RSS

сряда, 26 юни 2013 г.

Гриловани зеленчуци

Гриловани зеленчуци

Необходими продукти : 


  • Зеленчуци по избор - чушки, червен или бял лук, домати, тиквички, патладжани.. 
  • 5 с.л лимонов сок
  • 2 с.л олио
  • 2 с.л соев сос
  • 3 скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър

Начин на приготвяне :

Скилидките чесън на скълцват на ситно, смесват се с лимоновия сок, олиото, соевия сос и копъра, нарязан също на ситно. Зеленчуците се нарязват и се заливат със сместа. Оставят се да престоят около 40-60 минути така, след което се запичат на скара.

Супа топчета по градинарски


Необходими продукти



  • 2 глави лук
  • 2 бр. моркови
  • 1 бр. чушка
  • 250 г кайма
  • 3 бр. картофи
  • 1/4 ч.ч. ориз
  • по 1 кубче пилешки и зеленчуков бульон
  • пъщърнак или целина
  • няколко гъби
  • сол, черен пипер, кимион
  • магданоз
  • фиде
  • 1 бр. яйце
  • олио
  • сок от лимон
  • оцет


Начин на приготвяне



Слагате около 2-3 л вода да заври, като добавите кубчетата бульони. През това време нарязвате на дребно лука, морковите и чушката, пащърнака или целината, добавяте гъбите и нарязаните на малки кубчета картофи, прибавяте и черен пипер и олиото. Когато картофът и морковът омекне, прибавяте оризът, фидето и направените от кайма топчета (можете да сложите малко суров ориз и подправки в каймата за по-добър вкус). Оставяме да поври 20-30 минути, изчакваме още малко и приготвяме топла застройка от разбито яйце с оцет и лимонов сок, като разреждаме по малко със супата. Изключваме котлона, прибавяме нарязан магданоз и сервираме.




Чушки с доматен сос 

Необходими продукти

  • 16 бр. месести чушки
  • 500 г домати
  • 2 бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 4-5 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • брашно за паниране
  • 1/2 връзка магданоз     


Начин на приготвяне


Чушките се опичат и обелват. Посоляват се и се овалват в брашно и след това в добре разбитите яйца. Изпържват се в добре сгорещеното олио. След това в олиото се запържват ситно нарязаните домати, докато останат на мазнина. Посолява се на вкус. Прибавят се скълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Доматеният сос се разпределя върху чушките. През зимата също може да се направят, като се използват стерилизирани чушки и домати от консерва.

Свежа "Айсберг" салата със сос "Айоли"

Необходими продукти:

  • 200 г салата айсберг
  • 2 бр доматчета
  • 4-5 обезкостени зелени маслини
  • лимонов сок на вкус
  • сол на вкус

за айолито:

  • 2 жълтъка
  • олио 
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л фино смляна галета
  • сок от половин лимон
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне : 

Салатата се нарязва на кубчета и се слага в подходяща купа. Нарязват се доматчетата и се прибавят към салатата, заедно с нарязаните на кръгчета маслинки, сол на вкус и лимонов сок. Всичко се разбърква добре. "Айоли" сосът се прави като към жълтъците се прибавя на тънка струйка олио и се пасира до полу сгъстяване на сместа. Още при пасирането се прибавят скълцаните скилидки чесън, черен пипер на вкус и сокът от лимона. Най-накрая се добавя галетата и се пасира 1-2 пъти още. Готовата салата се залива с полученият сос, охлажда се поне за 15-тина минути в хладилник и се поднася :) 

Великденско яйчице от картофено пюре




Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • сол на вкус
  • 1 ч.л краве масло
  • 100 г настъргано или натрошено сирене
  • лимонов сок на вкус
  • продукти за декорация - грах, морков, царевица

Начин на приготвяне :

Картофите се сваряват, обелват и се посоляват, след което се правят на пюре. Към него се добавя лукът – настърган или скълцан на много ситно, кравето масло, сиренцето, лимонов сок на вкус и се разбърква добре, докато всичко се размеси. Оформяте пюрето в подходящо плато във формата на яйце и давате преднина на въображението си. Декорирате по ваш вкус и фантазия.



Паниран катък


Необходими продукти


  • 500 г изцедено кисело мляко или катък
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка копър
  • 3 яйца
  • 100г галета
  • 150 г брашно
  • 300-350мл олио за пържене

Начин на приготвяне 


Катъкът се овкусява със сол, черен пипер и счукания чесън. Гребва се с малка лъжичка от сместа, овалва се в брашното, като се оформя на топче с пръсти, потапя се в разбитите яйца, след това в галетата и отново в яйцето. Пържи се в сгорещеното олио до зачервяване. 

Ястието е приготвяно по рецепта от Веселият Готвач.

