RSS

сряда, 26 юни 2013 г.

Традиционен български лучник

Необходими продукти : 

  • за тестото: 800г брашно
  • 1/2 кубче мая + 400мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 6-7 глави лук
  • 100г смлени орехи
  • 1/2 ч.ч олио

Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от брашното, маята и 400мл вода, в която са сложени захарта и солта. След като се омеси добре се оставя на топло да втаса. След втасването на тестото се разделя на 3-4 топки, които се разточват на фини кори. Намазнява се подходяща тава и се слага първата кора. През това време лукът се нарязва на ивици, задушава се в олиото, добавят се и смлените орехови ядки. Плънката се слага върху разстланото тесто, отгоре се нарежда втората кора, отново плънка и това се прави и с останалите 2 кори, като завършваме лучника с кора. Печем на 180 градуса около 30-35 минути.


Бабините гюзлеми на сач



Необходими продукти


  • 5 бр. яйца
  • 250 г сирене
  • 1 с.л. хлябна сода
  • 1 с.л. оцет
  • 400 г кисело мляко
  • 100 мл топла вода
  • брашно, колкото поеме за твърдо тесто                                                           


Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват. Прибавя се сиренето и се добавя киселото мляко, разбито със содата и оцета. Накрая се прибавя и брашното. Докато сипваме брашното, прибавяме и горещата вода. При месенето се удря 30 пъти в плота. След това се оставя да престои около половин час. От него се правят малки топки, който се разточват като питчици. Пекат се на сач, като при обръщането им се намазват с малко масло.

Рио Чикън - ризото рио микс с пилешки долни бутчета


Необходими продукти

  • 500г пилешки долни или горни бутчета
  •  1 консерва "Bonduelle" Gold Rio Mix
  • 1 ч.ч бланширан ориз 
  • 200 г гъби- печурки 
  • 1 глава лук
  • олио за запръжка
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Бутчетата се нареждат в тава, посоляват се и се поливат с малко олио. Пекат се до готовност в предварително загрята фурна. През това време лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се, след което се нарязват гъбките и се добавят към него. Ястието се разбърква, добавя се консервата зеленчуци и оризът. Разбърква се отново, след което се овкусява с подправките, долива се вода – на 1 чаша ориз се слагат 3 чаши вода и се оставя да къкри на слаб огън. След като ризотото се свари, се сервира в подходящо плато, като отстрани се декорира според вашия вкус и прилежно се наредят пилешките бутченца. Бон Апети.

 Козунаци за Великден 

Необходими продукти : 

  • 5 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 40 г мая
  • 250 г захар
  • 250 мл мляко
  • 60 г масло
  • кората на един портокал
  • 2 ванилии
  • 1 кг брашно (може да поеме малко повече)
  • захар за поръсване
  • 1 бр. жълтък за намазване

Начин на  приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата портокалова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото - трябва да се меси много, ако имате машина за хляб омесете го вътре, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 С.

 Великденско гнезденце и таралежчета от кайма

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  •  1 връзка магданоз
  •  сол на вкус
  •  4-5 яйца
  •  1 пакетче крема сирене
  •  250 г кайма
  •  2-3 пръчици спагети
  •  черен пипер на зърна
  •  листа маруля за декорация
  •  2-3 обелки от домат – за розички
  •  1 домат – за калинки
  •  черни маслини
  •  морков


Начин на приготвяне : 


Картофите се сваряват и обелват. Посоляват се и се намачкват на пюре. Слагат се в средата на подходящо плато, като се оформят във формата на гнездо. Магданозът се измива и наситнява, слага се в средата на гнездото. Яйцата се сваряват, обелват се и от тях се вземат само жълтъците, които се смесват с крема сиренето – служат за приготвянето на пиленцата. Пиленцата може да се поставят в черупки от яйца – за по-голям ефект. От сместа (крема сирене и жълтъци) се оформят топчици – едната по-голяма – за тяло на пиленцето, а другата по-малка – за главичка. За очички на пиленцата служат зърната черен пипер, а крилцата, човчиците и гребенчетата се изрязват от морков с помощта на нож или белачка за рязане. Готовите пиленца се нареждат в гнездото. Отстрани се декорира с обелките от домат, оформени като розички, калинките, които се правят от домат – разрязва се на две, прави се разрез на половината, с нож се надупчва на няколко места, където се слагат също зърна пипер – за точици, черна маслинка – за главичка. Таралежчетата се приготвят от каймата, като с леко намокрени пръсти (в оцет) се оформят телцата и муцунките, слагат се за очички зрънца черен пипер, а бодличките са начупените на части и забити в каймата спагети.
Готовите таралежчета се пекат в загрята фурна, върху хартия за печене – до готовност на каймата. Подреждате всичко върху платото, както ви хареса – по вкус и фантазия. ;)

Панирани калмари


Необходими продукти :



  • 400 г калмари 
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 100 мл бира
  • олио за пържене
Начин на приготвяне : 

Калмарите се почистват от ципата, нарязват се и се слагат в кипяща вода за 10-тина минути. След което се изваждат от врящата вода и се прецеждат. След това се приготвя пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, добавят се брашното, подправките и най-накрая се добавя бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Калмарите се потапят в пастата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Поднасят се с лимони.

Пържени картофки и кренвирши

 Средиземноморска салата с Айсберг и зелени маслинки


вторник, 25 юни 2013 г.

Хрупкави крилца на фурна

Необходими продукти : 


  • 1 кг пилешки крилца
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сушен риган
  • подправка за пиле
  • 2 с.л. сладък соев сос
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 с.л. разтопен мед
  • 1-2 с.л. олио или зехтин
  • галета или фино смлян корнфлейкс

Начин на приготвяне : 

Приготвя се марината от всички изброени продукти за нея, като мазнината, лимоновия сок и медът се слагат най-накрая. Пилешките крилца се измиват добре. Накисват се в готовата марината, разбъркват се добре с ръка и се оставят да престоят в нея около 2-3 часа.След това крилцата се овалват в галета и се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна, на средна температура около 30-35 минути. Пет минути преди края на печенето, тавата се сваля най-долу във фурната и се допича така.

Тортия с лук



Необходими продукти : 


1 кг картофи
4 яйца
1 глава лук
щипка чубрица
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка пресен магданоз
олио и масло

Начин на приготвяне : 

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите и магданозът.Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.


 Пирожки с шунка и кашкавал

Необходими продукти


  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 1 бр. яйце
  • 2 бр. жълтъци
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 42 г мая (1 кубче)
  • 500 г брашно
  • 160 г галета
  • 200 г кашкавал
  • 200 г шунков колбас
  • 2 бр. белтъци
  • мазнина за пържене


Начин на приготвяне :

От брашното, млякото, яйцето, жълтъците, олиото, солта и маята се меси средно меко тесто. Маята трябва да е предварително разтворена в млякото. Тестото не се чака да втасва. Разточва се и  с чаша се изрязват кръгчета. С леко разбитите белтъци се мажат краищата на кръгчетата. В средата се поставят лентички от колбаса и кашкавала. Кръгчетата се навиват на рулце и се мажат с белтък, след което се овалват в галета. Оставят се да втасат около 15 минути. Изпържват се в много и силно загрято олио.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...