skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- сок от 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л кисело мляко
- 1 с.л майонеза
- стрък пресен магданоз
- 2-3 стръка пресен копър
- 1 ч.л хималайска смляна сол
- 1/2 ч.л едрозърнеста горчица
- 1/2 ч.л кетчуп
- 1/2 ч.л къри на прах
Начин на приготвяне :
Смесваме всички изброени продукти в блендер и разбиваме до получаването на гъста хомогенна смес. За ръчна направа на соса : Смесват се киселото мляко с майонезата, разбърква се добре, добавят се лимоновият сок, кетчупът, кърито, горчицата, солта, скълцаните пресни подправки и скилидката чесън. Разбърква се продължително до получаването на гъста хомогенна смес. Подходящ за подправянето на различни салати - iceberg, зелена салата, мексиканска салата и др. , както и за пилешко месо, картофи и други печива.
Необходими продукти :
- 2 картофа
- 1 морков
- сол на вкус
- 200г гъби печурки
- 1 глава лук
- 30г масло
- черен пипер на вкус
- 250г заквасена сметана
- 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне :
Картофите и морковът се настъргват и сваряват. Лукът се нарязва на ситно и се запържва с маслото. Добавят се и нарязаните печурки. Оставят се да се позапържат за около 4-5 минутки, като се разбърква от време на време, след което се добавя заквасената сметана. След още 2-3 минути се сваля от котлона. Сварените вече зеленчуци се отцеждат от половината вода, пасират се, подправят се с подправките според вкуса ви и се смесват с гъбената смес. Разбърква се добре до хомогенност. Ако желаете може да върнете сместа на котлона за около още 3-4 минутки. Супичката се сервира гореща, поръсена със скълцан пресен магданоз. По желание може да се добави шепа крутони.
Необходими продукти :
- 1 кг пилешко месо за готвене или нарязани пилешки бутчета
- 2 стръка праз
- мазнина за пържене
- 1 морков
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2 с.л доматено пюре
- 300г сварен нахут или от консерва
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 100мл бира
Начин на приготвяне :
Празът се измива, почиства и нарязва на шайби. Запържва се в сгорещената мазнина. След това се прибавят пилешкото месо, нарязаният на кубчета морков и подправките. Разбърква се добре и се оставя така за около 5-10 минути на слаб огън. След това към месото се добавят нахутът, доматеното пюре и бирата. Разбърква се и се оставя да къкри около 30 минути на тих огън. Преди сервиране се поднася със скълцания пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 125г крема сирене (едно пакетче)
- 100г черни маслини
- стрък копър
- кората на половин лимон
- черен пипер на вкус
- 1ч.л зехтин
- скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Маслините се обезкостяват и поставят в блендер, заедно с крема сиренето, скилидката чесън, лъжичката зехтин, кората от лимон и подправките. Пасира се до хомогенна смес. Сервира се добре изстудено.
Необходими продукти :
- 1 кг. цедено кисело мляко
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л зехтин
- 1 ч.л лимонов сок
- стръкче копър
- сол на вкус
- 2-3 листа мента
Начин на приготвяне :
Краставицата се обелва и настъргва. Оставя се да се отцеди. Към киселото мляко добавете счукания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол на вкус, нарязаните листенца мента и копър. Прибавя се и отцедената краставица. Слага се в хладилник за около час. Сервира се добра охладена!
Необходими продукти :
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч захар
- 125 г масло
- 1 с.л. вода
- 1 ч.ч. брашно
- 500 мл хладко прясно мляко
- 2 ванилии
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне :
Разбивате белтъците на твърд сняг и ги оставяте настрани,разбивате жълтъците и захарта до побеляване. Добавяте разтопеното масло и лъжицата вода и продължавате разбиването. Изсипвате брашното и продължавате да разбивате с миксера. Добавяте млякото и ванилията и пак разбивате. Прибавяте на части разбитите на сняг белтъци, като разбърквате с шпатула. След като разбъркате сместа я изсипвате в подмазана тавичка. Сладкишът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 50 минути. Охлажда се в хладилник и преди сервиране се гарнира според вкуса ви.
Да ви е сладко!
Рецептата - тук
Необходими продукти :
- 500г овкусена кайма
- 2бр пушена наденица (селска наденица)
- 2-3 пресни листа магданоз
- стръкче пресен копър
- 2 листенца пресен джоджен
- 2 глави лук
- 1-2 чушки
- 2 моркова
- 150-200г печурки
- 60г масло
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват в разтопеното и сгорещено масло. Наденицата се нарязва на парченца и се добавя към кюфтенцата, след което се добавя нарязаният на шайби лук. Огънят се намаля на средна степен. След като лукът се позапържи добре, се добавят и нарязаните чушки, гъби и моркови. Разбърква се добре. Налива се бялото вино, подправя се според вкуса ви със сол и черен пипер. Магданозът, копърът и джодженът се скълцват на ситно и се добавят към ястието. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично, до пълното увиране на зеленчуците.
Необходими продукти :
- 2 кг свинско месо
- 1 кг телешко месо
- 500 г сланина
- 3 с.л. черен пипер
- 2 с.л. кимион
- 2 с.л. бахар
- 2 с.л. захар
- 1/4 ч.ч. червено вино
- 4 с.л. сол
Начин на приготвяне :
Месото се смила 2 пъти, а сланината се нарязва на кубчета. Paзмесват се много добре с виното и солта. Сместа се оставя 24 часа, след това се слагат всички подправки и се размесва още веднъж. Пълнят се в черва.Ако има въздух се продупчва с игла. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко и се оставят да съхнат на проветриво.