RSS

понеделник, 28 септември 2015 г.

Лечо с гъби и луканкова наденица

Необходими продукти:



  • 2 глави лук
  • 3 домата
  • 2-3 червени чушки
  • 1-2 люти чушки
  • 300 г сурова луканкова наденица
  • 2 с.л. олио
  • млян черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • 200г печурки




Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на едро.
Запържва се в олиото. Към него се добавят нарязаните гъби и нарязаната на кръгчета сурова наденица. Разбърква се. Чушките се почистват от семената и се режат на ивици. Добавят се към сместа, след като се позапържи. След това се добавят и нарязаните на по-едро домати. Подравя се на вкус с подправките. Ястието се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути, като се разбърква от време на време. Сервира се топло, гарнирано с люти чушки. 

петък, 25 септември 2015 г.

Къри бутчета с лимон и масло във Вегета сос

Необходими продукти :




  • 3 горни бутчета
  • 30г масло 
  • 10г къри
  • 1 лимон
  • подправка вегета на вкус
  • черен пипер



за Вегета соса:


  • 3-4 по-меки домата
  • 1 настърган морков
  • 1 глава лук 
  • половин връзка магданоз
  • 2 стръка пресен джоджен
  • 1-2 стръка пресен босилек
  • 200г по-ситни гъбки печурки
  • 1 червена чушка
  • черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 

Начин на приготвяне:


Бутчетата се измиват и овкусяват с вегета, къри и черен пипер. Върху тях се нареждат резенчета лимон и парченца масло. Добавя се 100 мл вода и се запича във фурната за около 40 минути. През това време се прави сосът: Лукът и морковът се запържват. Доматите се измиват, обелват  и пасират (или нарязват на много ситно) и се прибавят към тях. Разбърква се. Добавят се измитите гъбки и нарязаната на ситно червена чушка. Отделеният сос от печенето на месото във фурната се изсипва към зеленчуковата смес. Добавят се скълцаните пресни подправки. По преценка и вкус сосът може да се подправи допълнително с черен пипер и вегета. Оставя се да къкри за около 5 минутки, като се разбърква от време на време. След това бутчетата се заливат с полученият сос и се връщат във фурната, за да се позапекат още малко - около 20-на минутки. Поднасят се топли, поръсени с лимонов сок (по желание). Добър апетит!




четвъртък, 24 септември 2015 г.

Огретенова мусака с кълцано месо



Необходими продукти : 


  • 500г свинско месо
  • 500г картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 150г сирене
  • 1/3ч.ч олио
  • 1 с.л масло
  • 300г кисело мляко
  • 150мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2 с.л брашно 
  • 300г настърган кашкавал
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 щипки чубрица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне : 


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Месото се нарязва на ситно. Добавя се към лука. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Прибавят се към сместа. Добавя се и настърганият морков и скилидките чесън (небелени). Разбърква се добре. След като се позапържи добре всичко, се добавя и натрошеното сирене и подправките. Изсипва се в подмазнена тавичка, наливат се 250мл вода и се запича, докато водата се редуцира. През това време се приготвя сосът за заливката : Брашното се запържва в маслото, след което се разрежда със смесеното прясно и кисело мляко. След като заври се сваля от огъня и се смесва с разбитите яйца и настърганият кашкавал. Подправя се със сол на вкус. Ястието се залива с приготвения сос и се запича до златиста коричка. Добър апетит.

неделя, 6 септември 2015 г.

Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин


 Необходими продукти : 

за тестото:


  • 1кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150мл вода
  • 150мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4с.л зехтин

 













за поръсване:

  • 3-4 стръка пресен розмарин 
  • 2с.л зехтин
  • 1-2 скилидки чесън
  • щипка сол
  • шарена сол на вкус





Начин на приготвяне: 


Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. С помощта на още малко брашно оформяме хлебчето, всеки според своя вкус и предпочитание. Правят се разрези напречно и от двете страни. В тиган се загравя зехтинът, заедно със стръкчетата розмарин, нарязаните на филийки скилидки чесън и сол. След като съставките пуснат своя аромат и се позапържи чесънът, хлебчето се намазва добре от всички страни и разрези. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като се изпече се поръсва с малко масло и шарена сол. Добър апетит ! 






























петък, 4 септември 2015 г.

