RSS

сряда, 26 юни 2013 г.

Пица с много екстри



Необходими продукти 

за тестото : 
  • 500г брашно
  • 10г суха мая или 1/4 пакетче жива мая
  • 1/2 ч.ч олио или зехтин
  • 1 ч.л захар
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.ч вода

за пицата :

  • доматен сос, към който се прибавят по 1 чаена лъжица чубрица, босилек и риган.
  • колбаси по избор - салам, луканка, шпеков салам, кренвирши, нарязани пилешки гърди, бекон или друго - каквото решите.
  • 300г настърган кашкавал
  • 7-8 обезкостени и нарязани маслини
  • 3-4 нарязани на ситно кисели краставички
  • 1ч.ч сладка царевица
  • 7-8 нарязани мариновани гъбки, може и пресни печурки

 Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от изброените продукти като към брашното се прибавя сухата мая (ако използвате жива я разтворете в хладка вода - 1 ч.ч.), добавя се солта, захарта, олиото и накрая водата. Всичко се разбърква добре и се замесва, може да се наложи да използвате още малко брашно при месенето. Оставя се задължително да втаса. След което се оформят топчици и се разточват отново с помощта на брашно. Получения блат слагаме в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Намазва се с доматения сос и се нареждат всички изброени продукти - колбасите, маслинките, киселите краставички, царевицата, гъбите и кашкавалът. Пече се в предварително загрята фурна на 240 градуса, 15 минути. 

Боб в гърне 


Необходими продукти

  • 2 ч.ч. бял боб
  • 2-3 глави лук
  • 2 бр. домати
  • 2 бр. моркови
  • 1-2 ч.л. захар
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/3 ч.ч. настъргана целина
  • 1 клонче чубрица
  • сол
  • брашно
  • червен пипер

Начин на приготвяне 

Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне. Преди да се свари напълно, се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, моркови на шайби, целината и олиото. Когато продуктите омекнат, се добавят и доматите, чубрицата, солта и захарта. Ястието се оставя да поври 30 минути. Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, брашно и червен пипер (1:2), след което се изсипва в гърнето при останалите продукти. Вари се още десетина минути.


Ястието е приготвяно по рецептата от Веселият Готвач

Макаронена салата 



Необходими продукти 

200 г макарони тип охлювчета
200 г майонеза
2-3 листа пресен босилек
2-3 стръкчета магданоз
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
200 г зеленчуков микс грах, моркови и царевица
сол, 1/2 ч.л. чили
2-3 маслинки за украса


Начин на приготвяне 

Макароните се сваряват. Изцеждат се от водата и след като изстинат леко се осоляват на вкус и се добавят грахът, морковите и царевицата. Разбърква се добре. Добавя се майонезата и всички подправки. Разбърква се добре и се украсява с маслините. Оставя се в хладилник за около 30 минути.


Пържен шаран



Необходими продукти:


  • 1 бр шаран около 2 кг
  • 2-3 ч.ч брашно - примес от царевично и пшенично 
  • сол на вкус 
  • олио за пържене 
  • 1 лимон 

Начин на приготвяне:


Шаранът се изчиства, измива и нарязва на порции. Осолява се и се оставя да престои известно време. След това се отепва в сместа от брашната и се изпържва в силно сгорещено олио. Отцежда се върху кухненско руло. При сервиране се поднася с нарязани лимончета и салатка по избор. Да ви е сладко! 


Paella marisco - Испанска паеля с морски дарове и пиле


Необходими продукти 

  • 300г пилешко месо
  • 1 червена чушка
  • 400г микс морски дарове
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 200г ориз
  • 100г грах
  • 500мл пилешки бульон
  • 1/4 ч.л шафран
  • магданоз
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 лимон

Начин на приготвяне 

Пилешкото месо се нарязва на кубченца, лукът и чушката се наситняват, а скилидките чесън се счукват. Оризът се измива добре. В малко зехтин се запържва пилешкото месо - на силен огън за около 2-3 минутки докато се зачерви. Изваждат се парченцата пиле и се оставят да се изцедят. В същата мазнина се запържва чушката и магданозът - за около минута .В друг съд (дълбок голям тиган) се загрява още малко зехтин и се запържват лукът и чесънът на средно силен огън за 2 минути, като се бърка с дървена лъжица. Добавя се оризът, шафранът и пилешкият бульон. След като заври се добавят и парченцата пилешко месо, а огънят се намаля на максимално. Оставя се да къкри за около десетина минути. След това се добавят грахът, морските дарове, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърква се и се оставя да къкри още 10 минути. Преди сервиране се гарнира с лимонови резенчета.




