понеделник, 22 юни 2015 г.
Кошничка от кашкавал
След като направих снимките на още топлите вити банички, ги върнах отново в покритата тава, заедно с розичката от кашкавал... След някъде 30 минути отидох да си взема една баничка :) иииии розичката се бе стопила в идеално кръгла формичка... реших да й предам малко нов външен вид :) разточих кашкавала върху фолио и го обърнах върху намаслена чашка. Постоя така 10 минути в хладилника, след което го отлепих, обърнах и напълних с останало ризото от снощи и.... ето го резултата :)
Етикети:
Аламинути
Хрупкави мини вити банички
Необходими продукти :
- 500г брашно
- 200 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.л сол
- 1/2 ч.л захар
- 1 с.л олио
- 1 с.л оцет
- около 150г сирене
- 120г разтопено масло
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват добре, заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Смесват се с водата и се
разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да отпочине за 20-на минути. След което, тестото се нарязва на 6 равни топки, които се накисват в разтопеното масло и се разточват на много фино. Настъргва се сирене и се навива на руло, което свиваме във формата на охлюв. По същия начин се процедира и с останалите топки тесто. Нареждат се в добре намаслена тавичка, като отгоре се намазват обилно с масло или олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса - около 20 минути, след което фурната се засилва на 200 градуса - още 5-10 минути, до добиване на златиста коричка. След като се извадят от фурната, се напръскват със студена вода и тавата се завива с влажна кърпа. Поднасят се топлички с кисело мляко, боза или айран - който с каквото пожелае. Бон апети !
Етикети:
баници
събота, 20 юни 2015 г.
Испански кюфтенца със зеленчукова салса
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 по-меки домата
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 3-4 картофа
- 500г овкусена кайма
- 2-3 скилидки чесън
- 3-4 стръка пресен магданоз
- 1 с.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
- 100г обезкостени черни маслини
- 60 г масло
- 1-2 стръка пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Етикети:
испанска кухня,
кюфтенца,
салса
четвъртък, 18 юни 2015 г.
Бухтонички - бухти като понички
Необходими продукти :
- 2 яйца
- 1ч.ч кисело мляко
- 1ч.л сода за хляб
- 1с.л захар
- щипка сол
- 10г ванилия
- 50мл течна сметана
- брашно - колкото поеме ( 2ч.ч.)
- мазнина за пържене

Начин на приготвяне :
Етикети:
закуска
сряда, 17 юни 2015 г.
Боб със свинско и гъби на фурна
Необходими продукти :

- 1/2 кг бял боб
- 250 г свинско месо
- 200 г гъби
- 1 глава лук
- 2 по-меки домата
- 2 моркова
- 2 с.л. свинска мас
- 1 скилидка чесън
- 150 мл. бяло вино
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
- чубрица и джоджен на вкус
- щипка самардала
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне :
Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мас. Добавят се наситненият лук, гъбите, обелените и нарязани на ситно домати и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се поръсва със скълцан пресен магданоз. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Етикети:
боб,
ястия на фурна
Тракийско пиле фрикасе - Thracian Fricasé
Необходими продукти :
- 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
- 700-800мл пилешки бульон
- 200г кисело мляко
- 250-300г гъби
- 60г масло
- 80г брашно
- 2 жълтъка
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер на вкус
- сол на вкус

Начин на приготвяне :
Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 800мл от пилешкия бульон. В по-дълбок тиган се разстапя маслото и в него се запържват до златисто гъбите и брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
Етикети:
Фрикасета
неделя, 14 юни 2015 г.
Пилешка супа със зеленчуци
Необходими продукти :
- пилешко месо (бяло и от бутче)
- 2-3 бр. картофи
- 1 чушка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 бр. люта чушка
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
- 1 бр. яйце
- 2 с.л сметана за готвене
- магданоз
- 1 кубче зеленчуков бульон
- фиде
- олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се слага в тенджера с вода да заври и след като заври, се отстранява пяната. Изважда се и след като се охлади се накъсва или нарязва. Връща се обратно в супата, заедно с нарязаните морков, картофи, чушка, лук, люта чушка, чесън, черният пипер и се оставя да ври на слаб огън - докато омекнат зеленчуците. Когато са почти готови, се добавят фидето, кубчето зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставя се да поври около 4-5 минути, след което се сваля от огъня. Оставя се да изстине за малко, а през това време се разбива яйцето със сметаната. Застройва се и се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Етикети:
Супи
петък, 12 юни 2015 г.
Миш-маш със сметана, прошуто и пилешко месо
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 2-3 чушки - зелена и червена
- 2 по-меки домата
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 125мл готварска сметана
- 100-150г бяло месо
- 3-4 слайса прошуто
- 100г сирене
- 1 морков
- 1 щипка захар
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне :
Мариновани гриловани тиквички
Необходими продукти :
- 2-3 тиквички
- 3с.л мазнина - зехтин или олио
- прясно изцеден сок от лимон
- 50 мл бира
- сол на вкус
- 10 г брашно от чесън
- 2-3 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
събота, 6 юни 2015 г.
Пастички "Dulce de leche"
Необходими продукти :

за блата:- 4 яйца
- 300г кристална захар
- 350-400г брашно
- 4 с.л вода
- 10г ванилена захар
за тортата:
- 250 мл сметана за разбиване
- захарен сироп или от компот
- 1 консерва "Dulce de leche"
- натрошен на ситно блат
- 100г смлени орехи
- 50г настърган шоколад
- настъргана коричка от лимон
Начин на приготвяне :
Етикети:
Торти и сладкиши
петък, 5 юни 2015 г.
Penne Rigate с морски дарове и лимон
Необходими продукти :
- 200г макарони Penne Rigate
- 20 мл течна сметана
- 2-3 с.л сладка царевица
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 150г скариди - белени
- 100г сварен и нарязан октопод
- 3-4 рулца от раци
- миди от консерва
- 2 стръкчета копър
- 2 стръкчета магданоз
- сок от 1 лимон
- зехтин за запръжка
- 20мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Етикети:
морски дарове,
паста