Яхния с картофи, воденички и месо


Необходими продукти : 

  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 2-3 небелени скилидки чесън
  • 1 чушка
  • 500г картофи
  • 400г пилешки воденички
  • 300-400г месо (пилешко или свинско - по избор) 
  • 3с.л доматено пюре
  • 2с.л червено вино 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца керевиз
  • около 1 литър вода
  • 2-3 с.л олио за запръжка


 

Начин на приготвяне: 

Воденичките се сваряват предварително, прецеждат се и се нарязват на по-ситно.
Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят скилидките чесън, нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавят се нарязаните на парченца месо и воденичките. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре, виното и подправките, след това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко вода и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен магданоз и листенца керевиз. Добър апетит! 




четвъртък, 3 септември 2015 г.

Пъстри шишчета с чорисо

Необходими продукти:


  • 2-3 броя чорисо наденички
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 3-4 нарязани гъбки или цели по-малки
  • 1 глава лук
  • зелени маслинки
  • чери доматчета
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 с.л олио 
  • дървени шишчета



Начин на приготвяне:


Наденичките се нарязват на кръгчета. Чушките и лукът се нарязват на по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Слагат се в купа. Към тях се добавят нарязаните или цели гъбки. Зеленчуците се овкусяват с подправките, добавя се олиото и се разбъркват добре. След това чорисото се нарежда на дървените шишчета, като между него се редуват лук, чушка, гъбка. Завършват се с маслинка и чери доматче. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю. Бон апети! 

вторник, 1 септември 2015 г.

Пилешка дроб-сарма


Необходими продукти :

  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • щипка сминдух
  • 1 глава лук

За заливката:
  • 2 бр. яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 2с.л брашно
  • 30мл бира
  • щипка сода 
  • щипка сол 

Начин на приготвяне:

Пилешките дробчета се почистват и сваряват.След което се прецеждат и като изстинат се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата и подправките и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката : Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко, към което добавяме щипка сода. Добавят се брашното, солта и бирата. С получената смес заливаме дроб-сармата и доопичаме до златисто. Добър апетит. Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.





понеделник, 24 август 2015 г.

Пълнени бомбички с лук

Необходими продукти : 

  • 2-3 големи глави лук 
  • 500г овкусена кайма
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 морков 
  • 100г гъби, нарязани на ситно
  • 50г топено сирене
  • 100г пилешко филе, нарязано на жулиени
  • 2-3с.л олио
  • 1 кисела краставичка 
  • сол на вкус
  • 200г бекон, нарязан на фино
  • 150г настърган кашкавал 
  • 30мл бира

Начин на приготвяне: 




Фурната се загравя на 200 градуса. Лукът се обелва, измива и нарязва на две, като за целта ни трябват по-големите части. Средата се нарязва на ситно и се запържва в олиото, добавя се настърганият морков, гъбите, пилешкото филе. Разбърква се. След това се прибавя топеното сирене, скълцаният магданоз и киселата краставичка. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се и се оставя за 4-5 мин на слаб огън. Оставя се да се охлади. От каймата се оформят топки, които се разстилат. Слага се от готовата плънка и се завиват. Дооформят се, след което се "обличат" от двата края с изрязаните половини лук. Завиват се с бекон от всички страни и се подреждат в подмазнена тава ( йенски съд с капак ).Налива се бирата и 1/2 ч.ч вода. Пекат се във фурната около 40 минути, покрити с капак, след което капакът се маха, поръсва се обилно с кашкавал и се доопича още 10-на минути. Бон апети! 




сряда, 19 август 2015 г.

Фусилони Болонезе

Необходими продукти : 

  • 300г фусилони или фусили
  • 1 глава лук
  • 500г кайма
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2-3 по-меки домата
  • 4-5 с.л доматено пюре
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • щипка риган
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:

Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!

петък, 14 август 2015 г.

Бяло калцоне с чушки, царевица и прошуто







Необходими продукти :


за тестото: 

  • 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 50 мл светла бира
  • 1с.л заквасена сметана
  • 1ч.ч зехтин



за плънката :


  • 100г чеснова майонеза
  • 80г топено сирене
  • 1 прясна червена чушка
  • 100г прошуто ( колбас по избор, а може и пилешко филе)
  • риган и босилек на вкус
  • 100г настърган кашкавал
  • 50г сладка царевица 
  • масло за намазване



Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. От него излизат общо 3 пици. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Блатът се намазва добре от всички страни с чесновата майонеза. Поръсва се с риган и босилек на вкус. След това се добавя нарязаното на парченца топено сирене, скълцаната на ситно червена чушка, прошутото (или друг колбас, а може и пилешко филе). Поръсва се с царевичка и настърган предварително кашкавал. Завива се на две, като краищата на пицата се "запечатват". Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След изваждането от фурната, калцонето се намазва с масълце или се напръсква със студена вода и се покрива.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...