Салата "Зеле, моркови и майонеза"


Необходими продукти : 

  • 1 бр. зелка
  • 2-3 бр. моркови
  • 250 г майонеза
  • сол на вкус
  • олио (малко)
  • оцет

Начин на приготвяне :


Зелето се нарязва  и намачква със солта, прибавят се настърганите моркови, олио, оцет и майонезата. Всичко се разбърква добре. Салатата се поставя в хладилник за поне 30 мин. 

Ароматни редени със зеленчуци шишчета



Необходими продукти

  • 1 кг свинско месо от бут
  • 2 бр. червен лук
  • 1 бр. чушка
  • 300 г гъби
  • 300 г малки доматчета
  • подправки по избор
  • 100  мл бира  и малко горчица

Начин на приготвяне 

Месото се нарязва на малки кубчета и се маринова с бирата, горчицата, лук и подправки по избор. Зеленчуците се измиват и се нарязват подходящо за шишчета. Нанизват се на шишчетата и се пекат на грил или скара.

Ориз по китайски и хрупкави мариновани крилца

Необходими продукти : 

  • 1 ч.ч ориз
  • 1 глава стар лук
  • 2 моркова
  • зелена и червена чушка
  • 200 г печурки 
  • 100 г бамбук от консерва
  • сол на вкус
  • олио
  • светъл соев сос
  • 2 с.л натурално нишесте
  • 2-3 ч.ч вода или бульон
  • 500-600 г пилешки крилца
  • 1 с.л разтопен мед
  • 1 с.л червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • 1 ч.л брашно от чесън
  • сол на вкус
  • олио


Начин на приготвяне :


Приготвя се марината от червения пипер, меда, черен пипер, чесъна и сол. Крилцата се накисват в тази смес, добавя се олио около 3-4 с.л и се разбърква добре. Престояват така поне час, след което се пекат в предварително загрята фурна до готовност. През това време се приготвя гарнитурата. Лукът се нарязва на полумесеци, нарязват се чушките, морковите, гъбите. Запържват се зеленчуците, добавя се сол на вкус. Разбърква се добре, след което се прибавя и оризът. Наливат се 2-3 ч.ч вода или бульон на месна основа и се оставя да къкри докато леко се сгъсти. Бамбукът се отцежда и се запържва в малко олио, към което се прибавят нишестето и соевия сос  ( на вкус ). След като започне да се посгъстява, бамбукът се изсипва при ориза и се разбърква много добре, за да се смесят всички съставки. Оставя се на слаб огън за около 5-6 минутки, като от време на време се разбърква. Поднася се с маринованите крилца.



 Сметанова торта с пресни ягоди

Необходими продукти

6 бр. яйца
500 г кристална захар
500 г брашно
6 с.л. вода
500 г ягоди
200г сладко от ягоди или диви ягодки
500 мл течна сметана за разбиване
сок от компот

Начин на приготвяне :


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно.
Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сока от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Сметаната се разбива с миксер. Намазва се първият блат, добавя се сладкото от ягоди, като се разпределя равномерно по повърхността на блата. По същият начин се приготвя и вторият блат, а третият завършва със сметана и нарязаните пресни  ягодки.

Печено пиле върху сол

 

Необходими продукти


  • 1 пиле около 2 кг
  • 1 кг сол 
  • 1 лимон

Начин на приготвяне 



Пиленцето се измива и част от кожата му отдолу се отделя. Солта се изсипва в тавата, в която ще се пече пилето и върху нея се слага пилето. Пече се в предварително загрята фурна 
на 200 градуса до готовност, като от време на време пилето се маже с отделената предварително кожа. След като се изпече се напръсква със сок от лимон и се сервира с подходяща гарнитура.


 Панирани пилешки дробчета


Необходими продукти

  •   500г пилешки дробчета
  •   3 яйца
  •   брашно
  •   сол на вкус
  •   олио за пържене




Начин на приготвяне


Дробчетата се почистват и измиват добре. След което може да се заварят леко в подсолена вода, може и да се панират направо сурови. Потапят се в разбитите със сол яйца, след което се овалват в брашното и отново се потапят в яйцето. Пържат се в силно сгорещено олио.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...