RSS

сряда, 26 юни 2013 г.


 Сметанова торта с пресни ягоди

Необходими продукти

6 бр. яйца
500 г кристална захар
500 г брашно
6 с.л. вода
500 г ягоди
200г сладко от ягоди или диви ягодки
500 мл течна сметана за разбиване
сок от компот

Начин на приготвяне :


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно.
Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сока от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Сметаната се разбива с миксер. Намазва се първият блат, добавя се сладкото от ягоди, като се разпределя равномерно по повърхността на блата. По същият начин се приготвя и вторият блат, а третият завършва със сметана и нарязаните пресни  ягодки.

Печено пиле върху сол

 

Необходими продукти


  • 1 пиле около 2 кг
  • 1 кг сол 
  • 1 лимон

Начин на приготвяне 



Пиленцето се измива и част от кожата му отдолу се отделя. Солта се изсипва в тавата, в която ще се пече пилето и върху нея се слага пилето. Пече се в предварително загрята фурна 
на 200 градуса до готовност, като от време на време пилето се маже с отделената предварително кожа. След като се изпече се напръсква със сок от лимон и се сервира с подходяща гарнитура.


 Панирани пилешки дробчета


Необходими продукти

  •   500г пилешки дробчета
  •   3 яйца
  •   брашно
  •   сол на вкус
  •   олио за пържене




Начин на приготвяне


Дробчетата се почистват и измиват добре. След което може да се заварят леко в подсолена вода, може и да се панират направо сурови. Потапят се в разбитите със сол яйца, след което се овалват в брашното и отново се потапят в яйцето. Пържат се в силно сгорещено олио.


Гриловани зеленчуци

Гриловани зеленчуци

Необходими продукти : 


  • Зеленчуци по избор - чушки, червен или бял лук, домати, тиквички, патладжани.. 
  • 5 с.л лимонов сок
  • 2 с.л олио
  • 2 с.л соев сос
  • 3 скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър

Начин на приготвяне :

Скилидките чесън на скълцват на ситно, смесват се с лимоновия сок, олиото, соевия сос и копъра, нарязан също на ситно. Зеленчуците се нарязват и се заливат със сместа. Оставят се да престоят около 40-60 минути така, след което се запичат на скара.

Супа топчета по градинарски


Необходими продукти



  • 2 глави лук
  • 2 бр. моркови
  • 1 бр. чушка
  • 250 г кайма
  • 3 бр. картофи
  • 1/4 ч.ч. ориз
  • по 1 кубче пилешки и зеленчуков бульон
  • пъщърнак или целина
  • няколко гъби
  • сол, черен пипер, кимион
  • магданоз
  • фиде
  • 1 бр. яйце
  • олио
  • сок от лимон
  • оцет


Начин на приготвяне



Слагате около 2-3 л вода да заври, като добавите кубчетата бульони. През това време нарязвате на дребно лука, морковите и чушката, пащърнака или целината, добавяте гъбите и нарязаните на малки кубчета картофи, прибавяте и черен пипер и олиото. Когато картофът и морковът омекне, прибавяте оризът, фидето и направените от кайма топчета (можете да сложите малко суров ориз и подправки в каймата за по-добър вкус). Оставяме да поври 20-30 минути, изчакваме още малко и приготвяме топла застройка от разбито яйце с оцет и лимонов сок, като разреждаме по малко със супата. Изключваме котлона, прибавяме нарязан магданоз и сервираме.




Чушки с доматен сос 

Необходими продукти

  • 16 бр. месести чушки
  • 500 г домати
  • 2 бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 4-5 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • брашно за паниране
  • 1/2 връзка магданоз     


Начин на приготвяне


Чушките се опичат и обелват. Посоляват се и се овалват в брашно и след това в добре разбитите яйца. Изпържват се в добре сгорещеното олио. След това в олиото се запържват ситно нарязаните домати, докато останат на мазнина. Посолява се на вкус. Прибавят се скълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Доматеният сос се разпределя върху чушките. През зимата също може да се направят, като се използват стерилизирани чушки и домати от консерва.

