Необходими продукти :
- 2 шепи прясна коприва
- 5-6 листенца лапад
- 2-3 стръка пресен лук
- 2 стрък пресен чесън
- 2 листенца мента
- 2-3 стръка пресен джоджен
- 1 главичка стар лук
- 2 стръка магданоз
- 1 морков
- 1 по-мек домат
- 2-3 литра вода
- сол, черен пипер на вкус
- 1ч.л червен пипер
- 1/2 ч.ч. ориз
за застройката:
- 1 яйце
- 200г кисело мляко
- 1/2 с.л оцет
Начин на приготвяне :
Копривата и лападът се попарват, след което се отцеждат от водата и се нарязват на ситно. В подходяща тенджера се запържват нарязаните пресен и стар лук, чесън, скълцаните на ситно пресни подправки. Разбърква се добре, след което се добавят настърганият морков и домат, нарязан на много ситно. Прибавят се подправките и оризът, разбърква се отново, след което към сместа се прибавя нарязаните лапад и коприва. Долива се водата и се оставя да ври до готовност. След като изстине, супата се застройва с разбитото в кисело мляко яйце и 1/2 с.л оцет. Непосредствено преди сервиране се поръсва с крутони - по желание.