Традиционен български лучник

Необходими продукти : 

  • за тестото: 800г брашно
  • 1/2 кубче мая + 400мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 6-7 глави лук
  • 100г смлени орехи
  • 1/2 ч.ч олио

Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от брашното, маята и 400мл вода, в която са сложени захарта и солта. След като се омеси добре се оставя на топло да втаса. След втасването на тестото се разделя на 3-4 топки, които се разточват на фини кори. Намазнява се подходяща тава и се слага първата кора. През това време лукът се нарязва на ивици, задушава се в олиото, добавят се и смлените орехови ядки. Плънката се слага върху разстланото тесто, отгоре се нарежда втората кора, отново плънка и това се прави и с останалите 2 кори, като завършваме лучника с кора. Печем на 180 градуса около 30-35 минути.


Бабините гюзлеми на сач



Необходими продукти


  • 5 бр. яйца
  • 250 г сирене
  • 1 с.л. хлябна сода
  • 1 с.л. оцет
  • 400 г кисело мляко
  • 100 мл топла вода
  • брашно, колкото поеме за твърдо тесто                                                           


Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват. Прибавя се сиренето и се добавя киселото мляко, разбито със содата и оцета. Накрая се прибавя и брашното. Докато сипваме брашното, прибавяме и горещата вода. При месенето се удря 30 пъти в плота. След това се оставя да престои около половин час. От него се правят малки топки, който се разточват като питчици. Пекат се на сач, като при обръщането им се намазват с малко масло.

Рио Чикън - ризото рио микс с пилешки долни бутчета


Необходими продукти

  • 500г пилешки долни или горни бутчета
  •  1 консерва "Bonduelle" Gold Rio Mix
  • 1 ч.ч бланширан ориз 
  • 200 г гъби- печурки 
  • 1 глава лук
  • олио за запръжка
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Бутчетата се нареждат в тава, посоляват се и се поливат с малко олио. Пекат се до готовност в предварително загрята фурна. През това време лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се, след което се нарязват гъбките и се добавят към него. Ястието се разбърква, добавя се консервата зеленчуци и оризът. Разбърква се отново, след което се овкусява с подправките, долива се вода – на 1 чаша ориз се слагат 3 чаши вода и се оставя да къкри на слаб огън. След като ризотото се свари, се сервира в подходящо плато, като отстрани се декорира според вашия вкус и прилежно се наредят пилешките бутченца. Бон Апети.

 Козунаци за Великден 

Необходими продукти : 

  • 5 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 40 г мая
  • 250 г захар
  • 250 мл мляко
  • 60 г масло
  • кората на един портокал
  • 2 ванилии
  • 1 кг брашно (може да поеме малко повече)
  • захар за поръсване
  • 1 бр. жълтък за намазване

Начин на  приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата портокалова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото - трябва да се меси много, ако имате машина за хляб омесете го вътре, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 С.

 Великденско гнезденце и таралежчета от кайма

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  •  1 връзка магданоз
  •  сол на вкус
  •  4-5 яйца
  •  1 пакетче крема сирене
  •  250 г кайма
  •  2-3 пръчици спагети
  •  черен пипер на зърна
  •  листа маруля за декорация
  •  2-3 обелки от домат – за розички
  •  1 домат – за калинки
  •  черни маслини
  •  морков


Начин на приготвяне : 


Картофите се сваряват и обелват. Посоляват се и се намачкват на пюре. Слагат се в средата на подходящо плато, като се оформят във формата на гнездо. Магданозът се измива и наситнява, слага се в средата на гнездото. Яйцата се сваряват, обелват се и от тях се вземат само жълтъците, които се смесват с крема сиренето – служат за приготвянето на пиленцата. Пиленцата може да се поставят в черупки от яйца – за по-голям ефект. От сместа (крема сирене и жълтъци) се оформят топчици – едната по-голяма – за тяло на пиленцето, а другата по-малка – за главичка. За очички на пиленцата служат зърната черен пипер, а крилцата, човчиците и гребенчетата се изрязват от морков с помощта на нож или белачка за рязане. Готовите пиленца се нареждат в гнездото. Отстрани се декорира с обелките от домат, оформени като розички, калинките, които се правят от домат – разрязва се на две, прави се разрез на половината, с нож се надупчва на няколко места, където се слагат също зърна пипер – за точици, черна маслинка – за главичка. Таралежчетата се приготвят от каймата, като с леко намокрени пръсти (в оцет) се оформят телцата и муцунките, слагат се за очички зрънца черен пипер, а бодличките са начупените на части и забити в каймата спагети.
Готовите таралежчета се пекат в загрята фурна, върху хартия за печене – до готовност на каймата. Подреждате всичко върху платото, както ви хареса – по вкус и фантазия. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...