Свежа "Айсберг" салата със сос "Айоли"

Необходими продукти:

  • 200 г салата айсберг
  • 2 бр доматчета
  • 4-5 обезкостени зелени маслини
  • лимонов сок на вкус
  • сол на вкус

за айолито:

  • 2 жълтъка
  • олио 
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л фино смляна галета
  • сок от половин лимон
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне : 

Салатата се нарязва на кубчета и се слага в подходяща купа. Нарязват се доматчетата и се прибавят към салатата, заедно с нарязаните на кръгчета маслинки, сол на вкус и лимонов сок. Всичко се разбърква добре. "Айоли" сосът се прави като към жълтъците се прибавя на тънка струйка олио и се пасира до полу сгъстяване на сместа. Още при пасирането се прибавят скълцаните скилидки чесън, черен пипер на вкус и сокът от лимона. Най-накрая се добавя галетата и се пасира 1-2 пъти още. Готовата салата се залива с полученият сос, охлажда се поне за 15-тина минути в хладилник и се поднася :) 

Великденско яйчице от картофено пюре




Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • сол на вкус
  • 1 ч.л краве масло
  • 100 г настъргано или натрошено сирене
  • лимонов сок на вкус
  • продукти за декорация - грах, морков, царевица

Начин на приготвяне :

Картофите се сваряват, обелват и се посоляват, след което се правят на пюре. Към него се добавя лукът – настърган или скълцан на много ситно, кравето масло, сиренцето, лимонов сок на вкус и се разбърква добре, докато всичко се размеси. Оформяте пюрето в подходящо плато във формата на яйце и давате преднина на въображението си. Декорирате по ваш вкус и фантазия.



Паниран катък


Необходими продукти


  • 500 г изцедено кисело мляко или катък
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка копър
  • 3 яйца
  • 100г галета
  • 150 г брашно
  • 300-350мл олио за пържене

Начин на приготвяне 


Катъкът се овкусява със сол, черен пипер и счукания чесън. Гребва се с малка лъжичка от сместа, овалва се в брашното, като се оформя на топче с пръсти, потапя се в разбитите яйца, след това в галетата и отново в яйцето. Пържи се в сгорещеното олио до зачервяване. 

Ястието е приготвяно по рецепта от Веселият Готвач.

Традиционен български лучник

Необходими продукти : 

  • за тестото: 800г брашно
  • 1/2 кубче мая + 400мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 6-7 глави лук
  • 100г смлени орехи
  • 1/2 ч.ч олио

Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от брашното, маята и 400мл вода, в която са сложени захарта и солта. След като се омеси добре се оставя на топло да втаса. След втасването на тестото се разделя на 3-4 топки, които се разточват на фини кори. Намазнява се подходяща тава и се слага първата кора. През това време лукът се нарязва на ивици, задушава се в олиото, добавят се и смлените орехови ядки. Плънката се слага върху разстланото тесто, отгоре се нарежда втората кора, отново плънка и това се прави и с останалите 2 кори, като завършваме лучника с кора. Печем на 180 градуса около 30-35 минути.


Бабините гюзлеми на сач



Необходими продукти


  • 5 бр. яйца
  • 250 г сирене
  • 1 с.л. хлябна сода
  • 1 с.л. оцет
  • 400 г кисело мляко
  • 100 мл топла вода
  • брашно, колкото поеме за твърдо тесто                                                           


Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват. Прибавя се сиренето и се добавя киселото мляко, разбито със содата и оцета. Накрая се прибавя и брашното. Докато сипваме брашното, прибавяме и горещата вода. При месенето се удря 30 пъти в плота. След това се оставя да престои около половин час. От него се правят малки топки, който се разточват като питчици. Пекат се на сач, като при обръщането им се намазват с малко масло.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...