавят и смлените орехи. Тази смес се оставя да поизстине малко. Разстилате кора и разпределяте от сместа върху нея. Завивате кората на руло и нареждате в тавата.Така се процедира с всички кори докато свършат и докато се получи хубав, оформен тиквеник.Загряваме фурната предварително на 180 градуса и печем до зачервяване на корите - около 15 минути. Вече готовият тиквеник се запръсква със студена вода и веднага след това се наръсва обилно с пудрата захар. Става невероятен на вкус!

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Честито Рождество Христово, скъпи приятели! Наслаждавайте се на миговете, прекарани със семейството, защото за безценни!






вторник, 23 декември 2014 г.

Домашни бонбони с фъстъци и шоколад






Необходими продукти :

  • 250-300 г бисквити с масло
  • 60г краве масло 
  • кората на 1 портокал 
  • 100г смлени фъстъци 
  • шоколадови пръчици за украса
  • стърготини бял шоколад за украса 
  • 1 с.л течен шоколад 



Начин на приготвяне : 


Бисквитите се смилат с блендер на много ситно. Към тях се добавят портокаловите корички, разбърква се и се прибавя разтопеното, но не горещо масло. Прибавят се и смлените ядки и шоколадът, след което всичко се размесва добре и се оформя тесто. Още докато е меко се оформят бонбони, които се овалват в пръчици или стърготини. Поставят се в подходящи формички или поднос. Оставят се в хладилник да стегнат. По желание може да се направи и украса от шоколад. 

Коледни меденки





Рецептата - тук










събота, 20 декември 2014 г.

Запеканка със свинско, топено сирене, гъби и картофи

Необходими продукти:


  • 500г свинско вратно месо 
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 25г масло 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 200г гъби - печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка магданоз
  • скилидка чесън 
  • 100мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50мл бира
  • 3-4 средно големи картофа
  • 150г кашкавал


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути. 

Свински хапки с лук и праз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук 
  • 1 стрък праз
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • щипка червен пипер
  • 25г масло
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 50мл червено вино
  • 500г свинско месо, нарязано на кубчета



Начин на приготвяне:


Лукът и празът се нарязват и запържват в маслото, след което се добавя и нарязаното месо, предварително овкусено с подправките. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Оставя се около 5 минутки да се запържи добре, като се разбърква, след което се добавя и виното. Отново се оставя около 10 - 15 минутки на слаб огън, като се разбърква периодично. Хапките се сервират поръсени със скълцан пресен магданоз. 

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Празнична салата "Дядо Коледа"

Необходими продукти : 



  • 1 морков
  • 1 брой червено цвекло (по-голямо)
  • 1 брой бяла ряпа
  • зехтин, сол, оцет на вкус
  • 2 маслини - за очички
  • 1 капаче от домат или 1 чери доматче



Начин на приготвяне : 


Зеленчуците се почистват и настъргват поотделно. Овкусяват се с подправките и се нареждат в платовидна чиния като от цвеклото се оформя шапка и устичка, от бялата ряпа - брадата и веждите, от морковите - лицето и маслините - за очички, за нос - доматчето. Сервира се охладена. 

неделя, 14 декември 2014 г.

Пикантни хрупкави кюфтенца

Необходими продукти :






  • 500г овкусена кайма
  • 1 глава лук 
  • 2 мариновани червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 100г кашкавал 
  • смлян корнфлейкс на едро 
  • 1 яйце и 2с.л бира
  • мазнина за пържене 


Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Размесва се добре, след което се прибавят и нарязаните на ситничко чушки и магданоз. Отново се размесва добре. Оставя се в хладилник за 20-30 минути да стегне, след което от каймата се оформят кюфтенца, в средата на които се слага парче кашкавал. Потапят се в разбитото яйце, смесено с бирата, след което се овалват в корнфлейкса и се изпържват в силно сгорещената мазнина. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...